Hovisdag!

Intensiv och lite rörig dag, helt slut i kroppen! Att man kan bli så trött av att sko tre hästar, speciellt när det ju inte är jag som skott utan jag har bara tittat på...

Körde Clarinett, Juliette och Lemonaden till Nisses stall på morgonen. De skoddes och sen körde jag tillbaka dom igen. Fick inte av transporten från bilen, jag är verkligen svag nu när jag har fakturera i handen. 

Tog Hera och Wilde i töm, sen gjorde jag ett nytt försök med transporten och fick av den. Men det känns som att axeln håller på att lossna... Lite matpaus och sen red jag Wildkickan och Chokladen. Nu ska jag titta på Sveriges Historia, lasra axeln och äta ostbågar, känner att jag är värd det!

Hera i dag! 

Och Wilde! 

Chokladen innan avsittning! 

Fortbildning!

Perfekt med lite inspiration nu när det varit tungjobbat hela januari, så i dag var jag på fortbildning!

Jag åkte i morse till Härnösand, det var en fortbildningsdag för ridlärare och tränare som Peter Härnstam höll. Givetvis var Hästvälfärd uppe som diskussionsämne. I övrigt tittade vi på npgea ekipage och lite prat om träning. Trevligt att träffa lite folk och se lite fina hästar. 

På väg tillbaka hade jag en träning och sen hemma igen tig jag Wildkickan i töm. Hon var lite stökig att leda upp på banan men då fin i töm sen. Jag tror att hon tyckte att det var lite jobbigt för jag fick driva på henne för att hon skulle hålla traven i höger varvet. Tycker att det är lite tillfredsställande att jag kommer åt henne så pass i jobbet att jag behöver driva henne. 

Nu ladda om för hovslagaren i morgon. Jag vill ju egentligen bara rida nu men förhoppningsvis blir det några sånna dagar också den här veckan!

Första gruppen på kursen i dag! 

Söndag!

Så less på vinter, trasiga hagar och älgar runt gården, och på lösa hästar!

Efter en rörig morgon med lösa hästar både hos Nisse och mig. Hur kan det på en halvtimme gå från helt lugnt till lösa hästar över hela gården? En dryg halvtimme efter att jag åkt från Nisse så ringde telefonen och det var lösa hästar! Men allt ordnade upp sig innan jag skulle på jobbet, men bra hjälp även denna gång!

Jag hade ju såklart tänkt rida innan jobbet, men det blev ju inte. Men efter jobbet och snabb middag så tog jag Hera och Wilde. Red Hera på banan och det gick så pass bra att vi kunde testa lite trav, hon är verkligen duktig i ridningen. Med Wilde hjälpte Linda mig så jag kunde hänga på honom i skritt. Det gick ganska fort men det har nog lite med hans balans att göra och blir nog bättre. Han är i alla fall obrydd över att jag sätter mig på honom.

Sen drog vi loss transporten inför skoningen på tisdag. Både jag och Linda hade gruvat oss för det men det gick lätt och var klart på mindre än 10 minuter, men sen fastnade Linda med bilen när hon skulle vända (eftersom det stod en transport mitt på gården) och så fick vi jävlas med det i stället!

Nu väntar by vecka och nya tag! Hoppas på att hinna rida mer! Börjar veckan med kurs och inspiration så det blir nog bra!

Hästar tillbaka i hagen! 

Hera efter ridningen! 

Lördag!

Vilken dag det här blev, det här med!

Nisse skulle åka bort så ganska stressigt och mycket att fixa i morse. Då kör jag fast med bilen på gården! Som tur var hade inte Nisse åkt och kunde dra upp mig!

Sen i stallet så longerade jag Wasabi innan jobbet. När jag efter jobbet, precis när det mörknar, åker upp på Nisses gård så ser det ut att vara väldigt lite hästar på halva sidan av gården och oväntat mycket hovspår överallt! Det visade sig vara 6 hästar ute, 2 av dom i stonas hage. Kändes inte helt lättlöst men 2 telefonsamtal senare, eller egentligen 3 för jag ringde Nisse och frågade om råd också, så kom det hjälp. På en timme var inte bara hästarna infångade utan även alla hagar lagade och en bal inrullad i stallet så jag kan fodra de jag ställde inne nu.

Snabb middag och sen stallet. Red Wildkickan lite. Hon var lite spänd i kväll, blev rädd för stona i hagen bredvid banan och försökte dra i väg när jag longerade. Fortfarande lite spänd när jag red, men det gick ju faktiskt att rida på henne trots spänningen, dock skrittade vi bara lite på några volter. Efter henne red jag Clarinett, hon behöver verkligen komma igång mer för hon känns tung, stel och trög i kroppen. I dag jobbade vi övergångar och hon behöver verkligen mer dressyrjobb nu, och konditionsträning!

Nu hoppas jag att det är lugnt i natt, en jobbdag kvar den här helgen!


Wasabi i morse! 

Wildkickan i kväll! 

Och hela tiden kom det bara mer och mer och mer!

Då snöar det ordentligt igen, hinner nog komma lika mycket till som det kommit i vinter med tanke på halvsnödagen igår.

På morgonen tömkörde jag Hera och Wilde. De är ju mycket körda och nu även longerade så ingen stor grej, men jag kunde komma åt dom lite mer med böjning i innersidan, takt och balans. Bra jobb för dom! Wilde var väldigt fin i detta jobb, men blev trött jättefort!

Jobb och bra fart på jobbet då det ju är lönetid. Efter jobbet var motivationen i botten, toksnö och sent men åt och lyckades rida Lemonaden sen. Hon var bättre än i onsdags, i alla fall fram till att Clarinett började fara runt i hagen bredvid banan och berätta att det var något läskigt i skogen. Gav upp ridningen då! 

Nu ladda om för jobbhelg! 

Hera i töm i morse! 

Och Wilde!

Borstade lite på Bob i hagen! Linslus! 

Hade mycket hjälp! 

Lemonaden i snön i kväll! 

Halvsnödagen!

Då ska det alltså komma lika mycket snö till! Känns lite hopplöst, men jag vet att en hel del snö kommer i april också så även när våren kommit. Jag hoppas verkligen på en fin vårvinter!

I dag har det varit lugnt hemma, inga älgar, inget stök och lugna hästar. Bara Wasabi som på kvällen var lite spänd men det är ju Wasabi. Jag hoppas att det är fårullen som ger effekt men törs inte tro på det riktigt. Även hästarna har tyckt att det varit skönt med lugn och alla har legat och vilat i omgångar!

Lite hästjobb har det blivit. Först red jag Clarinett, hon fick trampa upp spåret och slingan. Mycket snö har kommit så behövs mer jobb innan de är lika bra som innan allt kaosväder. Sen tömkörde jag Wildkickan, jag har inte gjort det innan. I början kastade hon sig ju i väg när jag longerade och jag ville inte att hon skulle göra det med tömmarna, mest orolig för att jag inte skulle vara tillräckligt snabb, sen skadade ju jag handen och vi jobbade med ridningen. Men i dag har vi tömkört. Hon är ju tömkörd innan man en det blir ju lite annorlunda som jag gör det. Det gick i alla fall bra och det kommer vara ett bra jobb för henne, och jag kommer ha nytta av det i ridningen!

