Kurs om ryttarens sits!

Igår tog jag ledigt från Ica, släppte ut hästarna tidigt och åkte på kurs om ryttarens sits!
 
Det var en väldigt bra kurs, hon som höll kursen var oerhört kunnig ombåde hästens och ryttarens fysologi. Vi hade först teori, som för min del hade kunnat få vara både längre och mer djupgående, sen efter lunchen så var vi i ridhuset och tittade på ekipage. Under teorin fick vi jobba med olika övningar för att kolla styrka, rörlighet, liksidighet mm
 
Egentligen är det logiskt allting, men ridsporten i Sverige är lite förlegad och ligger kvar i gamla vanor, dessutom verkar sitsen inte alls vara lika prioriterad här som i tex England. Hon pratade om att man skulle ha kroppen mot knoppen, sitta stilla, att vara flexibel i bröstryggen och liksidighet. Vi fick se hur små, små justeringar i ryttarens sits påverkar hästarna otroligt mycket. Bara genom att få ryttarna att aktivera någon liten muskelgrupp och därmed bli rakare och mer mitt över hästen tex genom en sväng så blr hästarna mer balanserade och taktmässiga. Några ryttare fick rida på enhandsfattning, med vänster hand, för att aktivera son svaga sida, släppa lite på trycket i tygeln och rida mer med sittbenen och det blev en enorm skillnad på hästarna! De bar sig betydligt bättre, kom upp i formen och fick bättre takt, grymt att se hur man kan ändra så mycket på hästen med så lite! Tänk vad mycket vi påverkar hästarna både medvetet och omedvetet med vår sits!
 
Tänk om ryttarna kunde lägga lika mycket pengar på sin sits som på täcken till hästarna! Att köpa ett täcke för flera tusen till hästen tycks hästägare göra lite då och då men hur många lägger pengar på att justera sin egen kropp, på sitsträning och en sadel som verkligen hjäper ryttaren? För sadeln är ju också viktig, att den verkligen gör att man kan sitta rätt, och alla sadlar är faktiskt inte rätt utformade för att sätta ryttaren i balans! Sen är ju frågan hur vi ska ändra på den svenska ridsporten? Vi behöver mer sitsfokus, även de bästa ryttarna behöver jobba på sina sitsar men framförallt behöver vi få de nya ryttarna att få rätt start, det behöver komma in mer kunskap om sits och människofysiken på ridlärarutbildningen och det behövs mer forskning!
 
Jag stannade på Hööks på hemvägen för att handla lite nödvändigt, inga dyra täcken, och sen åkte jag hem och red! Tänkte inte rida egentligen men jag var så sugen efter kursen så jag var tvungen. Szum hade ju gått galoppprogrammet så han skulle vila så det blev Clarinett som fick jobba. Och givetvis är det inte alls lika lätt i verkligheten som när man står och lyssnar, men jag fokuserade mycket på att ha bäckenet i rätt position. Och Clarinett var superfin, sen vet jag inte om det berodde på det eller om hon hade varit fin ändå, och vi fick till höger galoppen riktigt bra, då med fokus att försöka sitta kvar med inner sittben!
 
Konstaterar som så många gånger förr, det är svårt att få ridningen så där lätt och enkel!
 
Sitsanalys utan häst!
 
I ridhuset! Sara som jag tränar för rider! Ryttarna fick ha en specialjacka med ränder som underlättar för att se hur de sitter, smart!
 
Vår engagerade föreläsare, Lena!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0