Olika åsikter!

I kväll hade jag och Cornelis lite olika åsikter om saker och ting, inte helt oväntat men det löste sig, givetvis till min fördel. Vi har inte varit helt överens om allt innan heller, men då har det mest handlat om hanteringen och då framförallt detta med att fångas i hagen, men ridningen har gått bra om man bortser från de första uppsittningarna då han var väldigt spänd. Det är nästan som att ridningen har gått lite för bra och friktionsfritt, det är ju sällan så enkelt utan förr eller senare brukar det bli någon diskution, och i kväll var det dags, som tur var blev det inga stora grejer. 
 
Jag red ut själv på Cornelis nu i kväll efter jobbet, har ju ridit ut själv förut men oftast lite kortare svängar, i dag red jag lite längre men fortfarande på vägar där han gått förut. I början gick han på som vanligt men efter ungefär en kilometer å provade han att vända, men jag vände tillbaka och vi fortsatte. Sen provade han att vända igen, och igen.. Några gånger testade han men jag bara vände tillbaka utan att göra någon affär av det.Vi red in på en skogsväg och en bit in där tyckte han nog att det räckte, för han vände, backade ner i ett litet dike och sen in i ett träd. Jag gjorde fortfarande ingen affär av det och han insåg rätt snabbt att det var trevligare att gå på stigen dit jag ville än att stå inbackad i ett träd. Efter det var det inga nya försök utan han skötte sig ypperligt! Nu ska jag försöka göra om detta så snart som möjligt, då jag räknar med att han kommer testa lite även nästa gång. Men med lite tålamod och konsekvent med att vända tillbaka och inte hetsa upp sig kommer det här snart vara borta!
 
Att det blir lite krångel när man rider ut själv i början är ju inget konstigt, hästar är flockdjur, många hästar är väldigt beroende av sina kompisar och det är ett bra tillfälle för hästen att testa sin ryttare. Jag tycker inte man ska göra någon affär av det, speciellt inte med unga hästar utan vänta ut dom och försöka ligga steget före dom! Till exempel kan man trava och galoppera direkt från stallet, så man fått upp farten och bjudningen på dom innan det börjat krångla, sen skrittar man hem. Andra tips kan vara att aktivera hästen när den börjar krångla genom att rida volter, små åttor eller genom att flytta sidvärts. Med lättstressade hästar gäller det att få kontakt med hjärnan igen, då kan ett litet brejk genom att göra annat vara ett sätt att få kontakt, eller att göra halt, vänta och sen börja om igen. När hästen är uppstressad och okontaktbar är det ingen större mening att bråka med den, få den att landa och börja lyssna först, sen kan ni fortsätta diskutionen!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0