Sen var det dags för Hera att jogga igång igen efter sårskadan. Den sitter bra till så hon är inte halt eller störd av den. Men jag är inte så sugen på att lämba henne ensam i boxen nu så i dag testade jag att lämna dom i hagen, fungerade ganska bra även om de sprang lite. Tog dem bara i lina i dag, över bommar, men det blev ett lagom jobb i kombination med att vi ändrade rutinerna. Wilde som måste fokusera ganska mycket för att trava över bommar tyckte att det var fullt tillräckligt och blev trött fort!

Jag red även Chokladen, hon känns väldigt fin nu och är redo för att komma igång och träna mer. Skulle ha kommit i väg på någon träning med henne också! Sen middag, i väg på ett par träningar och på kvällen longerade jag Wasabi. Wasabi var ganska spänd och stökig, men hon har gjort lite väl lite nu så jag hoppas att det blir bättre när vi kommer igång! 

Nu ladda för jobbhelg, jag hoppas att lugnet håller i sig hemma! 

Juliette, Bob och Iowa verkar fungera bra ihop! 

Bob! 

Iowa och Bob var trötta efter allt ståhej igår! 

Clarinett på slingan! 

Wildkickan i töm! 

Hera i lina! 

Wilde jobbar på! 

Utsikt från Chokladen! 

Svart häst i mörkret! Men man ser Wasabis humör för dagen tror jag! 



Kaosdag!

Jag hatar älgar, jag hatar vinter, jag hatar kaos, jag hatar stängsel! Vill bara ha lugn och ro, och kunna jobba lite hästar, men det verkar omöjligt!

Började igår med att slänga ut fårull runt gården, och sen mockade jag stonas lösdrift. När jag är på väg ut med kärran ur hagen hör jag misstänkta ljud och när jag kollar närmare så är Iowa och Bob i hagen hos Juliette, Grå och Forzett! De har dragit rakt igenom två trådar!

Medan jag lagade hagarna funderade jag på en lösning eftersom grabbarna uppenbarligen inte trivs i sin hage så kändes en ommöblering nödvändig. Började med att flytta Forzett till deras hage, tyvärr blev de rädda när hon dök upp i deras gamla hage så då drog de ut igen. Jag fångade in Iowa och ställde honom på box, Bob var väldigt tjurig att leda (dags för ledträning på honom, påminn mig om det) så han fick jag stoppa in i hagen hos Grå och Juliette igen.

Lagade hagen igen, och drog jordtråden klart på den hagen jag började med i måndags, lika bra att höra allt när jag ändå höll på. Nisse kom och var sällskap när jag sen flyttade Grå till Forzett och släppte ut Iowa med Bob och Juliette. Det fungerade bra, Bob och Juliette har gått ihop förut och Bob var väldigt nöjd. Tänker att de nu har en hage mer på gården, längre från skogen och med en trygg tant i hagen. Däremot är inte Grå nöjd utan väldigt stressad, måste kanske flytta henne i dag.

När det äntligen kändes lite lugnt igen så ville jag inte ta ut hästar och röra till det igen så tog matpaus. Gjorde köttfärssås och pasta till tidig middag innan jag gjorde nästa ryck i stallet. Då var det lugnt, utom Grå som vandrade, och jag red Wildkickan. Det gick jättebra och det kändes som jag kunde rida lite och inte bara åka. Från början när jag rider unghästarna så går vi lite för vi hamnar. Alltså dit hästarna bjuder dit rider vi, men igår kunde jag bestämma vägen lite mer och vi kunde rida lite på fyrkantsspåret. Väldigt nöjd!

Sen i väg för att hjälpa en tjej som skulle rida sin ungponny första gången efter vintervilan. Den reds lite i höstas och har vilat sen men det gick jättebra att komma igång igen. Tillbaka i stallet så red jag Lemonaden, det var längesen jag red henne och hon var lite spänd, men ridbar. Det enda var en liten incident när jag skulle rida på kortsidan vid skogen. Hon blev väldigt spänd, stannade och backade, troligen var drt älg i skogen för det visade sig sen att stona inte varit i den delen av hagen på hela dagen. I alla fall så bestämde jag mig för att hoppa av, jag landade då i den otrampade snön utanför spåret och sjönk ner till halva låret! Måste ha sett roligt ut! Det är verkligen mycket snö!

När hästarna var nattade så följde Linda med och fikade, kändes som vi behövde det. Nu hoppas jag på en lugnare dag och mer hästjobb!

Iowa och Bob undersöker fårullen innan den slängs ut

Funderade ett tag på om det kan ha varit lukten av den som skrämde ut dom sen, men de verkar ju inte så rädd för ullen 

Iowa och Bob i sin nya hage

Wildkickan i skymningen efter sitt ridpass

Och Lemonaden i mörkret! 

Snabba vändningar!

Det vänder fort i hockey säger dom, jag säger att det vänder fort med hästar!

Hade en så bra förmiddag i stallet igår! Red först Chokladen som jag inte suttit på sen mer än 3 veckor, visserligen lite longerad och tömkörd men trodde att hon kunde vara jobbig. Men så fin! Vi joggade bara lite lätt på fyrkanten i alla gångarter men hon skötte sig utmärkt och inga ryck som ställer till det för handen!

Sen jobbade jag Wildkickan, Hera och Wilde, de fick alla repertera det vi gjorde i söndags. Så Wildkickan och Hera red jag lite på banan, fortfarande ingen avancerat men Hera gick på halva banan och känns verkligen redo att ridas mer. Wildkickan är lite försiktigare men lyssnar bra så det kommer. Wilde har accepterat nu att jag kliver upp på honom från pallen så han är också redo för att gå vidare.

Jag var så nöjd när jag gick ner med Wilde från banan. Hästarna hade gått så bra och jag hade gott om tid tills jag skulle åka till tandläkaren. Och det var ju tur att jag hade det för sen bröt ju kaoset ut!

Hera hade väntat i boxen medan jag jobbade Wilde, hon blir lite stressad i boxen men jag har tänkt att hon lär sig nog att han kommer tillbaka. Men när jag tog ut henne igår så hade hon skrapat upp ett sår! Inte djupt men ganska stort. Jag ringde Nisse för att jag ville att han skulle titta på det. Medan jag väntar på honom så hör jag att det är oroligt på gården, tittar upp och ser Iowa och Bob springa runt!

Jag fångar dom utan problem men lyckas inte leda dom till hagen, varje gång jag går med dom ner mot deras hage kastar dom sig i väg. Som tur var är ju Nisse på väg och vi lyckas få ner dom men Nisse ryggade Iowa för att undvika att han kastade sig. De ville verkligen inte in i hagen igen och stod sen i flera timmar vid sitt hus innan de gick ner till höet igen. Nisse såg sen att det var spår av tre älgar precis bredvid hagen!

När det lugnat ner sig, och jag pratat med Heras ägare och vi bestämt oss för att vi inte behövde veterinär, så skyndade jag mig att byta om och åka till tandläkaren. Jag hade ordnat så Nisse och Linda skulle kolla hästarna under eftermiddagen. Det var tredje gången gillt på tandläkaren som jag skulle till både när jag bröt handen och förra veckan när det var kallt. Tur att jag inte, förhoppningsvis, behöver dit igen på ett år!

