Tips från coachen!

Jag har fått lite önskemål om att sammanfatta Lars Roepstorffs föreläsning i onsdags. men det är inte helt enkelt att sammanfatta en flera timmar lång föreläsning som var så otroligt informativ, intensiv och lärorik som den här var men jag ska försöka bena ut några av de träningstips som han gav!

Vi måste träna våra hästar mer och hårdare! Han tycker att många ryttare är för försiktiga med att verkligen trötta ut hästarna, vi hamnar lite i mellanmjölkens land och rider i ett jämnt, molande tempo i stället för att låta hästen bli trött och sedan vila. Vi behöver inte vara rädda för att ridai tempon över 600 meter per minut och han rekommenderar galoppintervaller.
 
Lars tycker även att vi ryttare har för dålig koll på hur vi verkligen tränar våra hästar. Vi har inte alls koll på intensiteten, puls, tempo eller mängd. Jämför med en travtränare som vet exakt hur hästarna har jobbat, hur långt de gått, vilket tempo och vilken puls de haft. Vi ryttare vi rider "ett lugnt pass" eftersom han gick "så hårt" i går, men hur då lugnt eller hårt? 
 
Unghästens tillväxtzoner i benen sluts från 6 månader till 36 m¨nader, ryggkotpelaren är det sista som är faäridgväxt, den är klar vid 6 års ålder. Under denna tid är träning viktigt, men det måste vara rätt och lagomträning. För den unga hästen (föl och de första åren) är hagvisteölse med mycket rörelse viktigt! Under inridning och utbildning är det sedan viktigt att hästen får bygga upp sig. Studier visar att de hästar som tävlats i alal sicipliner som unga sedan ahr ett längre liv som tävlingshäst.
 
Enligt Lars så är dagens avel "för bra", den får fram hästar som har så lätt för sig att de inte behöver någon träning. Han menar att en talangfull häst, som många är i dag, har inga problem att hoppa en 1,20 bana efter endast några veckors ridning, men hålle hästarna om man gör så? Han jämförde med de hästar som fanns förr som behövde rejält med grundridning innan det gick hoppa en bana med dem, då hann de byggas upp under tiden!
 
Vi kan inte edöma om hästen har mjölksyra utan att ta prov! Hästarna kan se väldigt oberörda ut och ändå ha höga nivåer av mjölksyra, därför rekomenderar han intervallträning efters mdet ger en chans att få bort mjölksyran mellan intervallerna. Och att lära känna sin häst!
 
Att Lars har forskat en del på underlag vet nog de flesta, hans komentar om vad ett bra eller dåligt underlag är var: Det beror vad man ska göra! Asfalt är ett jättebra underlag om man vill "roadworka" sin häst och bygga upp leder, senor och ligament. Det krävs lite tillvänjning men sedan är det ett bra underlag för det, men om man vill hoppa krävs något anant. han anser att vi måste vänja hästarna vid olika typer av underlag och att et för bra underlag kan vara skadligt för hästarna. Detta eftersom ett bra underlag ger högre fart och en högre fart ger fler skador!
 
Materialet är 50% av underlaget, de resterande 50 % handlar om underhållet! Hur man underhåller och behandlar underlaget avgör mycket hur resultatet blir!
 
Den här bilden visar hur många faktorer som påverkar prestationen och hållbarheten, och därmed hur svårt och stort detta ämne är!Tex. avel, utfodring, skoning, nervkonstruktion, uppfödning, samarbetsförmåga, uthållighet mm, mm
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0