Galoppintervaller!

Jag fick en fråga angående galoppintervaller och jag svarar så här eftersom det säkert finns fler som undrar över detta. Att rida galoppintervaller är bra av flea anledningar, dels för att höja konditionen på hästen (ett absolut måste om du ska rida fälttävlan eller långa hoppbanor ute) men även för att stärka upp galoppen och få den slöa hästen lite piggare.

Jag rider två olika varianter av galoppintervaller, dels "vanliga" tradionella och dels något som kallas galopp programmet som i grunden är ett sätt att bygga upp hästar som varit skadade. Tror jag skrivit om det i bloggen förut men jdet tål att repeteras. För allt galopparbete gäller givetvis att man måste ha bra underlag!

Vanliga galoppintervaller bygger på samma princip som när vi själva springer intervaller. Uppvärmd häst, börja rida kortare intervaller i lugnare tempo för att sedan efterhand som träningen fortgår öka tempo, intervallernas längd och antal. Nu i vinter har jag galopperat i snön och ridit intervaller, det är ganska tugnt så då har jag bara ridit 4-5 intervaller a ca 1,5 minut, ca 1/2-1 minut skritt mellan. Men skulle jag rida på mindre tungt underlag skulle jag nog galoppera lite längre, men 1,5-2 minuter kan vara bra att börja med första gången. Ett bra boktips där det står mycket om galoppintervaller är Unghästar av Ingrid Andersson och Charlie Lindberg.

Galopp programmet är skapat av veterinär Åsa Frykman för igångsättning av konvalescenter mm. Man rider 3 min galoppintervaller med ½-1 min skritt mellan. 2-3 per galopp. Skritta fram och skritta av, dock inget travarbete. I grunden rids det i lätt sits med lös yttertygel och stöd på inner tygeln, men kan även ridas ute i skogen (bra underlag krävs) och till viss del även som dressyrjobb. Kan även användas under longering. Hästarna ska vila helt dagen efter! Det här är en väldigt tuff träning men som fått fina resultat på flera hästar som varit utdömda. Som rehabliterings så rids det varannan dag och som enda träning. Jag har använt det som komplement till övrig träning, en till två dagar i veckan, men fortfarande med vila dagen efter.


Det är vrkligen jättebra att jobba hästarna i galopp, något jag tycker vi ryttare överlag är ganska dåliga på!

Kommentarer
Postat av: Lizen

Tackar! :-) Ska pröva detta lite mera nu. Bara man har bra förutsättningar å underlaget så ska vi kämpa på med intervallerna. :-)

2012-03-02 @ 21:09:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0