Hade tre träningar på vägen hem och på kvällen lasrade jag Heras sår, jäklar vad det gav effekt. Nu ska jag lasra det varje dag så får vi se hur det läker, sitter bra till och hon är inte halt. Fick med mig en säck fårull från en av träningarna så redan igår kväll började jag lägga ut den runt gården, jag hoppas att det ska hålla älgarna borta!

Utsikt från Chokladen! 

Och från Wildkickan! 

Obligatorisk gäspning efter jobb! 

Utsikt från Hera! 

Och Wilde måste ju givetvis kolla in pallen! 

Snöoväder igen!

Så gick det från kyla till snö på tvären och sen plusgrader och tö! Är ju omväxlande i alla fall men jag skulle gärna ta 5-10 minusgrader och uppehåll i några veckor nu!

 I snöyran i morse tog jag tag i Wasabi som varit lite bortglömd i kylan och efter skadan (som hon orsakade). Jag longerade visserligen bara henne lite men det kändes nog i snövädret. Direkt när jag tog ut henne från hagen så var hon lite stökig och jag ångrade mig nästan men det släppte snabbt som tur var.

Efter jobbet och mat så la jag lite energi på att dra en jordtråd i en av hagarna, hoppas att det ska fungera så de slutar använda stolparna att klia sig på! Blev inget mer hästjobb men laddar för i morgon!

Wasabi i snöyran i morse! 

Juliette och Grå delade kraftfoderbalja i kväll, det händer i och för sig rätt ofta. Grå är säker på att Juliette får godare mat än henne! 

30 grader varmare!

Nu i kväll är det 30 grader varmare än igår, helt galet!

I morse fortfarande -21 grader men jag lyckades pumpa upp däcket på bilen. Fick även till att mocka stonas lösdrift, förstärka en hage och lite sånt pyssel innan det var dags för hästjobb!

Wildkickan först ut, och i dag skrittade jag på henne uppsuttet! Vi skrittade inte så lång bit men en massa halter och styrning så hon fick verkligen använda skallen, och hon var väldigt lyhörd och uppmärksam! Sedan red jag Clarinett som fick trampa upp spåret bredvid banan.

Hera ville inte vara sämre än Wildkickan så även henne skrittade jag uppsuttet med samma upplägg. Dvs jag stod först i stigbygeln och testade start och broms, och sen satt upp och gjorde samma uppsuttet. Även Hera uppmärksam och med! Wilde ligger lite efter men honom satt jag på i dag! Helt plötsligt, när jag hittade ett skönt kliställe, stod han som ett ljus och jag kunde både hänga och sitta på honom utan att han gick i väg. Så nöjd med unghästarna i dag! 

Åkte sen och tömkörde en ponny, sen mat innan kvällspasset i stallet. Då drog jag fram en bal och puttade in i stonas hage och sen tog jag Lemonaden i töm. Det är helt klart dags att komma igång med ridningen på henne också men hoppas att den kommande veckan ska vara lite mer ridvänlig! 

Jag trodde att Doris var ute eller i garaget, men hon låg i en låda i gästhuset! Där inne får hon inte ens vara, men ändå är det rätt ofta ändå. Hon var i alla fall väldigt nöjd! 

Utsikt från Wildkickan! 

Nöjd häst efteråt! 

Clarinett på spåret! 

Hera efter ridning! 

Wilde! Det är helt omöjligt att ta annat än närbilder på honom, då han verkligen gillar att vara nära! 

Jag och bilen kämpar med balen! 



Riktigt kallt!

Riktigt kall dag igår, och en riktigt skit dag!

31 grader på morgonen och mitt däck var platt igen, det klarar verkligen inte kylan. Jag gick till stallet, 3 kilometer i kylan men det gick bra. Fick skjuts tillbaka när jag fixat lite.

Prognosen hade sagt att det skulle vara mellan 23 och 20 grader på dagen men det blev aldrig varmare än -26. Det blev inget hästjobb gjort. I stället några timmar att titta på serier och äta praliner, perfekt sysselsättning en sån dag! Jag och Linda gjorde ett ryck på eftermiddagen.

Lite bokföring och fläskpannkaka till middag, sen ett kvällsryck i 29.9 grader. Så jäkla less!

I dag lite mildare, men fortfarande - 21 grader! Jag har massor jag behöver göra i dag, typ hela veckans jobb känns det som!

Chokladen i kylan igår kväll! 

Termometern igår kväll när det börjat vända lite! Hatar vinter nu! 

Kallt igen!

Så var det kallt igen! Jag orkar inte! Försöker peppa mig med allt jag ska göra när det blir mildare!

Jobbat heldag i dag så inte så mycket hästjobb gjort. -18 i morse och nu i kväll -27. Longerade Wildkickan lite men inget mer gjort!

Nu ladda för en till kall dag innan det ser bättre ut! 

Galet mycket snö!

Galet mycket snö har det kommit! Och dessutom drivit, gissar på 4-5 dm sen i förrgårkväll. Sjukt tungjobbat men tur att det tinade bort lite snö förra veckan så den här får plats.

Förutom allt vanligt som ska göras, som i dag gjordes pulsandes i snö, så har jag skottat en del snö. Har faktiskt lagat en hage i dag med, det var lite konstigt för tråden var dragen ut från hagen rakt in i skogen! Som att ett djur gått ut, men om det var en häst så har den ju gått in igen, men gick inte att se spår i all snö. Men lite hästjobb har jag ändå hunnit med i dag. 

Först ut var Wildkickan, man blir trött bara att gå upp till banan i snön och jag är glad att hon var hyfsat lugn att leda. Longerade i snön och sen tränade vi uppsittning, satt på henne i dag med och så testade jag att stå i stigbygeln i skritt. Testade start, stopp och styrning ståendes i stigbygeln och det gick över förväntan, så duktig! 

Sen longerade jag Chokladen, hade tänkt tömköra men insåg att det inte skulle ge så mycket mer med tömmarna i all snö så longerade henne och sparade lite på handen. Red sedan Clarinett, longerade även henne först för att släppa ut eventuell överskottsenergi och sen red jag ett lätt pass i snön. Gick absolut bättre med handen än i fredags men inte riktigt bra, men jag höll tygeln upp och ner och då gick det bättre. Så nu hoppas jag på bättre ridväder så jag kan komma igång och rida alla hästar! 

Tryckte in en bal i stonas hage, fungerade trots snön men sen tog jag paus för att vila kroppen och handen. Det sliter på en att pulsa i snön! I stället lite bokföring och så gjorde jag riktigt god middag! Ris och en gryta med fläskfilé, rester av älgentrecote, champinjoner, paprika och lök, blev riktigt bra! 

På kvällen hjälpte Linda mig med Hera och Wilde. Vi var lite lata och tog dom utanför boxarna, då slapp vi pulsa upp till banan och fokus i dag låg på att hänga på dom och det fungerar lika bra där. Hera hängde jag på flera gånger uppför backen utanför boxarna, dessutom satt jag på henne några gånger. Hon verkar tycka att det är roligt, hon är väldigt positiv! Med Wilde var uppgiften att få honom att stå stilla när jag kliver upp och hänger på honom. Det gick väldigt mycket bättre än igår så det är nog snart löst! Han är inte rädd men har lite dålig balans, och han måste även vända sig om och nosa på mig när jag hänger på honom och då tappar han balansen. Men som sagt bättre för varje gång! 

