Ryttarnas verktygslåda!

Tänkte på detta hur rörelser är som en vertygslåda i hästens utbildning och träning häromdagen när jag hade lektion, och eleverna gjorde riktigt bra framdelsvändningar. Genom att kunna rida olika rörelser så har man många verktyg att använda sig av, både i den dagliga träningen, i de situationer som uppstår, och som en del av hästens utbildning och utveckling. 
 
I den dagliga träningen kan det uppstå situationer där olika rörelser kan vara ett sätt att lösa dem. Till exempel när man rider och känner att hästen svänger ut rumpan eller inte tar lika stöd på båda sidor på bettet, för att försöka lösa det kan man till exempel rida några steg eller metrar i skänkelvikning. Eller om hästen går emot den sidförande skänkeln kanske några framdelsvändningar kan hjälpa, eller så kan en halv långsida med bogen in hjälpa hästen att korta ihop sig. Många gånger är det kanske inte flera varv med repetition av en rörelse som behövs utan bara några steg men i rätt ögonblick. 
 
Men rörelserna är också viktiga i hästens utbildning och utveckling. Dels att använda dom för att stärka upp hästens svagheter och för att bygga upp hästen. Till exempel kan den sneda hästen bli mer rakriktad av jobb med skänkelvikning och annat sidvärtsarbete. För att få hästen att få större register och längre steglängd är såklart tempoväxlingar bra men även skänkelvikning kan hjälpa hästen att få längre steg samtidigt som det stärker upp hästen. 
 
Sen använder man rörelserna för att gå vidare i hästens utbildning, här tycker jag att man har stor nytta av dressyrprogrammen. Läs gärna igenom programmen så du har lite koll på vilka rörelser som förekommer på de olika nivåerna och i vilken ordning, det finns en tanke och röd tråd bakom. Så klart är även utbildningsskalan en bra riktlinje och tycker jag ett måste för ryttaren att ha i bakhuvudet. Här kan man till exempel nämna att när man ska börja samla hästen så är skänkelvikning en bra början, sedan skolorna, ryggning och bakdelsvändning. 
 
För att kunna använda rörelserna på detta sätt och verkligen kunna utnyttja de som en vertygslåda så krävs det att man kan dom. Att man vet hur de ska utföras, hur det ska kännas när det är rätt, hur de kan varieras och framförallt varför man gör dom, syftet! Detta tycker jag att man får lära sig så bra på ridskolan, där får man lära sig de olika rörelserna och det finns en röd tråd som följer utbildningsskalan. Om man inte gått på ridskola utan lärt sig rida på annat sätt, till exempel genom privatträning så kanske man inte fått samma grundutbildning i rörelserna utan fokus kan ha varit mer på att träna ponnyn eller kanske på hoppning eller annat, och då kanske man saknar många verktyg i sin låda. Jag ser tyvärr ofta att det saknas kunskaper om de olika dressyrrörelserna, hur de ska ridas och varför, speciellt skolorna (öppna och sluta) som det slarvas mycket med. De används till exempel på framridning på hoppträningar, där ekipagen kanske inte alls är mogna för det och ryttarna inte riktigt vet hur de ska utföras, då är det lätt att det mest blir att hästarna går med böjd hals och syftet med övningen försvinner, men ryttaren kanske tror att han gör rätt då det sällan i det läget finns tid för några större genomgångar. 
 
Jag tror att vi ryttare behöver bli bättre på att läsa in ridteori, så att man i alla fall rent teoretiskt vet vad alla rörelser innebär. Tränarna behöver också bli bättre på att gå igenom rörelserna, att använda rätt rörelser vid rätt tillfälle (till exempel är inte skolorna kanske lämpliga att använda på framridningen eller för yngre ryttare) och att ge rätt feedback till ryttarna vid genomförandet. Om man tävlar dressyr så måste man verkligen lära sig att rida rörelserna korrektför att få bra poäng. Det är ganska självklart att man rar hjälp av en tränare då men en idé är att även ta hjälp av en dressyrdomare, de vet hur domarna tänker och ger betyg, många domare har även träningar så utnyttja detta! Förutom att läsa de traditionella ridläraböckerna kan jag även tipsa om att läsa tr II (tävlingsreglementet), som utförligt beskriver de olika rörelserna.
 
Så nu är det bara att fylla på verktygslådan!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0