Det här med utrustning...

Det här med utrustning är något man kan fundera mycket över...
 
Jag tycker absolut att utrustningen är en viktig pusselbit i utbildningen och ridningen, men det är inte den enda och inte den viktigaste! Självklart ska utrustningen passa, vara rätt anpasssad och ryttaren ska veta hur den fungerar och verkar. Men att tro att hela ridningen kommer lösa sig och bli bra om man bara byter bett, nosgrimma eller har en sadel av rätt märke är att vara ute på djupt vatten. Att prova sig fram vilket bett eller nosgrimma hästen trivs bäst med är inte fel, inte heller att växla bett och nosgrimma, men att byta bett varje gång det går dåligt i stället för att ta tag i sin egen ridning eller hur hästen tränas, är inget sätt att lösa problem på sikt.
 
På mina egna hästar använder jag vanligt tvådelat och tredelat bett med remontnosgrimma, det är en nosgrimma jag gillar och har det ofta även på de unghästar som är här. Jag använder också ofta martingal på unghäastarna under någon period, och jag är inte rädd att sätta på andra bett eller hjälptyglar om det skulle behövas tillfälligt. Men jag upplever att kunskapen kring utrustning är dålig hos många ryttare och man vet inte hur grejerna fungerar och ska användas. Dessutom försöker man lösa och dölja ridproblem med att byta utrustning. Det tror jag är att göra det för enkelt för sig, en genväg som slår tillbaka sen! Bättre att ta tag i problemet, lära sig lösa det från ryggen eller genom att arbeta hästen från marken, det tar längre tid men kommer vara mer hållbart!
 
Fundera varför hästen gör som den gör! Slår den sig fri i avsaktningen för att bettet är fel eller för att den inte är tillräckligt stark ännu? Eller för att ryttaren blir för stum i sin hand? Om hästen inte är tillräckligt stark i kroppen eller tillräckligt balanserad så hjälper det inte att byta bett, i stället kanske man skapar andra problem som att hästen släpper stödet i handen eller går bakom hand! Låt bra ridning och utbildning av hästen lösa problemen!
 
Sen finns det ju dom som är precis tvärtom, som inte vill ha någon utrustning alls på hästen. Som tycker det är fruktansvärt att rida med bett och vill ha hästen oskodd till vilket pris som helst. Jag är ganska öppen för olika utrustning och har ridit lite på sidepull i stället för bett, men man ska komma i håg att även bettlösa alternativ kan ge skador och tryck i hästens mun. Och vad är mest humant, att ha skor på hästen eller att rida en ömfotad häst barfota? En korrekt spänd nosgrimma kan hjälpa till att ge hästen ett lugn i munnen och även vara en säkerhetsåtgärd på en stark häst.Samma sak där, bra rdning och en sund träning av hästen måste vara det viktigaste!
 
Nu får det vara färdig gnällt för i dag! ;)
 
 
Totte med remontnosgrimma och i övrigt en enkel utrustning!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0