Nu ska det bli kallt ett par dagar, men sen jäklar ska alla hästar igång! Mina egna ska igång alla, kommer ta några dagar innan alla rids men jag är väldigt peppad! Och inridningshästarna hoppas jag att jag rider på alla tre nästa vecka. Men vi får väl se vad som händer och vad det blir för väder! 

Grabbarna hade dragit in ett grimskaft i sin hage och det var en rolig leksak sa Bob! 



Snödjupet på förmiddagen! 

Wildkickan nöjd efter sitt pass, gäspar! 

Och vid stallet efter jobb, så söt! 

Chokladen! 

Clarinett innan jag red. Hon har blivit rätt rund nu när det varit lugnt i några veckor, definitivt dags för lite mer hårdträning! 

Saknat denna utsikten! Nästan en vecka sedan jag red sist! 


Tre decimeter snö!

Vi har väldigt mycket väder och väldigt mycket vinter! Kändes konstigt igår morse när det var -21 grader och toksnöade! Sen blev det mildare och på kvällen -10 grader, snö och blåst!

Annars känns det som att jag mest lagar hagar nu! Vädret hjälper ju inte till då materialet blir skört i kylan och snö och blåst tynger ner stängslen. Vinter och stängsel är verkligen inte någon hit men den här veckan har varit extra mycket! Igår precis när jag skulle åka så såg jag att grabbarnas ingång såg konstig ut, visade sig att de knäckt en stolpe och dragit in hela tråden i hagen. Antagligen någon som fastnat, glad att jag upptäckte det innan hästarna.

Sen på kvällen fortsatte det. I två hagar låg tråden nere, när jag ändå höll på med det bestämde jag mig för att göra om matningen till en hage för att få bättre ström. Det gick givetvis inte helt smidigt och tog en dryg timme, i mörker, snö och blåst. Men jag tror att jag fick till det! 

Jag jobbade faktiskt lite hästar också igår. På morgonen Hera och Wilde, jag longerade de över bommar och gjorde pallträning. Hera kunde jag sitta upp på! Wilde tycker att det är jobbigt när jag kliver upp för att hänga på honom, han vill gärna gå i väg då. Egentligen är han inte spänd och rädd utan jag tror mer att han tappar balansen, efter att ha hängt på honom en 5-6 gånger så stod han still! 

Jag tog även Lemonaden i töm på kvällen efter allt stök med hagarna. Blev en sen kväll, tror inte att jag var klar i stallet förrän 22.30. I dag var planen att jobba en massa hästar, komma igång med alla och testa att rida igen. Men det är ju typ snöstorm! Har kommit ännu mer snö i natt, snöar fortfarande och driver! Lär inte bli så mycket gjort i dag med utan lär få lämpa med snöskottning, vilket inte är det bästa för handen. Sen i morgon kommer kylan in igen, nästa vecka kanske det är ridväder? 

Glad Hera! Nu sutten på! 

Wilde undersöker pallen, det är väldigt viktigt att kolla pallen innan den där människan ska kliva upp på den! 

Lemonaden i snön och mörkret igår kväll! 



Kall tisdag!

Så var det kallt igen! -28 i morse, -23 en stund på dagen och nu i kväll är det återigen -26. Så less!

Blev inte så mycket hästjobb, men jag longerade Wildkickan över bommar. Sen fick Hera och Wilde göra uppsittningsträning utanför boxarna. Hera är helt med på det, henne både hängde jag på och stod i stigbygeln vid pallen, och redo för att börja sitta på. Wilde behöver förberedas lite mer, han är lite mer osäker och vi behöver träna mer på att stå vid pallen (och att jag står på pallen) och på att klänga och greja på honom. Han gör inget stort men jag vill att han svara helt med innan vi går vidare, men det är nog bara några pass bort. Han fick även träna på slow walk i backen vid stallet, och det tycker han är så jobbigt. Wilde är en väldigt stor kallblodstravare och han har just nu helt enkelt inte koll på sin stora kropp!

Jag mockade en lösdrift innan jag gav upp i kylan. I stället bokförde jag lite innan det blev middag och sen en lugn kväll! I morgon hoppas jag på mildare väder!

Wildkickan! Hon fick jobba över bommar i dag och gjorde det så bra! 

Lyckades nästan fånga en av Wildkickans gäspningar på bild! 

Hera utanför boxarna! 

Wilde undersöker pallen! Annan färg på den här än den på banan! 

Så söt! 

Blue monday!

Tredje måndagen i januari kallas tydligen blue monday och då är man tydligen mer deppig, det grundar sig på väder, ekonomi och läget efter jul. Jag kan hålla med om att jag var less igår, både på grund av väder och ekonomi. Vädret är verkligen tugnt nu! Men det var även tulpanebs dag igår!

Jag longerade Clarinett innan jobbet. Efter jobbet räckte energin bara till att fixa mat, sen bytte jag bara täcke på Grå och nattade hästarna. Då var det -24 grader så det var nog lika bra.

Enligt sista prognoserna skulle det inte bli så kallt men -28 nu på morgonen. Jag hoppas att prognosen har rätt att det här är kallaste dagen och att det blir bättre sen. Känns som att det mest blir överlevnad i dag!

Passande bild för blue monday, Clarinett igår morse! 

Mot kylan!

I dag har det mest handlat om att ladda inför nästa veckas kyla. Nu i kväll ser prognosen bättre ut i veckan och jag hoppas att de har rätt! Fortfarande kallt men inte så gräsligt kallt som det hotats om...

I morse innan jobbet tog jag Hera och Wilde. Longerade med sadeln och stigbyglarna nere, gjorde förberedande uppsittningsövningar och tränade att stå vid pallen. Hera var lite osäker när jag först klev upp på pallen men kunde avsluta med att hänga på henne. Wilde är lite mer skeptisk till pallen, att jag ska stå på den och att han ska stå bredvid, så han behöver jobba lite mer på det. Dock en del andra pusselbitar som fallit på plats för honom nu. 

Efter jobbet och mat så träffades jag och Linda i stallet, och vi tog Wildkickan. Linda hjälpte mig att hänga på henne i skritt och sitta lite på henne. Jag vill ha henne ett snäpp till avspänd innan jag går vidare men är väldigt nöjd med henne. Det är ju verkligen inget qvickfix hos mig, jag vill ha hästarna avspända, förbereda och med innan jag går vidare. Alltså väldigt långt från de stallen man läser om nu där unghästarna pressas och stressas under inridning och utbildning.

Tog även Chokladen i töm innan det blev semla till kvällsfika, årets första. Vi har haft semlor på jobbet sen innan jul men jag har hållt mig. Tycker verkligen att jag var värd det efter den här veckan som varit ganska tuff!

Tre väldigt brunstiga ston! Wasabi, Chokladen och Lemonaden! 

Hera i dag! 

Tjugondag knut!

