Trötta pållar!

Verkar visst jobbigt att vara på inridning och utbildning, eller vad tror ni?
Trött och sjuk!
Jag orkade även med ett par lektioner, är ett under att eleverna hörde vad jag sa eftersom jag tappat rösten, men de gjorde de nog för bra gick det. Longerade även en för mig ny unghäst, Totte en 2åring som står i samma stall som Sickan gör normalt. Jag ahr ju sett honom förut men inte jobbat med honom och jag måste säga att det kändes bra. Blir nog en trevlig ridhäst så småningom!
Duktiga Sickan!
Inte så lång runda men fullt tillräckligt första turen. Cornette var hjälpsam och stod hemma på gården och gnäggade efter Sickan, men det bekymrade inte henne utan hon hade fullt upp med att kolla in allt nytt och spännande!

Från en av de första uteritterna med Sickan!
Cornette red jag hemma, hon är rejält brunstig och ville helst springa till Sickan eller de andra hästarna. Vilket hon även försökte.. Men med ett tålmodigt och konskvent jobb så släppte det snabbt och vi kunde trava fint på en åttvolt. Hon är verkligen supertrevlig att rida när hon är med på noterna!
Kärlekskranka tonåringar!
Hade tänkt rida Cornette i kväll med, men det var inte läge för det. Att planera med unghästar är inte det lättaste, man får ofta ändra sin plan fter hästens dagsform. Och i dag var Cornette mer koncentrerd på Sickan än på mig. Det blev lite longering i stället, gick riktigt bra. Vi tränade galoppfattningar och jobbade med att få ut halsen på henne. Hon vill gärna bli kort och hög i formen (som en svan eller en tekanna) och därmed svår att komma åt, men i dag tyckte jag att jag fick ut hälsen och fick henne mer fram mot bettet. Jag hade en lång inspänning på henne.

Premering!
Ardenner ska flätas när de visas upp, de har inbakad fläta i man och svans (hela svansen flätas upp) och man flätar in bast i flätorna. Är lite jobb att fläta fem ardenner, om jag inte visste det innan så vst jag det nu! Men det gick ändå bättre än vad jag väntat. Visningarna gick väl rätt okej även om poängen inte blev riktigt som väntat på alla hästar. Själv fick jag äran att få visa den häst som fick 9:a på traven! Faktiskt tror jag det var den enda 9a som delades ut på traven under hela dagen. Tyvärr var hästarna rätt matta och trötta, var varmt som en bastu i stallet och det blir mycket intryck för dom en sån här dag!
Men jag måste ändå säga att det är lite hästkrafter i en ardenner, eller vad sägs om 3 årig ardenner som är 164 cm hög och väger 774 kg? Inte att leka med! Tur att dessa hästar vi hade med oss hade ett utmärkt temperament och skötte sig ypperligt hela dagen!
Sugen på en pålle till!?
Nu när hösten börjar närma sig så sjunker priserna på hästar, många vill bli av med sina hästar innan installningen. Och jag blir ju så sugen på en eller ett par pållar till! Mest tittar jag på unghästar, framförallt 2 åringar som inte är påbörjad inridning än, och fullblod. Hade lätt kunna tänka mig ett fullblod till, och de ligger bra i pris. Men jag ska nog vänta lite, måste se till att jag får stallet klart först, och har jag lite is i magen så kanske de är ännu billigare om en eller två månader! Är nog tur att jag har en begränsad ekonomi, annars hade jag nog haft hur många hästar som helst!
I helgen ska jag på premering på Wången, det ska bli roligt eftersom jag knappt varit på någon premering förut. Jag följer med mina granna, Cornettes ägare, de ska visa inte mindre än fem ardennrar varav två har föl vid sidan. Krävs lite planering att åka med så många och stora hästar! På söndag är det bygdetrav i Ammer, ja ska dit och titta lite. Har en annons i travprogrammet och hoppas givetvis att den ska få lite respons. Mycket häst i helgen som vanligt!
Trötter!
Red Taggen först i dag, han gick lite dressyr och det kändes riktigt bra. Jobbade bara enkelt, red på volten och jobbade med att han skulle gå fram till bettet, red lite övergångar och kämpade med att han inte skulle slå ut ytter bakben i höger fattningarna. Men han kändes fin! Red sedan Sickan, sadlade och satt upp själv! Fösta gången vi sitter upp utan att någon håller i eller står brevid. Hon fick trava bommar, svänga i trav och prova lite sidvärts i skritt. Red Cornette och hon fick göra samma sak som Sickan, hon kändes jättefin!

