Sadelns påverkan på sitsen!

Nu ska jag ge mig på att sammanfatta lite hur vi tänkte och resonerade kring sadlarna i onsdags! Ulrika både fotade och filmade vilket var väldigt intressant att se sen!
 
Jag har lätt att bli svankig när jag rider, detta skapar ju en spänd och oföljsam sits och kan dessutom ge värk i tex ländryggen där jag ju redan har problem. En av anledningarna till att man hamnar i svank kan vara att sadeln inbjuder ryttaren att vinkla bäckenet fel. Genom att ryttaren inte sitter jämnt på hela plattan utav pubisbenet och sittbenen, utan sitter mer och tyngre på tex sittbenen, då hamnar bäckenet i fel vinkel och det ger sitsproblem. För min del hamnar jag gärna med mer vikt på sittbenen och ett felvinklat bäcken, för att kompensera det (för att få jämvikt på kroppen) så svankar jag och spänner ryggen. I en sadel som ligger felvinklad eller som har för bred midja (för mig) så blir detta ännu tydligare och ännu svårare att sitta korrekt. 
 
Vi börjar med bilderna på Szum:
Szums sadel ligger bra på honom men är något för bred för mig. Jämför med bilden nedan som är en sadel med smalare midja. Det var jättestor skillnad i ridningen även om det inte ser ut att vara mycket på bild!
Ni ser att skänkeln ser mer avspänd ut? Jag tycker vinkeln i höften är bättre i denna sadel, skänkeln kommer mer naturligt rätt.
 
Den översta sadeln igen men på Clarinett!
För Clarinett är sadeln för lång och för rak så den hamnar i bakvikt, detta ger ett punktryck på ryggen. Dessutom hamnar jag ännu mer med vikten på sittbenen och med bäckenet felvinklat.
 
 
Här en sadel som är kort och svängd, och med smal midja, men som ändå hamnar i bakvikt och sätter mig fel vilket kändes tydligt när vi började skritta. Man ser redan här att jag tippar lite bakåt. 
 
Och så en sadel som ligger i balans. Dessutom är det här en sadel som är gjord för att verkligen hjälpa ryttaren att hamna rätt, detär en Ergo X2 Trust. Här får man också känslan av att höften är avspänd.
 
Så var det ju det här med hoppsadlar, ofta ännu svårare!
 
Här den sadel jag använt på henne. Den är för rak och lång, hannar i bakvikt och med sittpunkten fel. Men något som är vanligt på hoppsadlarna är att stiglädren sitter för långt fram, så ryttaren hamnar i stolsits även om sadeln passar hästen. Det syns tydligt här, jag får inte skänkeln rätt på ett naturligt sätt!
 
Det här är nog den sadel som både jag och Clarinett gillade bäst! Jag fick väldigt bra balans i den lätta sitsen! Här ser ni att stiglädren har en annan placering, det gör att balansen blir bättre för mig och det är lättare att komma upp i lätt sits!
 
Det här är Tants sadel, även här ser ni att det är balanserat och korrekt. När jag testade Tants sadel sist, förra sommaren så passade den inte så Clarinett har nog blivit mer svängd i ryggen sista året.
 
Visst är det intressant? Jag hoppas verkligen att ni ser vad mycket det gör. Sadeln ska inte bara passa hästen utan även ryttaren och sadeln måste ligga i balans och sätta ryttaren i rätt sittpunkt! Självklart får man inte automatisk bra sits av rätt sadel men det är så svårt att sitta rätt om sadeln stjälper i stället för hjälper. När jag är ute på lektioneroch träningar så ser jag ofta ryttare som har sadlar som försvårar för dom, tyvärr oftare det än sadlar som hjälper till. Så kom ihåg att se till att sadeln ligger i balans, sittpunkten på rätt ställe, rätt bredd på midjan för ryttaren och stiglädren rätt placerade. Kolla på halt och i skritt först att ryttsren verkligen har sitt bäcken i neutralläge och sitter jännt på hela plattan med pubisbenet och båda sittbenen!
 
Alla foton är tagna av Ulrika Haglund!
 
 

Kommentarer
Postat av: Desirée Jonsson

Väldigt intressant!

Jag rider sällan och har sett vikten av en bra sadel som hjälper mig till bra balans (och gott självförtroende). Den var en fin investering, tror den passar på de flesta basjkirer jag kommer rida genom livet. Har funkat hittills och jag kan faktiskt bränna upp många av de plågoredskap jag fått med 'krångliga" ston.

..basjkir är ju en liten ras, missförstådd,

2017-05-19 @ 22:55:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0