Träningsdag!

Årets enda träningsdag var i dag! Så här efteråt funderar jag på varför jag inte gjort fler?

Hela dagen har gått åt till detta såklart. Tidigt i stallet med sista förberedelserna och klockan 9.00 körde vi igång med första träningen. På förmiddagen var det tre dressyrträningar och jag tömkörde två hästar. Sen tacos till lunch och teori om vinterträning. På eftermiddagen två hoppgrupper, en markarbete och en enskild markarbete. Sen fika och teori om installning. Sju ekipage red och det var både ponnyer och stora hästar, både barn och vuxna och med lite olika inriktningar. Bra blandning!

När alla åkt ledde jag och Linda hem Grå, Bob och Forzett så nu är alla hästar hemma igen, känns bra. Jag var och hämtade min transport som fått ny baklucka och sen åt jag, Linda och Nisse tacosrester. När jag sen nattade hästarna så fick Chokladen jogga lite i lina. Nu ladda om för Ica-jobb i morgon!

Ponnyekipage på träning! 

Nästa ponnyekipage, så fin! 

Ett annat ponnyekipage och publik! 

Bob nöjd över att få flytta hem och få en bal i hagen! 

Min transport med ny baklucka 

Lördagsfix!

Mycket inplanerat i dag, hann allt utom Chokladen. En massa förberedelser inför morgondagens kurs men också lite trevliga besök!

En del att fixa inför den kurs som jag ska ha i morgon. Började med att spåna boxarna innan jag red Delicious. När jag var klar med henne kom ägarna till Descara och Rosen. Jag tog först Descara i töm och sen red jag Rosen, och som avslutning satt hennes ägare upp. Hon hade inte ridit på fem år så väldigt lugn ridning i dag. 

Sedan en dressyrträning med en fin kallblodstravare och så tömkörde jag Iowa åt Linda. Efter det red jag och Linda ut en sväng med Clarinett och Juliette innan det var hög tid för middag. Gjorde ugnspannkaka. 

Sen fyllde jag upp stordunken med vatten, sladdade ridbanan och förberedde maten genom att hacka en massa grönsaker. Nu hoppas jag att allt är lugnt på gården i morgon bitti (litar inte alls på Lemonaden) och att allt flyter på under kursen. Väl medveten, efter några års erfarenhet att allt kan hända och jäklas, men jag har förberett allt dom går och väderprognosen ser lovande ut! Kan inte göra mer nu än ställa klockan tidigt i morgon!

Delicious i skogskanten! 

Clarinett på tur i solen! 

Trassel! 

Fredag den 13e!

Den här fredagen rusade i väg i samma temsom alla andra fredagar, som alla andra dagar oavsett dag...

Jag jobbade heldag på Ica och efter jobbet så tog jag Descara i töm och red Rosen. Det har ett tag med Descara känts som att det nästan gått bakåt men sista dagarna har det vänt och hon börjar bli riktigt fin. Så känns som att det går åt rätt håll igen nu!

Nu väntar en helg med fokus på söndagens kurs. När jag har roddat igenom den kursen så blir det framöver mer fokus på att komma igång med mina egna hästar. Har visserligen rätt mycket att göra innan vintern med hagar och sånt men behöver verkligen komma igång lite mer!

Frukost hos de tre som fortfarande är kvar på bete. Titta vad hög bak Bob är igen! 

Descara i kväll! 

Och Rosen i lampans sken! 

Täckkjol!

I dag åkte täckkjolen fram! Jag blev så frusen när vi skodde i dag att jag tog fram täckkjolen och inser att det är dags att leta rätt på resten av vinterkläderna också!

Skodag i dag. Jag släppte ut Juliette och Delicious som sovit inne sen lastade jag Chokladen och körde henne till Nisses stall. Hämtade Grå och Bob på deras bete och körde även dom till Nisse. Sen var det fullt ös med skoning. Wasabi skoddes fram, Chokladen runt om, och Grå och Bob verkades. En ponny skoddes och sist verkades Iowa.

