Framsteg och bakslag!

Det är ju så i ridningen, och ännu mer med unghästarna än de äldre, att det hela tiden växlar mellan framsteg och bakslag. Ena dagen går allt hur bra som helst och känns enkelt, nästa dag är man tillbaka på ruta ett och det känns som det aldrig kommer fungera... Med unghästarna så är det ju så väldigt stor skillnad på en bra dag och en sämre dag, och det gäller att verkligen vara uppmärksam på hästen och dagsformen. Och i bland ta man fel beslut, men det lär man sig av. För hur det nu än är så lär man sig av sina misstag (även om det är bättre om man kan lära sig av andras misstag än sina egna).

Jag får ofta frågan om hur lång tid det tar att rida in en unghäst, och det är omöjligt att svara på. Dels beror det ju på hur mycket man vill att hästen ska ha gjort för att vara inriden. Sen har det mycket att göra med hur hästen är, temperament, mognad, hur förberedd den är, om den är känslig och hur uppfostrad den är. Det går olika fort med olika hästar, och de olika momenten tar olika lång tid för olika hästar. Vissa hästar behöver mer tid innan uppsittning, andra mer jobb med hanteringen än själva ridningen, vissa går det väldigt fort med i början men kanske behöver mer tid längre fram, vissa behöver gå många gånger i lina innan man kan rida själv och andra går det bara enkelt med! Peppe är en sån häst som behöver mycket tid, han är stor (ca 170 cm), och valpig. Han behöver tid att hitta sig själv i sin kropp och att kunna balansera upp sig med ryttare. Dessutom var han tunn när han kom och nu när han har mer energi så är det helt plötsligt lite mer häst att hantera. Vilket jag märkte i dag när jag skulle rida...

Jag skulle rida Peppe här hemma, Malin var med för jag vill ha någon med i början dels om det händer något och dels kan man få problem med styrningen, gasen eller annat som kan kräva lite assistans. Vi red upp till hagen och jag märkte att han var lite spänd, och efter att han började gnägga och kompisarna i hagen svarade så drog han i väg med lite bocksprång. Då märkte jag verkligen vad lite han lyssnar på mig och vad lite kontroll jag hade på honom. Så nu blir det en liten "halvhalt" i utbildningen för att befästa och jobba med grunderna. Blir mycket jobb från marken med hanteringen, tömkörning och longering. Sen känner jag att det nog är läge att longera lite innan ridningen ett tag framöver. Jag brukar göra så med unghästarna (dels för att de ska få göra av med spänningar men även för att man ska få se dagsformen innan uppsittning) men jag har upplevt honom som mer okoncentrerad då, antagligen pga att han blivit trött. Men nu är konditionen bättre så nu är det nog läge för det! Det är bättre att skynda långsamt än stressa, det tjänar man på i längden!


Peppe sist jag red hemma!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0