Taggen!
På kvällen hade jag lite lektioner, duktiga ekipage och det var jättekul trots alla knott! Kan inte låta bli att tänka på att jag har ett så roligt jobb! Men nu är jag rejält trött! I morgon väntar jobb på Ica, kanske inte lika roligt som hästarna men helt okej jobb tycker jag!
I dag har jag skickat i väg min ansökan om investeringsstöd för mitt nya stall. Håll tummarna alla att det går vägen!
Löjligt glad!

Den här bilden blir jag också glad av att se, det är nämligen en häst som man blev glad av att rida! Bedåra var här på utbildning för två år sedan!
Sickan är här!
Jag tycker det ändå gick rätt bra. Det märktes att hon var spänd när jag la på gjorden och spände. Spände bara lite i början men tillräckligt så att sadeln sitter fast om hon exploderar. När vi skulle gå reagerade hon och hoppade i väg lite, jag tyckte inte det var så farligt och hon lugnade sig snabbt. Efter att ha gått några varv så hade hon slappnat av och jag kunde dra resten sedan i omgångar utan att hon reagerade. Longerade lite i skritt och trav. Tror det kommer bli bra när hon blir mer van att vara här, och det är nyttigt för henne att bli sadlad i nya miljöer och med lite andra rutiner också.

Förhoppningsvis kan jag rida lite i morgon! Här en bild från i somras!
Bilder från tävlingen!

Räkan i 0,90m klassen. Foto: Ingela Jacobsson

Sista hindret i 1 meters klassen med Taggen. Tror jag måste jobba lite med blicken över hindren!

Taggen och jag efter sista klassen!
Hopptävling!
Började med att hoppa Räkan, hon var spänd och stod emot på framhoppningen, där var det flera stora vattenpölar och det är hon inte så förtjust i. Hon har lätt att bli spänd och långsam i sprången, speciellt på tävling, och står emot och tar inte tag i hindren. Från början har hon mer eller mindre försökt lägga sig på banan! Men igår bjöd hon inne på banan och var inte alls lika spänd som hon kan vara. Flefri i grunden och en rivning i omhoppningen, den rivninge kan jag ta på mig för jag red dåligt på det hindret. Räkans bästa runda var det i all fall!
Även Taggen hoppade 90 cm klassen. Det kändes inte riktigt bra på framhoppningen, han kändes lite loj. Dock taggade han till inne på banan och gjorde en riktigt fin runda. Kändes som han hoppade upp sig lite och faktiskt var lite försiktig. Felfri i grund och omhoppning. Taggen gick även 1 meters klassen, där strulade det rejält på framhoppningen, jag red dåligt och hoppade bara räcket eftersom det kändes mer som jag förstörde med att hoppa mer. Han var lite taggad innan och hade svårt att stå still innan vi skulle in. Han var lite mer okoncentrerad denna klasx än första, dock blev han inte lika stark som han kan bli så jag är ändå ganska nöjd. tre ricningar blev det, men en av dom var bara ett litet pet.
Lite av den braiga känslan försvann sen när jag kollade på filmen. Matfors Ryttarförening filmar alla ritter och lägger ut på hemsidan, jättebra intiativ tycker jag! För egen del blir jag ju lätt lite kritisk mot mig själv, och därför försvann lite av min fina känsla när jag såg filmerna...
Oscar som var med tog några kort, jag lägger ut dom i kväll för nu väntar jobb på Ica!