Sen skulle alla hem igen, Grå och Bob får gå kvar på betet till efter helgens kurs och så fodrar jag dom där. När alla hästar var tillbaka så longerade jag Delicious innan mat och så i väg på två lektioner och två tömkörningar. Nu är hästarna nattade och jag har duschat, i morgon väntar Ica igen!

Doris provsmakar Delicious frukost! 

Chokladen väntar på att hovis ska få skorna klara

Delicious efter longering! 

Höstrusk!

Regn i mängder i kväll och det känns verkligen som höst nu

Lite regn även i morse när jag först red Descara i skogskanten och sen Rosen. Fortsatte där jag var igår och i dag var hon inte alls stark och bättre i formen. 

Sen till Ica och när jag kom hem vräkte det ner regn. Efter mat så rullade vi ut en bal till stona, fodrade, tog in två och lastade Iowa och Wasabi och körde de till Nisses stall. Fullt tillräckligt i regnet och jag var genomblöt trots regnkappa. Jag har sagt det förut men jag behöver en bättre regnjacka. Det är precis det här som ger mig ångest inför hösten, att rulla balar och dra foder i ösregn, lera och mörker! Jag hatar mörker! 

Descara i skogskanten! 

Även Rosen fick skritta lite i skogskanten. En riktig hlstbild med höstfärg på både häst och löv! 


Regndag!

Regnade rejält på förmiddagen igår, jag fick ändå en del gjort men kanske lite annat än jag tänkt....

Igår morse åkte Oskar! Han åkte in på besiktning och sen vidare till ridskolan som var här i onsdags. Fick besked om att han fått igenom besiktningen utan anmärkningar och bara en kommentar om att han hade lite överhull, han som bantar hela sommaren! Roligt att han är såld och kommer ha en uppgift, tomt på gården när inte han gnäggsr varje gång jag kommer med bilen. Det är verkligen en rolig häst men jag har ju några fler att lägga fokus på.

Det verkligen öste ner regn på morgonen, när hästarna var fodrade så mockade och fixade jag boxarna inför helgen och longerade Delicious över bommar innan jag gav upp och tog frukost. Fixade med Nisses papper och pysslade lite inne, mitt på dagen så hade det slutat att regna och jag åkte till travstallet och tömkörde en häst och red en. 

Hem igen och mat sen ett ordentligt ryck i stallet. Tog Descara i töm, fin, och red Rosen. Hon var lite stark och fick jobba med det, tyckte hon släppte på slutet men blir lite samma jobb i dag på henne. Jag måste snäppa upp ridningen lite igen för jag tycker att jag rider så dåligt nu efter alla skador.

Linda kom och vi red ut med Juliette och Clarinett, och sen fick Chokladen gå i töm. Och sen var den dagen slut. Nu ny dag och Ica-jobb!

Doris var inte imponerad över vädret på förmiddagen igår! 

Longering av Delicious 

Descara! 

Rosen! 

Clarinett i skogen! 

Och Chokladen sist ut! 

Gaffeln!

Måndag med blåst, Ica-jobb och tömkörning. Jag har nördat lite på en av övningarna som visades på clinicen, men kanske dags att ta fram en annan övning den här veckan? Har också funderat på om jag skulle testa att köra uppbyggande markarbete med liknande övningar uppsuttet? 

En av övningarna som visades på clinicen i fredags kallades för gaffeln. Den har jag nu kört på flera olika hästar i helgen och i dag och jag måste säga att det var en bra övning! Den ser simpel ut men även om flera av hästarna jag testat med ser ut att göra den enkelt så märker man att den tar på dom! Det är alltså tre bommar som ligger som hörn led en bom i mitten och hästarna ska gå in och vända runt bommen, se bild längre ner. Går att lägga till halter både in, ut och mitt i, eller trav, för att höra det svårare. Övningen ska aktivera coren eftersom hästarna måste sätta sig lite i den, men det är även smidighet, jag skulle även vilja lägga till att hästen måste vara lyhörd och lydig och tömföraren snabb och rätt placerad, inte helt lätt! Just nu min favoritövning!

