Jerringpriset!

Igår vann Peder Fredricsson Jerringpriset, stort grattis till honom och stort grattistill ridsporten! Tyvärr så har det blivit en bitter efterton då det både bland kommentarer på sociala medier,  i krönikor och intervjuer framkommit en del kritik mot ridsporten. Det anses att ridsporten har mobiliserat sig, att man inte borde få räkna unga tjejers röster, att det inte är någon riktig sport  och att hästen gör jobbet. Alltså egentligen samma saker som när Rolf-Göran vann Jerringpriset för några år sedan.
 
Nu har inte ridsportförbundet haft någon röstningskampanj, till skillnad från vissa andra idrotter, utan alla ridsportintresserade blev väl så glada när ridsporten äntligen fick en chans att vara med så vi gick man ur huse för att rösta. Eller så hade journalisterna och resten av sportsverige ingen koll på hur stor ridsporten är. Hur som helst så smakar det bitterhet tycker jag och inser att fler behöver rida! För i ridsporten lär vi oss ödmjukhet och att en prestation inte behöver vara att hoppa högst eller vara snabbast, och sportmanship, detta verkar saknas hos många som kommenterar i dag. 
 
Jag lägger ingen värdering i om Peder var mest värd att vinna, han vann oavsett, men jag är förvånad över att det ska vara så svårt att förstå våran sport? Eller att försöka sätta sig in i det, som sportjournalist borde det väl vara ett krav? 
 
 
 
 
Hur kan det vara så svårt att förstå prestationen i att få 550 kg muskler, energi och egen vilja att göra exakt det man vill i exakt rätt ögonblick? Hur kan det vara så svårt att förstå prestationen i att inte bara träna upp sig själv utan även sin häst att vara på topp i precis rätt tid? Hur kan det vara så svårt att förstå storheten i en sport som kräver så mycket arbete, tid och engagemang utöver själva sportutförandet  (ridningen)? Hur kan det vara så svårt att förstå prestationen i en sport som engagerar såmånga människor i alla åldrar och alla dagar? Och hur kan det vara så svårt acceptera storheten i en sport som kräver både känsla, fysisk träning och mental styrka, som ger utövarna ödmjukhet och som handlar så mycket om kärleken till ett djur?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0