I dag har det snöat hela dagen så nu blev det vinterkänsla igen!

I morse gjorde jag ett nytt försök att ta Grå i töm. Gick bättre i dag, var lite orolig när jag gick upp mot banan och några av hästarna började busa i hagarna, fick lite flashback från i onsdags! Men det gick lugnt till i dag.

Efter jobbet gjorde jag en ganska misslyckad ost och skinkpaj och sen stallet. Tog Wildkickan först, träffade hennes matte på jobbet i dag och skröt över att hon varit så lugn och avspänd. Bara därför var hon ganska stökig att göra i ordning, leda upp på banan och börja longera, men efter vi jobbat en stund så stod hon och gäspade! Det är ju verkligen ett bra tecken på att hon slappnar av och att jobbet har effekt. Förutom longering och uppsittningsträning, där jag satt upp i dag med, så "red" jag från marken, dvs jag gick vid sidan och startade, stannade och styrde, det gick jättebra.

Sen fick Lemonaden jobba i töm, hon har väldigt mycket energi i hagen men var som vanligt i töm. Det går hyfsat att tömköra med handen, handen har för övrigt varit väldigt bra i dag och inte alls lika svullen.

Grå i morse! 

Vädret för nästa vecka ser inte så lovande ut... 

Aprilväder!

I dag har det nästan varit aprilväder. I morse tö och plusgrader, sen regn, efter lunch kom det snöflingor stora som tefat och i kväll intensiv snö på tvären!

I morse tog jag Hera och Wilde, longerade de med sadeln och tog ner stigbyglarna. Jag började också med lite förberedande uppsittningsövningar, som att dra i stigbyglarna, hoppa vid sidan, vifta på armarna och att stå på pallen. Lite skeptiska var dom nog, men det är ju inte så konstigt för de har kanske inte träffat någon som hoppar och viftar på armarna? Men skulle tro att det släpper nästa gång!

Sen Ica-jobb, och det gick ganska bra med handen ändå. Jag har ju inte lyft något med högerhanden utan tagit det lugnt, eller i alla fall försökt. Efter jobbet hade Nisse fixat mat men klockan var ändå mycket innan jag var i stallet. Hade bestämt mig för att testa rida, inte bästa vädret men ville se hur det kändes. Så longerade Clarinett och red sedan lite lugnt, men det var svårt att hålla tygeln och blev lite tungt för handen. Jag får avvakta någon dag till, ska testa att tömköra också men misstänker att det är ungefär samma. Men testa ska jag! 

Hera spanar in pallen! 

Wilde kollade också in pallen! 

Clarinett i kväll! 



Jäkla hand!

I dag har det varit fint ridväder, ett par minusgrader och vindstilla, och då har jag inte kunnat rida! Jäkla hand! Men jag har ändå kunnat göra mer än väntat i dag trots handen!

Förutom det vanliga stöket så longerade jag Lemonaden och Chokladen, de fick båda jobba med att slappna av i rygglinjen. Longera går bra och i helgen tror jag att jag kan tömköra och rida igen.

Jag plockade ner adventsmyset, har bara sparat slingan som sitter på tallen vid banan, och sen middag där jag gjorde pastagratäng på julskinkan. Andra rycket i stallet så longerade jag Clarinett och sen kom Linda och hjälpte mig med Wildkickan. Jag longerade henne först och sen hängde jag på henne lite i skritt och satt upp på henne ett par gånger. Hon var så cool och lugn, hon har verkligen varvat ner!

I morgon ska jag försöka jobba lite och se om jag kan göra någon nytta där med min trasiga hand!

Hitta Doris! Hon klättrade upp på taket på grabbarnas lösdrift! 

Iowa var ganska uppmärksamhets önskande och närgången! 

Lemonaden! 

Chokladen! 

Skulle vika ihop täckena och lägga i hyllan, men fick vänta med det för Doris vägrade flytta på sig! 

Handen i kväll, rätt svullen



Jäkla hand!

I dag har det varit fint ridväder, ett par minusgrader och vindstilla, och då har jag inte kunnat rida! Jäkla hand! Men jag har ändå kunnat göra mer än väntat i dag trots handen!

Förutom det vanliga stöket så longerade jag Lemonaden och Chokladen, de fick båda jobba med att slappna av i rygglinjen. Longera går bra och i helgen tror jag att jag kan tömköra och rida igen.

Jag plockade ner adventsmyset, har bara sparat slingan som sitter på tallen vid banan, och sen middag där jag gjorde pastagratäng på julskinkan. Andra rycket i stallet så longerade jag Clarinett och sen kom Linda och hjälpte mig med Wildkickan. Jag longerade henne först och sen hängde jag på henne lite i skritt och satt upp på henne ett par gånger. Hon var så cool och lugn, hon har verkligen varvat ner!

I morgon ska jag försöka jobba lite och se om jag kan göra någon nytta där med min trasiga hand!

Hitta Doris! Hon klättrade upp på taket på grabbarnas lösdrift! 

Iowa var ganska uppmärksamhets önskande och närgången! 

Lemonaden! 

Chokladen! 

Skulle vika ihop täckena och lägga i hyllan, men fick vänta med det för Doris vägrade flytta på sig! 

Handen i kväll, rätt svullen



Fraktur!

Det går inte riktigt bra just nu kan man säga. Var så nöjd med att jag inte behövde besöka akuten på hela 2023, men igår var det dags!

Blåst och plusgrader igår, jag började med att mocka lösdrift och pyssla lite. Den longerade jag Hera och Wilde med sadel, polletten för longeringen hade trillat ner och de vsr väldigt duktiga! Sen var jag så taggad på att komma igång med mina egna hästar igen, då började med att jag skulle tömköra Grå.

På väg upp på banan med Grå så ser jag att Wasabi fastnar i staketet i stonas hage, vet inte om hon rullat sig eller legat ner men hon får med sig tre trådar när hon kommer upp. Lite lätt panik eftersom jag står med en häst påklädd med tömmer och gjord. Stona som är lite uppspelta av blåsten och dessutom har sett Grå kan såklart inte hålla sig utan ger sig ut. De blir väldigt uppivarv och far runt som idioter!

Jag får av tömkörningsgrejerna av Grå och släpper henne i hagen. Lagar stonas hage och får in Clarinett och Lemonaden ganska lätt med en kraftfoderhink. Kvar ute är Chokladen och Wasabi och de är väldigt uppspelta, jag pulsar efter dom i snön och vid ett tillfälle ska jag gå bakom dom för att försöka runda dom för att kunna fånga dom. När jag går bakom Wasabi så kockar hon bakut och träffar min hand, jag känner direkt att det inte gick bra! Men jag lyckas få på Chokladen grimma och tar henne till hagen.

Wasabi får jag till slut tag i tack vare en kraftfoderhink och jag har precis släppt ut henne när Nisse kommer för att hjälpa mig, ringde honom efter att jag blev sparkad. Han hjälpte mig att få på täcket på Grå och sen var det bara att åka till akuten för att kolla handen.

Efter fyra timmar så är handen röntgad, det är två frakturer i handen eller egentligen en i handen och en på ett finger. Men de gör inget åt det utan det ska läka ändå. Jag som var orolig för att få ett otympligt gips är egentligen nöjd med det. Vi åt på väg hem och sen hjälpte Nisse mig att natta hästarna.