I morse innan jobbet så tog jag Delicious i töm och hon gjorde gaffelövningen för andra gången, och på kvällen efter jobb och mat så var det Wasabi som fick jobba i töm. Nu ladda om för i morgon och tydligen regn!

Vart tog höbal en vi rullade ut igår vägen? Chokladen, Wasabi och Lemonaden 

Delicious tränar på

Wasabi i lampans sken!

Bomuppställning Gaffeln 

En sista gång!

En dag med flera sista gången! Sista gången vi åt på Kullas och sista ridturen på Oskar, men också första höbalen i hagen för i år!

I morse tog jag Descara och Rosen i töm, de fick givetvis jobba med övningar från clinicen. Sen Ica-jobb och efter jobbet träffades jag och Nisse på Kullas gatukök som hade öppet för sista dagen, inte bara för i år utan för alltid! I 19 år har hon haft kuren med hamburgare och thaimat på somrarna!

Sen en kopp kaffe och stallet. Jag och Linda red ut med Oskar och Juliette, min sista tur med Oskar! Sen rullade jag och Linda ut en bal i stonas hage, för hand! Skulle velat ha ut fler bakar men de hagarna ligger sämre till för att rulla för hand. Avslutade med att tömköra Clarinett. Var väldigt intressant med övningen "gaffeln" som jag kört med alla hästarna i helgen. Clarinett gjorde den så lätt första gången, men sen började hon greja, hon slutade ta styrning, travade ut, backade, klev över bommarna och så vidare. Så den var nog en ganska jobbig övning ändå.

Nu ladda om för mer Ica i morgon!

Descara i övningen gaffeln

Och Rosen

Oskar innan ridning! 

Oskar i skogen! 

Bal i hagen igen, undrar om det är något kvar av den i morgon? 

Clarinett på sista passet! 

Lördagslugn!

Lite lugnare lördag! Eller i alla fall LITE lugnare..

I morse kunde jg inte hålla mig utan byggde upp en av övningarna från clinicen igår, "gaffeln", och tömkörde Delicious på den bland annat.

Jag hade redan innan bestämt att hästarna som vaccinerades i torsdags skulle vila även i dag så jag kunde ta det ganska lugnt efter jobbet. Så efter vi ätit kom Linda och drack en kopp kaffe innan vi gjorde ett litet ryck i stallet. Vi körde upp vattendunken vi haft på betet, just nu är det lite sämre tryck på vattnet så då är dunken bra för att spara tid nu när de dricker mycket.

Sen flyttade vi om lite i hagarna och jag släppte Oskar på banan så han fick busa och lösgaloppera lite innan nattning av hästarna. I morgon är det fyllt ös igen för då ska helst alla hästar igång igen!

Delicious i en av övningarna från igår. 

Oskar i kväll! 

Clinic-fredag!

Sommarvädret håller i sig! Jag har haft en riktigt bra fredag, hoppas att den här energin och inspirationen håller i sig!

I morse red jag Delicious innan jobbet. Lite skänkelvikningar i skritt och sen övergångar skritt-trav-skritt på banan och sen runt träd i skogskanten. Och sen vidare till jobbet!

Slutade redan vid lunchtid, kollade hästarna, vattnade och gav en tuss hö innan jag åkte på clinic med en tjej på byn. Samma gäng som hade tömkörningsclinic i våras, lite mer omfattande denna gång och väldigt bra. Har lite nya övningar och ideer jag vill testa nu så det passar ju bra när jag tömkör mycket nu. Fick även se en riktigt fin och framförallt välkörd/välriden häst så by har jag något att ströva mot!

Ganska sent innan jag kom hem men hunnit fika och natta hästarna och klockan slår midnatt nu, ändå helt okej! Ny dag i morgon med mer jobb, men förhoppningsvis lite tömkörning också! 

Delicious i skogskanten i morse! 

Lite matsäck kan man behöva! 

Från clinicen, väldigt fin morganhäst! 

Också från clinicen! 


Vaccination!

Så jäkla varmt det var igår! Varmare än i sommar! Lite skönt men man blir trött av värmen och jag hade ju huvudvärk redan på morgonen.

