Unghästar och vila!

Unga hästar behöver verkligen pauser och vila, dels kortare pauser och sen tycker jag dom även ska få en längre sommar och vintervila. Med unga hästar så tänker jag mest på två till fyra åriga hästar och kanske femåringarna också, och med längre vila tänker jag mig en månad minst, många hästar kan behöva ännu längre tid. Dom behöver vilan för att smälta allt de lärt sig, få ny energi och arbetsglädje, de behöver tid till "att bara få vara häst" och en chans att läka småskador och vila kroppen som fortfarande växer. Sommarvila inkluderar givetvis bete med hästkompisar, gärna jämnåriga (speciellt för de yngre hästarna kan detta vara viktigt).

Det är så lätt att bara köra på när det går bra, men det kanske är när det går som bäst som hästen mest behöver sin vila. Genom att ställa av hästen en vecka kan man undvika att hästen lessnar eller börja protestera för att den är trött i kroppen eller huvudet. Egentligen är det ju inget konstigt, det är precis som när man gick i skolan och hade lov -både kortare och längre!

Jag bestämde förra veckan att Cornette skulle få en veckas vila eftersom hon gått riktigt bra ett tag. I söndags när jag red sist så tänkte jag: "Synd att vila henne nu när det känns så bra". Men det är nog precis nu hon behöver vilan, medans det fortfarande känns bra! Hon är riktigt busig i hagen nu så hon laddar verkligen upp sig!
Min plan är sedan att hon ska få prova på att gå några dressyrträningar och liknande i höst, för att sedan få en vintervila.

I bland kan det kännas som vissa hästägare är rädd att låta sina unga hästar vila, men det tycker jag inte man ska vara. Jag tror man skapar problem genom att göra för mycket med de yngsta hästarna och genom lämpliga pauser kan man komma förbi vissa protester och tjafs. Det är min teori för glada, hållbara hästar för framtiden!


Sickan och Corran njuter av den viktiga vilan!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0