Det här var verkligen inte i planen men jag tror faktiskt att det kommer gå ganska bra. När jag bröt armen för 2.5 år sedan så kunde jag ju rida efter en vecka och red in hästar med gips. Nu är det visserligen höger hand och just nu gör det ont och handen är verkligen stel, men jag tror att det kommer ge sig rätt snabbt. Blir ingen tömkörning närmaste dagarna, jag tror att jag kan longera utan problem men gruvar mig lite för att ta av och på täckena, men det löser sig nog det med. Jag har ombokat dagens tandläkartid så har en lugn dag hemma där jag kan ta allt i lugn takt, och kan känna efter vad som fungerar!

Hera med sadel!

Wilde med sadel! 

Handen i väntsalen på akuten, i dag givetvis mer svullen 

24 grader varmare!

Igår var det 24 grader varmare än på måndagmorgon! Helt sjukt!

Kan väl inte påstå att det är plusgrader och blåst jag vill ha men behövde ju inte frysa igår i alla fall. Hade lite annat pyssel att fixa, med igår så hann inte med så mycket hästjobb men började dagen med att ta upp Hera och Wilde, en i taget, och longera på banan. De är nog inte longerade innan men det gick ganska bra ändå.

Sen mockade jag stonas lösdrift innan jag longerade Wildkickan och tränade vid pallen med henne. Hon stod som ett ljus när jag hängde på henne, viftade med benen och nästan satte mig. Ska bli intressant och se hur hon reagerar när vi ska göra samma i rörelse. 

Sedan åkte jag och lånade igen Nisses bil och drack en kopp kaffe, han fick sedan skjutsa tillbaka mig till stallet. Jag hann precis göra om ingången till grabbarnas hage så kom bönderna på byn med ett traktorlass med balar! De körde ut i alla hagar och hästarna blev väldigt nöjda. När de åkt tog jag tag i bakdäcken på bilen, fyllde med punkaspray och luft, gick så där med sprayen på ena däcken men det verkar hålla luften än i alla fall. Körde upp på byn och tankade bilen.

Sen snabb middag och så red jag ett lätt pass på Clarinett innan jag åkte och hade tre träningar. I dag ny dag med plusgrader och blåst! Nästa vecka verkar bli jättekallt igen, orkar inte med det!

Hera på banan! 

Wilde, så söt! 

Wildkickan kollar in pallen! 

Även om det var varmare igår så låg Doris mest på sin filt i garaget! 

Så mycket måndag!

Så har kylan blåst förbi, nu ska man oroa sig för plusgrader, blåst och halka igen! Sen nästa vecka verkar kylan vara tillbaka igen, hattigt väder!

Igår var en riktig måndag, kändes som allt gick trögt eller inte fungerade. Först i stallet på morgonen, hann inte jobba någon häst fast jag var i god tid. I stället gick tiden åt att fodra, väntar på balar i dag så är lite mer pyssel med fodring just nu. Dessutom när det blev ljust så upptäcktes lite mer stängsel som behövde åtgärdas efter söndagens rymning. Det var fortfarande -18 grader på morgonen, och tog tid innan kylan släppte.

På jobbet var det riktigt rörigt på morgonen. En personal hade ramlat och kunde inte komma, smset han skickat kom fram en timme efter han skickade så precis när vi öppnade. Mjölken i mjölkkylen hade frusit, varubilen kom tidigt (och med den även fredagens mjölk som Norrmejerier inte kunnat levera i kylan) och jag tror att alla datorer och kassor jävlades. Blev i alla fall bättre efterhand under dagen!

Stallet sen direkt efter jobbet, -9 grader kändes som tö! Jag jobbade Hera och Wilde en stund var utanför boxarna i samband med insläpp. De fick precis som dagen innan jobba med skritt på liten volt med halter. Gick mycket bättre, vet inte om det var för att de gjort det en gång eller om det var bättre att jobba på kvällen. Sedan digitalt styrelsemöte med hästavelsföreningen. 

I dag är det 4 plusgrader och blåst! Vilja omställningar! Jag har mycket att göra, det ska komma hö, jag ska försöka få till däcken på bilen, täcken måste bytas och helst jobba en hög med hästar! 

Wilde jobbar i mörkret igår! 


Så mycket måndag!

Så har kylan blåst förbi, nu ska man oroa sig för plusgrader, blåst och halka igen! Sen nästa vecka verkar kylan vara tillbaka igen, hattigt väder!

Igår var en riktig måndag, kändes som allt gick trögt eller inte fungerade. Först i stallet på morgonen, hann inte jobba någon häst fast jag var i god tid. I stället gick tiden åt att fodra, väntar på balar i dag så är lite mer pyssel med fodring just nu. Dessutom när det blev ljust så upptäcktes lite mer stängsel som behövde åtgärdas efter söndagens rymning. Det var fortfarande -18 grader på morgonen, och tog tid innan kylan släppte.

På jobbet var det riktigt rörigt på morgonen. En personal hade ramlat och kunde inte komma, smset han skickat kom fram en timme efter han skickade så precis när vi öppnade. Mjölken i mjölkkylen hade frusit, varubilen kom tidigt (och med den även fredagens mjölk som Norrmejerier inte kunnat levera i kylan) och jag tror att alla datorer och kassor jävlades. Blev i alla fall bättre efterhand under dagen!

Stallet sen direkt efter jobbet, -9 grader kändes som tö! Jag jobbade Hera och Wilde en stund var utanför boxarna i samband med insläpp. De fick precis som dagen innan jobba med skritt på liten volt med halter. Gick mycket bättre, vet inte om det var för att de gjort det en gång eller om det var bättre att jobba på kvällen. Sedan digitalt styrelsemöte med hästavelsföreningen. 

I dag är det 4 plusgrader och blåst! Vilja omställningar! Jag har mycket att göra, det ska komma hö, jag ska försöka få till däcken på bilen, täcken måste bytas och helst jobba en hög med hästar! 

Wilde jobbar i mörkret igår! 


Frusna hjärnor!

Så less på kylan nu! Hästarnas hjärnor tycjs ha frusit och jag vill göra, mer än bara vattna och fixa!

-25 i dag igen. Tog Wilde och Hera på morgonen, de fick jobba lite i skritt på liten volt med halter. Blev inte lång stund i kylan men det var ju ett helt nytt jobb för dom så de fick tänka lite, och jobba, med att tagga ner. Sen blev det inget mer hästjobb.

Jag tog en paus efter förmiddagens stök, jag och Linda träffades i stallet på eftermiddagen sen och släppte in Forzett hos Juliette och Grå. De härjade ganska mycket i hagen men inget tjafs.

Nästa oays så eldade jag, griljerade en skinka (vi sålde billiga efter jul så blev en till) och förberedde tacos. När jag kom till stallet för att natta så var det ett gäng hästar ute. Troligen hade gänget vi släppt ihop busat och ramlat genom staketet, sen hade de härjat så smågrabbarna kommit ut, och även Lemonaden som nog inte kunnat hålla sig. Hennes hagkompisar höll sig i alla fall inne! Linda kom och hjälpte mig få ordning på röran. Och visst är det svårt med ström på vintern men det var i alla fall så pass mycket att jag inte kunde laga med handskar utan att stänga av strömmen. 

