Snart dags för treåringarna!

Har du en nybliven treåring? I så fall börjar det bli dags att fundera och planera inför treårstestet!
 
Det känns ännu länge till april-maj när treårstestet går av stapeln men tiden går fort och det är bra att börja i tid så det finns möjlighet att ge hästen vila och återhämtning. Det är framförallt löshoppningen och inridningen som det är dags att ta tag i redan nu. 
 
Jag vill helst börja löshoppa hästarna rätt tidigt, gärna redan på våren som två åringar. Då bara lågt och för att de ska lära sig systemet, när de väl har lärt sig hur löshoppningen fungerar behöver man inte hoppa så mycket på slutet. Det är viktigt att hästen kommer till testet och är självsäker, hoppsugen och trygg i situationen, för att uppnå det så tycker jag att man inte ska hoppa för mycket och för högt den sista tiden. Att träna löshoppning och lösgalopp är även ett bra sätt att bygga upp konditionen och balansen i galoppen. 
 
Är inte inridningen påbörjad ännu är det dags att ta tag i det. Även om ridprovet är enkelt så ska man ändå kunna visa hästen i alla gångarter i en okänd miljö, vilket ändå kräver att hästen är lite riden. Ridningen gör även att hästen bygger muskler och styrka inför testet. Och om man börjar inridningen i tid så hinner man med både vilopauser och lite miljöträning innan testet.
 
Det är lite nyhet på treårstestet i år, bland annat kommer man ha tre hinder i löshoppningen, domarna kan ge halvpoäng och även ridprovet kommer poängbedömas, dock kommer dessa poäng inte har betydlese för resultatet. Mer om alla nyheter och regler kan man läsa på asvh.se.
 
Varför ska man då visa sin häst? Jag tycker att det är ett ypperligt mål för den unga hästen, det är en erfarenhet och lärorikt för både häst och ägare och man får en vägledning om sin häst fördelar och brister, och därmed hjälp hur den ska tränas vidare i framtiden. Sen är treårstestet viktigt för aveln, det ger en möjlighet att se hur olika hingstar föräver sig, därför är det viktigt att visa så många hästar som möjligt och inte bara dom som har chans till diplom. 
 
Känner du dig osäker och vill ha hjälp med förberedelser, visning eller inridning av din treåring? Tveka inte att höra av dig så lägger vi upp en passande plan för din häst!
 
Melwin och jag på treårstestet 2010.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0