Det finns bara en som kan lära dig rida!

Det finns bara en som kan göra dig till en bättre ryttare och bara en som kan lära dig rida -nämligen du själv!
 
Det spelar ingen roll hur bra tränare du har, hur välutbildad häst du rider eller hur många träningar du är med på om inte du själv vill utvecklas och bli bättre. Och jobbar för det! Det är du själv som måste ta till dig instruktioner, träna mellan träningarna, läsa på sånt du funderar på och jobba med vardagsträningen.Du som ryttare är själv ansvarig för din utveckling, men med rätt stöd utifrån är det givetvis lättare.
 
Att ha rätt attityd till sin ridning, sin häst och sin tränare är så viktigt. Om man utgår från att inget kommer att fungera, att hästen är dum eller att allt tränaren säger är fel så kommer du inte bli bättre eller få en bra träning. Det är du som valt att rida och träna, det är din häst och det du som bokat och betalar för träningen. Se det som en möjlighet att få hjälp, tips och råd på vägen, men kom i håg att alla problem inte löses på en träning, och inte på två träningar heller utan att det måste få ta lite tid. Däremot är det bra att fråga! Ta reda på varför du ska rida på ett speciellt sätt, varför du ska rida övningarna och vad du ska träna vidare på. 
 
För att rätta till ett sitsproblem eller en felaktig reflex så krävs mer än 1000 upprepningar. Om du bara rättar till ditt sitsproblem när du tränar för någon kommer det ta väldigt lång tid innan det korrigerats. Tex. du behöver vrida om höger handen, din tränare påminner dig ca 20 gånger per ridpass (låter lite men det är ändå varannan minut om du rider ca 40 min) då kommer det ta mer än 50 träningstillfällen innan du ändrat din hand! Rider du en gång i veckan för träönare så tar det alltså ett år! Men om du, när du rider själv, bestämmer dig för att varje gång du passerar grinden ska kontrollera din hand så kommer du att kunna korta denna tiden betydligt! Om man tänker på hur många repetioner det krävs så förstår man ju varför vi ridlärare tjatar så mycket om samma saker! 
 
Som tur är har de flesta ryttare en underbar attityd och inställning till sin ridning. De flesta rider och tränar för att de tycker att det är roligt, de vill lära sig så bra som möjligt och vill utvecklas, de älskar sina hästar oavsett hur det går och tar ansvar för både sin egen och sin hästs utveckling! Då är det roligt att vara ridlärare och tränare! Jag vill gärna vara en del och pusselbit i din och din hästs utveckling, men kom i håg det är bara du som kan lära dig rida! 
 
Jag och Räkan 2011

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0