Tankar om lektioner, träning och problemlösning!

Tänkte försöka skriva ner lite av dom funderingar och tankar jag har kring mina lektioner och träningar...
 
Till att börja med vill jag påminna om att man faktiskt tränar för att bli bättre och för att reda ut problem. Jag får ofta höra att jag ska snart börja träna, jag ska bara lära känna hästen mer/träna lite till/förbättra kondtionen eller vad det nu kan vara. Allt som oftast så kommer de ryttarna sällan till träning, det finns alltid något som behöver bli bättre först. Men man behöver ju inte träna för att kunna träna! Känner du dig osäker, boka en ensamlektion! Då anpassas den helt efter dig och din häst och du får hjälp med att lära känna hästen och hitta rätt knappar direkt eller om hästen är under igångsättning får du hjälp med att den jobbar rätt redan under igångsättningen. Den bästa dagen att börja träna är i dag!
 
Sen till frågan om man ska rida ensamlektion eller i grupp. Det beror väldigt mycket på vad man är ute efter! Men om man har problem, att hästen är sned, felriden, stökig eller att ridningen inte fungerar eller om man har sitsproblem som man vill jobba med så är det överlägset bäst att rida ensam, i alla fall i början! För när man rider själlv så anpassas allt efter just det ekipaget och man kan verkligen få hjälp med grundproblemet, vilket kan vara svårt i en grupp där tiden och uppmärksamheten delas mellan alla ekipagen. Och när man rider ensam så anpassas övningarna efter bara ett ekipage vilket gör stor skillnad mot att hitta övningar som ska vara helt rätt för flera. Men sedan finns det fördelar med att rida i grupp också, det är bra träning för de hästar som inte är van att gå i grupp, det är roligare att rida tillsammans och när man vill ha övningar med mer bommar och hinder så rekomenderar jag att man är ett par stycken. Nu har jag ju sällan fler än fyra när vi har grupper så det är fortfarande små grupper. Själv tränar jag dressyr enskilt och hopptränar i grupp.
 
Om du har stora problem med din häst eller ridningen kan det vara bra med en helhetslösning och inte bara lektioner. Här kan du får hjälp med att få hästen tömkörd och riden, en hjälp som fler borde ta till sig tycker jag! Det är bra för hästarna att ridas av olika ryttare, med olika styrkor och svagheter, dessutom är det mycket lättare att lösa ridproblem och ändra hästarnas arbetssätt från ryggen. Sen är det dessutom väldigt nyttigt att se sina hästar ridas av andra! Tömkörning är ett utmärkt komplement för de hästar som har problem med kroppen på olika sätt, sneda hästar, hästar som inte jobbar rätt eller hästar med ryggproblem. Och tömkörning är utmärkt för att rtrimma små ponnyer som man inte kan rida på!
 
En annan aspekt är lyxen att kunna få en instruktör, utbildad dessutom, att komma hem till dig och din häst! Du behöver inte lasta hästen och åka någonstans utan det räcker att ha en plan yta att rida på! Dessutom är det inga krångliga abbonemang som ska betalas i förväg utan du behöver bara boka din lektion två dagar före!
 
Några tankar och funderingar från mig! Alla typer av ryttare och hästar är lika välkomna! Jag vill vara med och göra vardagsridningen roligare, då spelar det ingen roll om du har tävlingsmål eller bara vill lufsa i skogen. Ocvh vid det här laget har jag erfarenhet av många olika hästar, och det är lika roligt med alla -oavsett ras!
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Så sant, tragiskt att det ska bara så svårt att inse.
Keep up the good work.
//Pia

2016-05-15 @ 21:43:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0