Enkelhet är min filosofi!

Jag tycker det är svårt att förklara och beskriva min filosofi i ridningen, det är svårt att sätta ord på hur jag tänker, men enkelhet är nog ordet! Ridningen ska kännas enkel och det ska se enkelt ut! Nu är det ju dock ofta ganska svårt att få det att se enkelt ut och vara enkelt... Men ofta tror jag vi ryttare gör saker svårare och mer komplicerat än vad det är, man gör en stor affär av en liten detalj i stället för att släppa det och börja i en annan ände.

Jag jobbar med enkla övningar, mycket med grunderna, med hur hästarna arbetar, använder sin kropp och bär ryttaren. Att hästen är lösgjord och avspänd är viktigt. Ofta jobbar jag hästarna ute, då kan man tex. börja jobba med att hästen ska kunna gå med rak hals, rakt fram i mitten av vägen, när sen det fungerar så ska den kunna vara ställd i nacken åt båda håll och ändå gå rakt fram. Och att kunna flytta hästen fram och tillbaka över vägen i alla gångarter. Jag rider hästarna ofta runt träd, vänder och svänger runt träden och jobbar med att de ska forma sig i innersidan. När dessa enkla övningar fungerar bra är man på god väg mot en välriden häst!

Det är enkelt att rida svåra övningar och rörelser när grunderna fungerar, hästen är lösgjord och arbetar rätt med kroppen! Samtidigt tycker jag inte man ska vara rädd att prova svåra rörelser eller övningar emellanåt, så länge man gör det på rätt sätt! Dvs. korta sträckor/stunder med lägre krav, och att man inte gör någon affär av det om det inte fungerar utan då går tillbaka och försöker hitta vad i grunderna som behöver jobbas mer med.

Jag vet inte om jag alltid lyckas, men mitt mål och min mening är:
Ridning ska var enkelt!

Visst låter det enkelt? ;)


Ridning ska vara enkelt, och roligt! Här är Bedåra i Tjärnterrängens vattenhinder. Bedåra var här på utbildning sommaren 2009


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0