Gårdagens stora projekt var vaccination av 10 hästar. Men veterinären skulle komma mellan 16-18 så hann ju lite annat innan. Red Descara först, lugnt pass med lösgörande jobb. Gick inte jättebra men jag fick lite ideer om hur jag ska jobba henne nu framöver. Red Rosen och sen ut en sväng med Clarinett. Sån där härlig tur när hon är ospänd och dessutom fint väder.

Sen åkte jag och Nisse upp till byn för att handla lite och ta ut paketet med Domosedan inför kvällen. Fikade lite och sen ledde jag hem Bob och Grå från betet där de går. Och sen var det bara att vänta på att veterinären skulle höra av sig att hon var på gång. Under tiden städade jag och plockade lite i gästhuset och garaget.

När jag fick en liten riktning om tiden så longerade jag Chokladen lite, sen lastade och pysslade innan det var dags för Domosedan. Jag lyckades faktiskt ge både henne och Wasabi Domosedan utan större slagsmål. Ingen av dom är rolig att ge spruta men inte heller roligt att ge Domosedan. 

När veterinären kom var de trötta och inga problem att vaccinera, det var det inte heller med resterande. 10 hästar vaccinerade, mina 6 hästar, Lindas två och Descara och Rosen. Nu hoppas vi att ingen har någon reaktion på vaccinet men alla får vila i dag. 

Hade en träning hemma innan nattning av hästarna och sen till Linda för att duscha. Nu ny dag med några timmar på Ica och sen på clinic i kväll! Men först lite häst!

Descara skrittar av bland träden! 

Även Rosen! 

Soligt och fint på Clarinetts tur! 

Chokladen efter longering! 

Chokladen väntar på veterinären, kolla tungan! 

Wasabi och Chokladen! 

Sommarvärme igen!

Dimmig morgon men fin dag igår!

Just nu går väldigt mycket tid och energi till att fodra hästarna. Jag måste få till lite andra rutiner för det här fungerar inte om jag ska orka! Men igår hann jag i alla fall efter morgonsysslorna börja riva sommarhagen nere på grannhuset.

Sen kom en ridskola och provade Oskar. Oskar var en stjärna och gjorde en bra provridning! Det var två tjejer som jag känner lite så jättekul att träffas. Efter de hade åkt så red jag Delicious lite i skogskanten, Clarinett på banan och tog Wasabi i töm.

Sen pannkakor till mat och i väg på två träningar och tre tömkörningspass. Rätt sent innan jag kom hem och jag fodrade i mörkret, måste dessutom fixa mer lampor på gården. Jag hatar mörkret!

Nu ny dag och i dag väntar vaccination av hästarna. Så gruvsamt! Det är ju nog gruvsamt att vaccinera 10 hästar men sen är det ju två av prinsessorna som inte är så förtjust i sprutor. De är inte heller helt lätt att få i Domosedan men jag hoppas att det ska lyckas! Jag börjar dagen med huvudvärk så det känns ju sådär....

Clarinett fick delar av frukosten på ryggen och gick runt så i en timme innan hon tappade höet! 

Svårt att se men Doris ligger där! Givetvis ska hon vara med när vi rider runt träd! 

Så härligt med sol! 

Clarinett efter sitt pass! 

Wasabi! 

Tisdag!

Igår inte bara älgjakt utan även vägarbete precis nedanför gården så höll mig på gården. Däremot har inte Lemonaden samma känsla utan kröp ut ur hagen två gånger igår, nu går hon i skämshage med fyra trådar. Dom håller igång mig!

Jag började igår med att fixa hagar, både där (jag trodde) Lemonaden gick ut och kollade så det gick fram ström där Iowa och Juliette egentligen ska gå (de går ju också i skämshage). Sen tog jag Descara i töm, red Rosen, tog Delicious i töm och red Oskar. Oskar försökte jag fräsa runt i snabb galopp så gott vi kunde, han ska provridas i dag igen.

Sen middag och så åkte jag och Nisse på Hammarn. Han skulle ta bort en häst, medan jag i stället jobbade fyra hästar i töm i ett annat stall där! Sen hem, laddade om med en kopp kaffe och sen stallet igen. Longerade Wasabi, hon hade fått en bula i bringan troligen en spark, så jag ville titta lite på den, och lasra, men hon hade även små bulor på hela kroppen så någon typ av reaktion.

