Tofsar i manen!

Fick ett intressant tips på kursen som jag tänkte skriva lite om. Gjorde även ett inlägg på Instagram om det och det verkar finnas intresse för att veta mer.
 
På de hästar "som knäpper av" dvs de som inte är helt ärligt på tygeln utan släpper kontakten i bettet eller som inte aktiverar rätt muskler hela vägen genom halsen och överlinjen. Där brytpunkten på var bryggan i halsmusklen försvinner ("punkten" där hästen knäpper av) ställer sig gärna manen upp som en tofs, eller lägger sig över på andra sidan. 
 
Jag testade det här lite igår när jag red Szum.  Han har ju väldigt ovårdad man men det gick änfå bra att se tofsarna. Han får tofsar på tre olika ställen beroende på hur formen är och hur han håller halsen. Man ser även på hans halsmuskel i vila att den "försvinner" och blir tunn precis innan manken, det är ju ett tecken på att hans brygga genom halsen och överlinjen inte jibbar som den ska, att han släpper kontakten. Nu gäller det ju att jobba honom så det inte blir några tofsar och att muskeln jobbar rätt hela vägen. Lättare sagt än gjort men intressant med ett nytt "verktyg" att använda för att analysera arbetet med formen på hästarna!
 
Här ser ni ganska tydligt "tofsen", precis där manen börjar lägga sig över mankammen.
 
Inte helt lätt att se, men precis där tygel hänger på halsen ser man att muskeln sjunker ner innan manken. Där "försvinner" muskeln och blir tunn, det måste jag försöka jobba bort!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0