Räkan i Ånge, då var det hon som fick med sig rosett hem. Igår var det Taggens tur!
Vilken besvikelse!
I dag var det ju dags för treårs testet, Sickans stora dag! Både jag och Gunnel som äger Sickan hade sett fram emot det, och Gunnel har förberett Sickan länge. Vid nio i morse ringde Gunnel och sa att hon hade lastat och var på väg. Tio minuter senare ringer hon och säger att det är inställt!! En av domarna hade blivit akut sjuk och de hade inte kunnat få tag på någon ersättare. Snopet för alla som förberett och tränat länge inför detta.
Sickan har i alla fall kommit hit och ska vara här några veckor. Det kommer förhoppningsvis bli en ny visningsdag framöver. Men det kändes lite snopet och tråkigt. Jag fick en hel dag ledigt, men kan tyvärr inte rida eftersom de håller på att plocka ner stallet i dag. Så jag har klippt gräsmattan, varit en sväng på auktion och försökt kurera mig från min förkylning i stället.
Sickan fick aldrig visa upp sig i dag!
Rörigt liv!
Håller på med stallprojektet för fullt, pratade med banken igår och nästa vecka ska jag träffa Almi. Inte helt lätt att finansiera ett sånt här projekt, och inte tror jag det är lättare när det är hästinriktning på min satsning men det känns inte helt hopplöst i alla fall. Har lite reservplaner också om det skulle stupa på vägen.
I helgen händer det saker. I morgon ska Sickan visas på treårs test i Sundsvall. Det ska bli jätteroligt och spännande. Efter det kommer hon hit i några veckor. På söndag ska jag tävla med mina hästar, vi ska till Matfors på en lokal hopptävling. Tyvärr har Räkan tappat en sko så det beror på om jag får hjälp att få på den om hon kan förlja med. Det kommer bli en tidig morgon på söndag, tävlingen startar kl 9.00 och jag har två hästar i första klassen (om Räkan kan följa), med bara tio startande mellan. Det löser sig nog. I tisdags kom även Tompa hit, det är min kompis Maries häst som ska vara här på bete några veckor.
Nu ska jag ut och leta efter skon innan jobbet! :)

Fina Sickan som ska visa upp sig i morgon på treårs testet!
Det här med utrustning!
Men för vissa ryttare och hästägare verkar nästan grejerna till hästen vara viktigare än själva hästen, eller ridningen. Det ska vara vissa märken på grejerna, färgerna ska passa i hop och man ska ha det senaste. Jag tycker att det kan vara roligt att matcha benlindor och schabrak om jag ska på träning, men det är knappast något jag sysslar med varje dag! Om man läser kommentarer på facebook eller i bloggar kan man i bland tro att det är grejerna som gör att en häst är bra eller en ryttare duktig. Att scabraket eller bettet gör ryttaren!
Utrustningen kan i bland vara lösningen på vissa problem, det kan hjälpa att byta bett eller nosgrimma, det kan vara stor skillnad att rida i en bra, passande sadel eller i ett par riktiga ridstövlar. Men vissa ryttare tycks tro att lösningen alltid sitter i utrustningen. Att bara man byter bett eller sätter på en hjälptygel så kommer hästen gå jättebra, eller har hästen ont i ryggen så köper man en ny padd. Detta i stället för att se över sin ridning och träningen av hästen. Men för att bli en bra ryttare krävs mer än ett specialbett eller en graman, det krävs träning, känsla och erfarenhet!
Sen finns det ryttare och hästägare som är precis tvärtom! De vill inte ha någonting på sina hästar. Inga nosgrimmor, inga skydd, inte en martingal och helst inte ens bett. kanske inga skor heller fast hästen är öm. Det är ju inte bra när det blir åt det hållet heller. En nosgrimma som förhindrar att hästen kan gapa för att komma undan bettet eller lägga tungan över bettet kan vara en säkerhets åtgärd. Annars kan bettet bli verkningslöst och det kan bli både farligt, och försvåra utbildningen.
Jag tror att en medelväg är lösningen. Att inte vara rädd för att prova olika lösningar, så länge man vet vad man sätter på hästen och varför! Jag tycker att målet bör vara att man ska kunna rida sin häst på ett vanligt enkelt bett och utan hjälptyglar, men i bland kan man behöva prova lite annat på vägen. Och att man som ryttare och hästägare är ödmjuk och har en vilja att lära sig mer. För även om utrustningen kan vara en del av lösningen på problem så kan även utrustningen var en del av problmet med hästen, och lösningen på problemen sitter i slutänden alltid hos ryttaren!

Sommarens sista ridläger!
Nu är det bara att se fram emot nästa sommar och läger! Tack alla deltagare och medhjälpare för underbara läger i sommar!