När det var nattat, och lugn och ro igen åt vi tacos, med Linda. Nu hoppas jag att det är lugnt i natt, och i morgon. Att det blir lite mildare så det går att motionera hästarna, och köra hem balar för det är snart dags att fylla på i hagarna igen! Inget fungerar när det är så här kallt!

Wilde i morse! 

Hera! 

Hera igen! 

Juliette och Grå, Juliette hade skaffat sig en ny look! 

Forzett i ny hage! 

Grå! 

Forzett igen! 
Iowa, med Bob i bakgrunden! 

Bob! 


Trettondagen!

Kändes milt på morgonen när det bara var -20, men innan kvällen var det -24 igen.

Blev en del gjort i kylan igår. Direkt innan utsläpp ställde jag upp Wilde och Hera en i taget, borstade och provade ut träns till dom. Sedan när allt jobb med vattning, mockning och sånt var gjort så tog jag Wildkickan. Hon var lite bökig att leda upp på banan, jag tänkte att det kanske inte är en jättebra dag för henne men efter att jag longerat lite så gjorde vi pallträning och hon stod som ett ljus vid pallen! Jag kunde kliva upp i stigbygeln och hänga på henne vid pallen flera gånger och hon var helt avspänd! Väldigt bra jobb och bra dag för henne!

Tog Clarinett i töm, hon var väldigt överenergisk och gick inte att galoppera med för då bara brallade hon. Hon var dessutom ivrigt påhejad av bland annat Lemonaden och Forzett i olika hagar. Tror att Clarinett kan behöva något pass till i töm innan jag rider nästa gång...

Lillebror fick jogga lite kort i lina och medan jag väntade på att hans ägare skulle komma och hämta honom fick även Lemonaden gå en lättare longering, då inte alls lika busig som i hagen när jag jobbade Clarinett. När Lillebror klivit på transporten för att åka hem igen så gav jag upp hästjobbet, jag var ganska kall då också. I stället middag och på kvällen tog jag in hästarna och nattade, då var det igen -24.

Provade även att fylla lyft i mina bakdäck på bilen, det verkar vara vid fälgen som det läcker ut, luften stannar några timmar men skulle tro att det ena däcken nog är tomt i dag igen. Måste hitta en lösning på det, ska ju bli kallt nästa vecka igen!

Lite tungt att det nu på morgonen är kallare än igår, - 25, det skulle ju vända i dag (först så skulle det vända igår redan). Tråkigt med en ledig helg och det inte går att göra någonting! Men i morgon ska det ju bli plusgrader så lite mildare måste det ju bli. Inte för att jag vill ha plusgrader heller, helst något mittemellan men det verkar omöjligt!

Blir inte så mycket bilder när ser är kallt, telefonen gillar inte kyla den heller! 
Clarinett i töm! 

Lemonaden i lina! 

Trettondagen!

Kändes milt på morgonen när det bara var -20, men innan kvällen var det -24 igen.

Blev en del gjort i kylan igår. Direkt innan utsläpp ställde jag upp Wilde och Hera en i taget, borstade och provade ut träns till dom. Sedan när allt jobb med vattning, mockning och sånt var gjort så tog jag Wildkickan. Hon var lite bökig att leda upp på banan, jag tänkte att det kanske inte är en jättebra dag för henne men efter att jag longerat lite så gjorde vi pallträning och hon stod som ett ljus vid pallen! Jag kunde kliva upp i stigbygeln och hänga på henne vid pallen flera gånger och hon var helt avspänd! Väldigt bra jobb och bra dag för henne!

Tog Clarinett i töm, hon var väldigt överenergisk och gick inte att galoppera med för då bara brallade hon. Hon var dessutom ivrigt påhejad av bland annat Lemonaden och Forzett i olika hagar. Tror att Clarinett kan behöva något pass till i töm innan jag rider nästa gång...

Lillebror fick jogga lite kort i lina och medan jag väntade på att hans ägare skulle komma och hämta honom fick även Lemonaden gå en lättare longering, då inte alls lika busig som i hagen när jag jobbade Clarinett. När Lillebror klivit på transporten för att åka hem igen så gav jag upp hästjobbet, jag var ganska kall då också. I stället middag och på kvällen tog jag in hästarna och nattade, då var det igen -24.

Provade även att fylla lyft i mina bakdäck på bilen, det verkar vara vid fälgen som det läcker ut, luften stannar några timmar men skulle tro att det ena däcken nog är tomt i dag igen. Måste hitta en lösning på det, ska ju bli kallt nästa vecka igen!

Lite tungt att det nu på morgonen är kallare än igår, - 25, det skulle ju vända i dag (först så skulle det vända igår redan). Tråkigt med en ledig helg och det inte går att göra någonting! Men i morgon ska det ju bli plusgrader så lite mildare måste det ju bli. Inte för att jag vill ha plusgrader heller, helst något mittemellan men det verkar omöjligt!

Blir inte så mycket bilder när ser är kallt, telefonen gillar inte kyla den heller! 
Clarinett i töm! 

Lemonaden i lina! 

Trettondagsafton!

Trettondagsafton är ju som r vanlig vardag och den handlade mest om kylan. Runt -30 låg det på hela dagen!

När det är så där kallt så vet man att något kommer att jävlas, det är ju bara så. Var så glad att bilen startade igår morse och gick utan problem, men glädjen blev kortvarig då jag inte hann köra så långt innan båda bakdäcken var utan luft. Jag vet att de tappar luft i kylan men var inte tom när jag startade, får se om dt går att fylla dom igen eller om jag måste byta dom. Fick skjuts till och från jobbet av en arbetskompis så det löste sig.

Blev inte så mycket hästjobb gjort igår, mest fodra, vattna och sånt, Linda var där på dagen och vattnade också. Men jag joggade Lillebror lite i lina och borstade på de två nya hästarna, vi kommer behöva lite tid att lära känna varandra och "connecta". Jag tror att det kan bli lite jobbigt med "att de sitter ihop", blir ofta det när hästar kommer tillsammans. Men vi får jobba på det!

Nu på morgonen bara -20 vilket ju nästan känna milt i jämförelse, eller det känns i alla fall bättre! Jag hoppas att det håller sig så nu och inte blir kallare.



Kallare!

Kallare i dag och jag känner så med de som har -40 grader, -24 räcker långt!

På förmiddagen gjorde jag lite pyssel som mockning av alla lösdrifter, drog fram några bommar som låg under snön, fixade staketet på banan och flyttade om lite inför de hästar som skulle komma. 

Efter lite väntan kom två kallblod, Hera och Wilde. De blir båda två 3 år i år, är inkörda men behöver lite annat jobb innan de kan gå i full träning så nu ska de ridas in. Ska bli spännande!

Sedan tog jag Lillebror i töm över bommar och longerade Wildkickan, hon fick påbörja pallträning. Första steget är att kunna stå vid pallen och att jag kan klapoa, ta stigbygeln, krama och greja lite, det gick bra i dag så nu ska jag börja hänga på henne som nästa steg. Var ganska kall efter det, då var termometern på -23 och fyra grader kallare än när jag började.

