Hagplaner!

Fick önskemål om att berätta lite mer om mina hagplaner och ideér efter Wångendagarna. Och eftersom jag klurat mycket på detta i dag så kändes det rätt.
 
Veterinären på Wången, Ulf, hade en intressant föreläsning om forskning och det jag fastnade för var detta med utedrift och grovfoder. Även Margareta Bendroth pratade mycket om lösdrift och bra hästhållning och väckte många ideér. Till exempeL.
I det vilda skrittar hästarna ca 4 mil per dag och enligt Ulf bör alla hästar skritta minst en mil per dag för att må bra, detta är fullt möjligt i en välplanerad lösdrift. Det här tycker jag är lysande, tänk på Szum med all sin energi -han skulle ju må jättebra av att skritta en mil om dan, och Tants gamla ben skulle säkert också må bra av det. Redan i dag tänker jag ju att det är bättre att släppa ut hästen än linda stallbandage. Det gäller alltså att sprida ut foder, vatten och ligghall så att hästarna måste röra på sig. Det har jag ju märkt själv, jag har två hagar och när vi kör in balar så kör vi in två blar åt gången. I början får mina hästar bara gå i den rätta hagen men när den balen är slut öppnar jag upp till den andra hagen och det märks verkligen vad mycket mer hästarna rör sig då! Speciellt Szum som gärna racar runt lite extra! Så det ska jag ta till mig!
 
Min plan för nästa år med hagarna är:
-Göra en ny vanlig hage
-Dränera och grusa upp ingångarna till dagens hagar
-Göra om befintliga lösdriftshagar så de blir lite större och uppmuntrar till rörelse.
Sen på sikt även göra
-En sjukhage på plant underlag som ska vara lätt att göra minimal vid behov (även vintertid)
-Två större lösdriftshagar, en sto och en valack/hingsthage för ca 5 hästar per flock
-Ytterligare en hingsthage/rymningssäker hage
 
Planen är att i framtiden kunna ta emot unghästar, konvalecenter och andra hästar som behöver "förvaras". Det tror jag det finns ett behov av och dessutom ger det mig möjlighet att låta mina framtida unghästar få en bra uppväxt i flock.
 
Inga konstigheter men jag tror detta skulle vara ett stort lyft för gården, då tillammans med mitt projekterade skötselstall och fler uteboxar. Sen får vi se vad det blir, det är lätt att drömma och planera. Desto svårare att genomföra och finansiera!
 
Räkan gillar sin ligghall som är min gamla vedbod!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0