Farliga bommar!
Det är inte helt ovanligt att hästarna tittar på bommarna när de inte är vana att gå över dom. Har man ridit unghästar eller skolat om trav eller galopphästar har man säkert varit med om att hästen stannat framför bommarna och vägrat gå över. Mitt knep då är att börja med att rida runt bommarna, som en volt runt och sen rider jag in mellan bommarna. När hästen går mellan bommarna utan att tveka, rider jag in mellan två bommar och sen vänder jag hästen ut över en bom och då brukar de gå över. Efter att ha gått så några gånger brukar det inte vara några problem att skritta över hela bomserien framifrån och sen även ta den i trav. Oftast räcker det att man gör så vid ett eller två tillfällen och sen brukar hästen ha lärt sig!
Jag tycker att bomarbete är jättebra och använder det ofta! Det är lösgörande med bommar, det kan vara bra styrketräning och hjälpa hästarna med takten. Jag tycker även att bommar är bra kontrollpunkter för ryttarna, så de får något att rida mellan och får ett kvitto om hästen lyssnat. Om man rider utan bommar, hinder eller andra kontrollpunkter är det lätt att missa om hästen inte lyssnar direkt. Det finns väldigt mycket bra bomövningar att jobba med, för alla gångarter, och för alla typer av hästar, ekipage och nivåer!

Bommar och små hinder är jättebra träning för alla typer av hästar, inte bara hopphästar! Här är Taggen på sin första clear round!
Alla hästar hemma!

Bild på sadeln när vi provade den!
Det har hänt lite annat här hemma i dag med, jag har nämligen sålt stallet! Hästarna har ju bott i en timmerloge, men det har varit ett tungjobbat stall och jag börjar bli i behov av ett större och modernare stall när verksamheten växer, så jag har bestämt mig för att bygga nytt. Har haft ute timmerlogen på annons och i dag ringde det en kille som kom direkt och köpte den! Så nu är stallet sålt och det börjar plockas ner till veckan, men jag ahr inte löst än med lån och bidrag och sånt för nytt stall! Lite nervöst nu ett tag innan det nya stallet är på plats! Jag har lite reservplaner, och det är nog tur det! Hoppas ni alla håller tummarna för att det ska lösa sig!
Premiärtur!

Det har hänt lite sedan vi började med inridningen i slutet av april. Den här bilden är från en av de första gångerna jag skrittar på henne. Jag stod i sadeln från början för att hon försiktigt skulle få vänja sig vid ryttare.
I bland stämmer känslan inte alls!
Även mina hästar har fått motion i dag. Malin var här och vi red ut Taggen och Cornette, Cornette galopperade jättebra i dag och vi hade två långa galoppsträckor! Räkan fick ett kortare dressyrpass.

Ridhuset i dag!
Träningsläger i Nyland
Träningsläger
Lördag
9.00 Samling
9.15 Ridning dressyr grupp 1
10.00 Ridning dressyr grupp 2
10.45-Ridning dressyr grupp 3
11.30
12.00 Lunch
12.30-Teori
13.00
13.30 Ridning hoppning grupp 1+2
14.45-Ridning hoppning grupp 3
16.00
16.30- Teori
17.00
Söndag
8.45 Ridning dressyr grupp 3
9.30 Ridning dressyr grupp 1
10.15-Ridning dressyr grupp 2
11.00
11.30 Lunch
12.00- Teori
12.30
13.00 Ridning hoppning grupp 3
14.15-Ridning hoppning grupp 1+2
15.30
16.00 – Teori
16.30 Avslutning med tacos!
Grupper:
Grupp 1:
Alina-Dixon
Elin-Nina
Grupp 2:
Linda-Mascot
Jessica-Miranda
Grupp 3:
Alexandra-Manga
Karolina-Qvinten
Nathalie-Pienza
Taggen är tillbaka!
I dag kändes det att Taggen är tillbaka som sig själv igen! Han har nu i sommar varit seg, de här veckorna när det varit varmt och mycket broms har han gått ner i vikt och mest varit irriterad på alla flygfän Men de sista veckorna har han gått upp i vikt igen och varit piggare att rida. Och i dag kändes det på allvar att min gamla vanliga Tagg var tillbaka!
Man vet att Taggen är sig själv när han tvärvänder och kastar sig i diket för att det ligger en grankvist på vägen (en grankvist som vi gått förbi flera gånger denna vecka...)! Vi körde lite galoppträning och han var pigg och laddad, hoppade för vattenpölar och farliga stenar så det var bara att hålla i sig! Känns kanon att Taggen är på hugget igen!
Min bästa Tagg!
Sickan på saluhästvisning!
Först var det löshoppning. Sickan ville inte alls gå förbi långsidan med läktaren så vi fick jobba rätt hårt för att få henne att gå som vi ville. Jag tycker dock att det blev mycket bättre när vi kom i gång med hoppningen, och själva hoppningen gick riktigt bra! Man får tänka på att det var andra gången hon var in i ett ridhus! Efter en lite paus var det dags att visa henne för hand. Nu var hon inte lika rädd för publiken längre och hon gick riktigt bra. Kanske att hon hade lite svårt att stå still när jag ställde upp henne framför läktaren men annars var hon pigg och samarbetsvillig. Riktigt rolig att visa!