Fika och en snabb dusch för att åka på massage. Jag behöver nog minst lika mycket massage som hästarna men är lite dålig på det, men lyxigt att det finns bara någon kilometer bort! Efter det middag och på kvällen nattning och intag av hästar, mer än så blev det inte i kylan!

Nu hoppas jag att det inte blir kallare utan vänder!

Bob och Iowa gillar att leka med sina matbaljor! 

De nya hästarna, Hera och Wilde! 

Lillebror! 

Och Wildkickan efter sin pallträning! 

Vädrets makt!

Svårt med vädret nu. Prognosen stämmer dåligt, det är stora lokala variationer och man går liksom bara och väntar på katastrofen. Vi har klarat oss oväntat bra från kylan än så länge, nu ser det ut att bli kallt i morgon men till veckan ska det bli plusgrader i flera dygn. Det är ju inte heller bra. Vädret är sällan bra som det känns. Men är glad att det inte är -42 grader här som det är norrut!

Igår var det runt 16 grader. På morgonen tog jag Lemonaden i töm, hon var ju lite knepig sist jag red men igår som vanligt. Och så red jag Lillebror på slingan. Det känns som att galopp-polletten har trillat ner nu och han frågar efter galopp. Lite den känslan som jag väntat på, nu är han redo att åka hem!

Sen Ica-jobb, ganska lugnt på jobbet nu om man jämför med för ett par veckor sedan. Efter jobbet åkte jag och tömkörde två hästar, sen nattning av mina hästar och varma mackor till kvällsfika. Varma mackor med julskinka och senap, och med julmust till, så gott!

Nu ny dag, ska enligt prognosen vara runt 20 grader kallt i dag men är just nu -17, vi får helt enkelt se hyr den här dagen utvecklar sig, både med väder och hästjobb!

Lemonaden igår morse! 

Lillebrors öron på slingan! 

Tisdag!

Det var mycket den här dagen som inte blev som förväntat, inte ens vädret, men jag borde vara van och en del saker blev ändå bättre än väntat.

Prognosen sa -20 i dag men det har hållt sig runt -16. Jag började med att pyssla lite med hagarna eftersom det skulle komma två hästar på eftermiddagen. Bytte hage på Forzett vilket tydligen var jättespännande, hon sprang själv en del och  busade, och några av hästarna kunde inte hålla sig utan var tvungna att spränga sin hage och ge sig ut. Så då blev det ännu mer hagpyssel! Sen ringde hästägaren och ville komma en annan dag när det inte var så kallt, helt okej för mig.

Jag longerade Wildkickan med sadel, hon blir bara lugnare för varje gång men reagerade ganska mycket när jag tog ner innerstigbygeln, så det måste vi träna, mer på. Började även med lite förberedande uppsittningsträning som att hoppa och vifta vid sidan av henne och sånt. Longerade sen även Chokladen och red Clarinett, fick till några riktigt bra galopp fattningar i vänster varv, där galoppen varit sämst nu ett tag så det var bra. 

Sen hjälpte jag Nisse ta in hästarna och åt en snabb middag innan jag åkte och hade två träningar. Ett par grader mildare hos dom men blåste och snöade så var kallt ändå, men det lär inte bli så mycket träningar närmaste dagarna så lika bra att passa på! 

Nu ladda för årets första arbetsdag i morgon, och hoppas att det fortsätter att vara mildare än prognosen säger! 

Wildkickan på banan! 

Hon gör sig bra med sadel, blir förhoppningsvis en fin ridhäst! 

Chokladen i lina! 

Och Clarinett! 



Nyårsdagen!

Nytt år, nya tag! Känns dock väldigt mycket samma och lika! Det ska bli kallt i veckan, känns gruvsamt för det har varit tillräckligt kallt i dag tycker jag och då har det som mest varit -16. Hur kallt det blir nu får vi se, ett tag hotade de med -35 grader....

Jag longerade Wildkickan på morgonen, satte på tömkörningsgjorden vilken hon inte brydde sig om. Planen är att lägga till tömmar och tömköra men jag tror att jag tar tag i sadelvänjning och uppsittningsträning först. Hon behöver tagga ner ett snäpp till innan jag lägger till tömmen, mest för att jag är lite orolig att jag ska trassla in henne när hon kastar sig i väg eller slänger sig runt,så lite mer jobb i lina blir bra och så lägger jag till lite förberedelser inför uppsittning.

Sen åkte jag till ponnyfamiljen och tömkörde två ponnyer. Efter det lite paus och fika innan jag och Linda träffades i stallet. Hon filmade när jag red Lillebror, vi fortsatte jobba med galoppfattningarna på banan och fick till några ganska bra galopper. Sedan tömkörde jag Iowa åt Linda och sen fick även Grå gå i töm. Jag skulle egentligen ha passat på att rida så mycket som möjligt i dag innan kylan men det blev inte så. Får bli en sån vecka när det blir vad det blir. 

Sen middag, jag gjorde potatismos till resterna av laxen, och efter det i väg på en träning hos en av grannarna. Avslutade kvällen med att jogga Wasabi i töm. Nu blir det bara kallare så i morgon är det nog bara att klä på sig allt man har!

Så vackert när jag tog Wildkickan på morgonen! 

Lillebror! Så fin! 

Filmer finns på Instagram, nillashast.

Grå vägrade ha öronen framåt, men himlen bakom var häftig! 

Nyårsafton!

Lugnt nyår, nu hoppas jag på ett lugnt och stabilt år med mycket häst!

Jobbade såklart igår men red på morgonen. Clarinett fick gå på slingan och med Lillebror gjorde jag tvärtom ssen förra gången. Jag red först på spåret bredvid banan, travade igång honom där och gjorde några galoppfattningar där. Sen in på banan och testade galoppen där med. Först lite tveksam, blev bara några meter galopp år gången men sen fick vi till en långsida i bra galopp och kände mig nöjd! 

Sen jobbet för det var bra fart från början av dagen men lite lugnare innan stängning. Efter jobbet fikade vi lite smörgåstårta, som Nisse köpt på halva priset, och sen nattade jag hästarna inklusive att skruva ihop en kontakt till en av värmebaljorna som åkt isär. Jag börjar bli ganska haj på det för det är fjärde eller femte gången i vinter som jag fixar någon av kontakterna. 

Sen gjorde jag nyårsmiddag, lax i ugn med pressad potatis och romsås. Och efterrätt blev varma hjortron och glass. Det var jättegott men jag blev alldeles för mätt och åt för mycket. Resten av kvällen tittade på Maria Wärn, det var inga fyrverkerier i närheten och väldigt lugnt. 

2024 inleds med en kall vecka. Prognoserna ändrar sig hela tiden om vilka dagar det ska vara kallast och hur kallt. Är väl bara att räkna med jättekallt till på lördag, känns jobbigt.... 

Clarinett på slingan igår morse! 

Lillebror efter avsittning! 

Det här är vad Lillebror tittade på, Wasabi (och Lemonaden) härjade ganska ordentligt i hafen med vi red. 

Och jobbet! Instämplad 10.30 igår för 2023 års sista arbetspass! 



RSS 2.0