Farliga bommar!

Red Cornette själv här hemma i kväll. Travade över bommar, det har hon gjort en gång förut och då liksom i dag har hon tittat på dom och inte velat gå över direkt. Men med lite övertalning har det gått fint och i dag kunde vi trava över dom på en stor åttvolt.

Det är inte helt ovanligt att hästarna tittar på bommarna när de inte är vana att gå över dom. Har man ridit unghästar eller skolat om trav eller galopphästar har man säkert varit med om att hästen stannat framför bommarna och vägrat gå över. Mitt knep då är att börja med att rida runt bommarna, som en volt runt och sen rider jag in mellan bommarna. När hästen går mellan bommarna utan att tveka, rider jag in mellan två bommar och sen vänder jag hästen ut över en bom och då brukar de gå över. Efter att ha gått så några gånger brukar det inte vara några problem att skritta över hela bomserien framifrån och sen även ta den i trav. Oftast räcker det att man gör så vid ett eller två tillfällen och sen brukar hästen ha lärt sig!

Jag tycker att bomarbete är jättebra och använder det ofta! Det är lösgörande med bommar, det kan vara bra styrketräning och hjälpa hästarna med takten. Jag tycker även att bommar är bra kontrollpunkter för ryttarna, så de får något att rida mellan och får ett kvitto om hästen lyssnat. Om man rider utan bommar, hinder eller andra kontrollpunkter är det lätt att  missa om hästen inte lyssnar direkt. Det finns väldigt mycket bra bomövningar att jobba med, för alla gångarter, och för alla typer av hästar, ekipage och nivåer!


Bommar och små hinder är jättebra träning för alla typer av hästar, inte bara hopphästar! Här är Taggen på sin första clear round!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0