Dressage tour!

Här kommer ett litet sammandrag och reflektioner från gårdagens clinic med Patrik Kittel!
 
På förmiddagen var det föreläsningar om innovationer i ridsporten och ledarskap, ridlärare, tränare och domare var inbjudna! Intressant, och med mycket funderingar om träningar och tävlingar på distans med hjälp av internet. 
 
Eftermiddagen spenderades på Hippologum där Patrik Kittel höll clinic, det var tre grupper med två-tre ekipage per grupp. Ekipagen red på LA nivå till Grand Prix men fokus låg på grunderna. Detvar interaktivt så publiken kunde ställa frågor via mobilen som Patrik sedan svarade på mellan grupperna.
 
Det första Patrik säger är samma som jag pratar om på alla ridteoripass som jag har på mina läger! Tryck på din arm, om du trycker hela tiden så slutar du tänka på det och måste trycka hårdare och hårdare... Patrik poängterar flera gånger att han vill ha känsliga och reaktionssnabba hästar som hela tiden lyssnar efter signaler från ryttaren. För att uppnå detta krävs det att ryttarma rider med lätta hjälper, inte driver i onödan och inte klämmer, och att det hela tiden händer saker, ridningen får inte bli monotom. 
 
Patrik förodar många övergångar, och tempoväxlingar, det ska hela tiden hända något. Inte en övergång, eller tempoväxling, i kvarten utan snarare en var 30-40e sekund! Det här är intressant för just detta med övergångar var ju precis vad Maria Gretzer tjatade om på sin clinic i november! Om två av Sveriges bästa ryttare, och tränare, i olika discipliner verkligen trycker på övergångar så måste det ju ligga något i det! Vi fick se vilket skillnad det blev på hästarna efter de gjort ett gäng övergångar, mycket mera tryck och uttryck hos hästarna!
 
Att vara noggrann med linjerna var en annan sak som han jobbade med. Innan de fick börja med byten på diagonalen så fick de först rida diagonalerna i trav och galopp med fokus på vägen, sedan ett byte och fortfarande fokus på linjen och vägen, och då blev bytet rakt också. Sedan var det inga problem att göra serier med raka byten för det ekipaget som kommit så långt. Att rida från punt till punkt är verkligen grunden för rakriktning!
 
Några andra saker att ta med sig: 
-Våga prova! Våga testa nya saker, andra vägar och andra tankar. Vad är det värsta som kan hända om det inte fungerar? Fungerar det inte, gör något annat i stället!
-Vi är inte perfekta hela tiden så det ör ingen mening att vi har den illusionen.
-Böj inte för mycket i halsarna, vanligt fel och problem som ofta syns i tex öppna.
-Sluta passet med något hästen är bra på så ni får ett positivt avslut!
-Rid lika mycket i båda varv, högerhänta ryttare rider oftast mer i höger varv och Patrik som tydligen är vänsterhänt fick passa sig så han inte red mer i vänster varv.
 
Patrik tror på att alla kan rida Grand Prix! Känslan man fick av clinicen är faktiskt lite den, att ridningen inte behöver vara komplicerad eller svår. Han får ryttarna att rida enklare och hästarna går bättre! Och med enklare så tänker jag på mindre hjälper och på lättare övningsr men med högre krav!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0