Kontrollfreak -jag?

Två dagar i rad har jag fått höra att jag är ett kontrollfreak, är väl bara att anta att det ligger något i detta... Mitt liv är väldigt välplanerat, och jag är nära att bryta i hop varje gång planeringen spricker, men det krävs lite planering för att bolla runt ett jobb, lektioner 2-3 dagar i veckan, en gård och sen 5 hästar att rida! Det måste till planering och kontroll för att få det att rulla!
 
Däremot vill jag inte vara något kontrollfreak i ridningen! Självklart är det bra att ha kontroll och lydiga hästar, men för mig låter kontrollfreak mer som någon som har svårt att släppa tygeln och handbromsen! I dag kom kommentaren då Taggen kickade ganska rejält bakut i svängarna och jag fick rådet att släppa på tygeln för att få honom att tappa balansen. Ett bra och logiskt tips, men det är inte lätt att släppa på tygeln i det läget. Tänk dig själv att du sitter på en kickande häst som känns som den kommer tippa omkull när som helst och du i det läget ska släppa på det enda som känns någolunda stabilt just då -stödet i tygeln! Reptilhjärnan slår liksom till och vill inte släppa på den sista livlinan -tygeln! Men jag provade faktiskt, och det fungerade, även om jag trodde vi skulle tippa omkull en gång!
 
Men kan man verkligen vara ett kontroll freak om man rider in unghästar i skogen? Då har man ju verkligen ingen kontroll överhuvudtaget! Hmm, det finns lite att fundera på! Men jag vill faktiskt vända lite på det!
 
Så jag vill nu slå fast att kontroll på hästen inte handlar om att hålla fast den i tygeln utan att ha den mellan hjälperna, dvs lika mycket framför skänkeln som lydig för handen! Kontroll är ju lika mycket att kunna kontrollera hästen framåt som tillbaka! Att vara kontroll freak i ridningen handlar även om att ha kontroll och kunskap om alla detaljer i sin ridning och sin hästhållning. Att ha koll på underlag, utrustning, träning, foder mm, och att kunna planera sin ridning och träning utifrån det. Kontroll kan även vara att vilja hitta och förbättra alla detaljer i sin ridning och sin sits! Och sen kan det aldrig vara någon nackdel att ha lite kontroll på sin häst och ha den lydig, och har man det så behöver man inte dra i tygeln eller fastna med handbromsen i! Alltså borde vi alla bli kontrollfreaks!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0