När hästarna var inne och nattade så körde jag min transport till en kille som ska byta baklucka på den. Ska bli så bra att få en transport igen!

Nu ny dag, dimma ligger tät men prognosen säger sommarvärme i dag. Jag har mycket på planeringen som vanligt!

Descara först ut! 

Rosen fick skritta av bland träden. 

Delicious! 

Även Oskar fick skritta av i skogskanten 

Wasabi! 

Wasabis bulor, undrar om det är knott eller foder hon reagerat på? 



Älgjaktsmåndag!

Älgjakten är igång här och helt plötsligt lyser det i alla hus och det är en massa trafik på vägen.

Jag jobbade igår men longerade Oskar innan jobbet. När jag var på väg hem från jobbet igen så skickade Linda att det var hästar ute, hennes två och två av mina. Så direkt dit för att hjälpa henne få ordning på allt. Av någon anledning ska alltid mina hästar rymma när älgjakten börjar. Den här gången var nog orsaken dock att matarkabeln från aggregatet hade åkt av tråden så det var ingen ström.

När vi fått lite ordning så gjorde jag mat och åt innan nästa ryck i stallet. Jag red Clarinett, inte alls nöjd med känslan men inser att jag suttit på henne två gånger på två veckor så kanske inte så konstigt. Och jag är fortfarande inte bra i ljumsken. Så jag tänker att det kommer men blir nog ingen fler tävling för oss i år. Jag tänker varje år att i år ska vi tävla mycket och så blir det tre tävlingar. I år har vi fått ihop två, och på en åkte jag av!

Tog även Lemonaden i töm eftersom hon var en av dom som var ute. Hon hade tappat en sko, så nu känns det ännu mer som att jag inte kommer igång med henne heller. Helt enkelt tung dag igår när det kändes som att jag inte kommer framåt alls. Var klar efter halv elva på kvällen, kolsvart och trött. Hoppas på bättre känsla i dag!

Doris igår morse! 

Oskar longerad på morgonen innan jobbet! 

Clarinett i lampans sken, väldigt nöjd med belysningen som byttes

Jag var klar med Lemonaden strax före 22 igår. Inte konstigt att jag blir trött! 

September!

September är här, alla hästar har flyttat upp från skogen och i morgon börjar älgjakten här. Det är höst nu!

Fått mycket gjort i dag, men är trött nu! Började på förmiddagen med att rida Delicious runt träd i skogskanten, sen tog jag Descara i töm, hon var jättefin efter behandlingen, och sen kom Linda och vi red ut med Juliette och Rosen. Sen tog vi och gick igenom två av vinterhagarna.

Vi har bytt ut all tråd, rätt upp stolp och bytt ut alla dåliga stolpar och alla dåliga isolatorer. Blev verkligen jättebra, var väldigt behövligt och nu hoppas jag att hagarna ska stå upp bättre i vinter. Bara fyra hagar kvar att rusta upp inför vintern! Sedan tog vi upp hästarna som gått på bete nere på granngården, dags att börja fodra med hö så då kan de gå hemma, och sen till Nisse och åt middag.

Jag hade en dressyrträning hos grannarna och sen fortsatte jag och Linda jobbet. Nu på med transporten för att köra upp hästarna som gått kvar på betet i skogen. Vi verkade sista hoven på Forzett och körde upp henne, och sen Bob och Grå. Dessa tre får gå på bete några dagar till men lite närmare gården.

Sen fanns det inte så mycket energi kvar så jag longerade bara Clarinett lite, ville att hon skulle röra på sig efter behandlingen i fredags. Och så nattning av hästarna vilket är lite mer jobb nu när alla ska fodras. I morgon ska jag jobba och så drar älgjakten igång, det innebär mycket mer trafik och stök här ute!

Delicious i skogskanten! 

Descara ställde upp sig så fint

Rosen på tur med Linda och Juliette 

Bob och Grå innan avlastning 



RSS 2.0