Tömkörning!

I kväll efter jobbet tömkörde jag Corran, jag har ju inte tömkört henne sedan Nisse körde henne i onsdags och jag måste säga att det gick riktigt bra! Hon gick inte riktigt lika bra som när han körde men skulle hon gå som hon gick i dag när jag red så skulle jag vara supernöjd!

Har blivit ganska mycket tömkörning sista veckorna för mig, det beror mest på att det är några kunder som velat ha hjälp med tömkörning nu, jag blev ju också väldigt inspirerad förra veckan när Nisse var här, och så tömkör jag oftast mer på vintern än sommaren. Tycker det är en ganska lämplig sysselsättning på vintern eftersom man håller sig varm. Överlag tycker jag att tömkörnng ofta ger mer än longering, även om jag jobbar hästarna mycket på volt i tömkörningen också. Det beror på att man i tömkörningen kan köra rakt fram när man vill, lättare kan byta varv, lättare kan reglera ställningen och formen med yttertömmen. Dessutom kan man påverka hästen på olika sätt beroende på hur man sätter tömmarna och om man har tömmen runt bakdelen eller inte. För mig är tömkörningen ett sätt att rida från marken, det är dessutom verkligen nyttigt som ryttare att se sin häst från marken när den arbetar!

Tömkörning är ju även att bra sätt att förbereda den unga hästen för ridning. Både att träna styrning och broms, men även för att stärka upp den unga hästen inför ridningen. Jag brukar även tömköra ut de unga hästarna själv innan jag rider ut dom ensam. När man tömkör så måste dom gå först utan draghjälp vilket är en bra förberedelse för de första uteritterna utan sällskap. Finns mycket att göra med tömkörning också!


Kommentarer
Postat av: Sarah

Ja, Fille gjorde en helt fantastisk resa och tog Elin till den svenska eliten. Säkert är den resan en del till att han är så speciell för oss, för att allt arbete gav resultat men också att han var så himla arbetsvillig. Så roligt att fått ha en sån häst :)

2011-11-29 @ 23:08:38
URL: http://teamtjarnterrangen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0