Svårigheter!

Ja ha, jobbsöndag och ett antal hästar jobbade. Jag har lite svårt att anpassa mig till att kvällarna är tidiga och mörka numera, men jag hinner nog vänja mig framåt februari...
 
Innan jobbet så tömkörde jag Midas, vi gick upp till en vändplan för att få lite omväxling till banan. På vändplanen stod en synnerligen farlig traktor parkerad, enligt Midas åt den basjkirer till lunch... När Midas var här sist jobbade vi i början med att han inte fick sticke hem när han såg något farligt, min misstanke var att han lyckats dra hem någon gång tidigare och därmed kommit på att det går. I dag fick jag jobba med precis samma sak, han var inte jätteintresserad av att springa fint på volt bredvid den där basjkirätande traktorn utan försökte ta snabbaste vägen hem. Men med en dos tålamod och ganska många varv så kunde han trava fint på volt bredvid traktorn i båda varv (för självklart var vi tillbaka på ruta ett när vi bytte varv, traktorn såg ju inte riktigt likadan ut från anra hållet, men det var jag ju beredd på!). Men jag minns från i våras att det inte behövdes så många gånger innan han insåg att man inte fick dra hem, för det får man inte även oavsett vad för läskiga saker man ser, nu tror och hoppas jag att det ska gå lika enkelt denna gång! 
 
Efter jobbet så red jag dressyr på Trafalgar och Tant. Traffe värmde jag först upp i galopp i lina innan jag satt upp. Jag vill att han ska värma upp ryggen och kroppen innan jag sätter mig på honom. Efter två veckor med bara galoppprogrammet så tänkte jag börja lägga in lite annat jobb och i dag red vi dressyr. Men vi jobbade väldigt basic! Och med basic menar jag verkligen basic, ungefär som en treåring! Jag travade runt spåret och jpbbade bara med att han skulle trava framåt! Så fort jag driver, tar i tygeln eller pressar honom det minsta lilla så galopperar han på stället, jag vill ha honom att jobba framåt genom kroppen och i dag jobbade vi med traven. Ett varv i taget, traven framåt och efterhand med övergång till skritt och igångsättning och sedan enstaka varv på stor volt. När det fungerade i båda varv utan inslag av obalans, bromsande eller studs så gjorde jag enkla varvbyten genom att vända över banan. Jag använde travbommar för att se att jag inte red med för korta travsteg. Kan tyckas fånigt att rida en skolad äldre häst så här men jag måste få honom att bjuda framåt och våga sträck ut kroppen innan jag kan börja jobba honom. Skulle jag i det här läget börja tänka på tygeln och hålla i hop så skulle han bara jobba uppåt och antagligen bli ännu kortare i musklerna och stummare i kroppen. Det gäller att börja i rätt ände!
 
Tant jobbade jag igenom, med henne handlar det mycket om att försöka få en bra känsla när jag rider. Även på henne måste jag passa så hon inte går mer uppåt än framåt, sen gäller det att få henne i ramen och en bra känsla i handen. Jag tycker hon är lite "svår" i munnen, hon grejar mycket med bettet och det är svårt att få en mjuk, jämn kontakt och ett bra stöd. Har sett att även hennes avkomma tycks ha en något orolig mun. Problem som tycks sitta i munnen kan många gånger komma från andra håll, nacken, ryggen, sadeln, ridningen, gamla vanor och ovanor och en massa annat. Och ibland rider man inte tillräckligt bra helt enkelt! Det kan tyckas enkelt att rida en äldre häst som gjort mycket men det kan vara nog så svårt! Men när det är svårt så gäller det att komma i håg att det är det som gör att man utvecklas, möter man sldrig på svårigheter så blir man inte heller bättre!
 
Tant i somras!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0