Att rida ut ensam!

Jag fick en fråga angående mitt inlägg i morse om Räkan (Årets sista tävling). Frågan löd: Hur tränade du för att kunna rida ut ensam?

När jag börjar rida ut hästarna ensamma så börjar jag alltid med korta svängar, nära gården, och svängar som de gått förut med sällskap och känner igen. Helst vill jag inte ut på vägen om det skulle bli strul, och gärna en runda så man slipper vända hemåt. Jag rider ju ut väldigt tidigt med unghästarna, men innan jag rider ut ensam så vill jag att gasen och bromsen fungerar hyggligt och att hästen är styrbar, detta för att kunna lösa problem som kan uppkomma. Det är sällan några problem att rida ut ensam, hästarna kan testa att stanna eller backa men med lite tålamod brukar det fungera och det brukar släppa efter några gånger.

Men i bland är det inte lika enkelt. Med Räkan var det mycket krångel i början, en gång höll jag på i 40 minuter utan att komma från gården. Hon stannade, vände, backade och drog ner huvudet i snön! Att backa snabbt är hon expert på! Lösningen för henne var att jag travade och galopperade hela vägen bort från stallet och skrittade hem. Jag skrittade bara ner på vägen och sen var det trav som gällde! Några gånger fick jag börja trava direkt vid stallet! Det är logiskt eftersom man oftast har bättre bjudning i hästarna i trav och galopp än i skritt, och galopphästar (som Räkan) är sällan vana att skrittas ut, de har mest cantrat i grupp. Sen är det inget jag rekomenderar att börja trava direkt utan framskrittning men för att lösa problem så kan man i bland få offra vissa saker och principer under en period. Jag har använt detta knep även på andra hästar, och om jag känner att hästen tvekar för något eller tappar bjudningen ute så jag är orolig att den ska bli istadig, så sätter jag ofta i gång den i trav direkt, innan det blir något! I dag kan jag skritta ut på Räkan på långa tyglar utan problem!

Sen är det ju så att en häst som inte går att rida från de andra hästarna är oftast inte rikitigt framme för skänkeln och lydig, så dressyrarbete är viktigt på dessa hästar. Det hänger ju i hop all ridning och allt arbete med hästarna, så det jobb man lägger ner på dressyren det får man igen sen när man ska rida ut, hoppa eller vad man nu vill göra. Så att lägga lite extra tid på dressyrträning lönar sig oftast oavsett vilket problem man har!


Den här bilden är från Corrans första uteritt ensam i somras!


Kommentarer
Postat av: Sandra

Tack! :)

2011-11-08 @ 09:28:29
Postat av: Lizen

Hej hej!

Skulle vilja efterlysa lite bilder på det nya stallet nu när det är i funktion. :-) Hur ser det ut på din gård numer?? :-)

2011-11-08 @ 19:53:22
Postat av: Pernilla

Ja du Lizen, det är inte så stor skillnad på gården än. Blir förhoppnigsvis mer i sommar! ;) Men jag ska försöka ta några kort på boxarna i alla fall!

2011-11-08 @ 22:37:39
URL: http://nillashast.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0