Jag och Sickan innan visningen. Foto: Maria Mattsson
Saluhästvisning är verkligen ett bra tillfälle för säljare och köpare att träffas. Synd att det inte var fler hästar med, och fler köpare på plats! Jag hoppas verkligen att Kramfors fortsätter med detta evenemang, trots att det inte var så många med i år, och kanske satsar lite hårdare på marknadsföring! Själv är jag gärna med och visar fler år, det var riktigt roligt!
Den där jäkla vänsterhanden!
Det är väldigt irriterande när jag vet att jag gör fel, och ändå fortsätter med det! Och jag känner att jag gör det, men kan inte sluta med det! Frustrerande! Men nu jäklar ska här tränas!

Här är bild från framridningen, innan Sara hade påmint mig om händerna! Som det ser ut på den här bilden finns det mycket att bli påmind om! :)
Ute på egna ben för första gången!
På kvällen var det Sickans tur. Vi började lite på banan först, travade runt och hon gick bra och bjöd bra. Sen red vi ut å vägarna, hennes ägare Gunnel följde med på cykel! Vi galopperade lite också, det gick jättebra förutom när Gunnel kom för nära med cykeln då blev det lite krumssprång i galoppen! Även Sickan bjöd bra även fast hon var själv.
Tänk va duktiga och stora bäbishästarna börjar bli! Riktigt vuxna nu som klarar sig själva!
Sickan!

Finaste Sickan!
Här är när vi var och löshoppade i Ammer för några veckor sedan. Foto: Maria Mattsson
På lördag ska Sickan på saluhästvisning i Kramfors! Jag hoppas det ska komma mycket folk och så klart att det ska gå bra att visa Sickan, men det gör det nog! Sickan är till salu och vill ha en ny ägare som vill fortsätta utbilda henne. Saluhästvisning är ett bra tillfälle att kunna titta på många saluhästar vid samma tillfälle och utan att behöva köra runt. Speciellt för oss i Norrland blir det ju långa resor när man ska titta på hästar och provrida. Jag hoppas att många tar chansen på lördag och åker till Kramfors och saluhästvisningen!
Hästarna har gjort min dag!
På kvällen var det Cornettes tur, hon fick gå ut en sväng med Taggen. Hon började lite tveksamt, ålade sig lite över vägen och provade att stanna några gånger. Första galoppförsöket blev bara trav, men sen på hemvägen gick det bättre. Då galopperade hon en hel backe, bra galopp och bra bjudning! Det var kanon, tidigare har galoppen varit tveksam och hon har brutit av efter några språng! Jag hoppas det lossnade nu! Återigen var humöret på topp! Jag är så glad att jag har så fina hästar att rida!

Hästsläkt!
Sickans pappa är Verona´s Gerswin RP 136 som är en fin ridponnyhingst. Cornettes pappa är Cagancho 1017 som är en hopphäst som tävlar framgångsrikt med Niklas Arvidsson. Hennes morfar däremot är Björsells Sack 907 som är en fin dressyrhingst! Hon har en lite spännande stam tycker jag och det ska bli roligt att se vad det blir av henne i framtiden!

Cornettes pappa Cagancho!