Dagen!

Blev en ganska bra hästdag trots vädret. red ut Corran tillsammans med Malin, blev äntligen en lite längre tur med henne. Sen fick Taggen gå samma tur, passade på att galoppera lite med honom nu när det inte var hårt eller halt. Han var för övrigt laddad igen (har varit cool några veckor) och exploderade rejält en gång på hemvägen, förutom lite hopp och skutt i galoppen.

Eftermiddan gick åt till att göra om en hage, det ska avverkas här i vinter och då ska skogsmaskinerna köra förbi ena hagen, skönt att ha det fixat. Sen hade jag lite lektioner på kvällen, de gick väldigt smärtfritt förbi. Det gick bra för alla som red! Nu blir det nog tv och soffan, orkar inget mer i kväll!

Vilket skitväder!

Är så less på det här vädret. Ena dagen är det för isigt för att rida och nästa dag regn och lera. Jag brukar inte vara den som gnäller utan brukar försöka hitta lösningar att jobba hästarna trots att förutsättningarna och underlaget är dåligt. Men nu har det varit halvdåligt så länge att jag börjar bli uppgiven! Först regnade det och var för blött för att rida här hemma (gräsunderlag) hela augusti och september, sen var det ju fruset stundvis under oktober och då går det ganska bra att rida här men sen kom snön som snabbt tinade till is och det blev knöligt, hårt och halt. Och nu ösregnar det så allt är lera och mjukt igen! Men ska man se det positivt så är ju vägarna bara igen och fina att rida på, i stället för den is som varit de sista veckorna.

Nu vill jag ha lite vinter, några decimeter snö som ger ett bra underlag och några minusgrader. Då håller sig hösilaget bättre också, plus att jag kanske kan bli av med Taggens mugg någon gång! Men tyvärr får man ju inte välja väder själv så det är väl bara att klä på sig något vattentätt och bege sig ut med hästarna!


Så här ska underlaget se ut!

Tömkörning!

I kväll efter jobbet tömkörde jag Corran, jag har ju inte tömkört henne sedan Nisse körde henne i onsdags och jag måste säga att det gick riktigt bra! Hon gick inte riktigt lika bra som när han körde men skulle hon gå som hon gick i dag när jag red så skulle jag vara supernöjd!

Har blivit ganska mycket tömkörning sista veckorna för mig, det beror mest på att det är några kunder som velat ha hjälp med tömkörning nu, jag blev ju också väldigt inspirerad förra veckan när Nisse var här, och så tömkör jag oftast mer på vintern än sommaren. Tycker det är en ganska lämplig sysselsättning på vintern eftersom man håller sig varm. Överlag tycker jag att tömkörnng ofta ger mer än longering, även om jag jobbar hästarna mycket på volt i tömkörningen också. Det beror på att man i tömkörningen kan köra rakt fram när man vill, lättare kan byta varv, lättare kan reglera ställningen och formen med yttertömmen. Dessutom kan man påverka hästen på olika sätt beroende på hur man sätter tömmarna och om man har tömmen runt bakdelen eller inte. För mig är tömkörningen ett sätt att rida från marken, det är dessutom verkligen nyttigt som ryttare att se sin häst från marken när den arbetar!

Tömkörning är ju även att bra sätt att förbereda den unga hästen för ridning. Både att träna styrning och broms, men även för att stärka upp den unga hästen inför ridningen. Jag brukar även tömköra ut de unga hästarna själv innan jag rider ut dom ensam. När man tömkör så måste dom gå först utan draghjälp vilket är en bra förberedelse för de första uteritterna utan sällskap. Finns mycket att göra med tömkörning också!


Det blir sällan som man tänkt sig...

Det blir ju inte alltid som man tänkt sig! Det började ju snöa ordentligt i dag så något ridhusbesök kändes inte så aktuellt. Är det träning eller liknande så ska det mycket till innan jag ställer in men nu skulle jag ju bara rida själv och då är det inte värt att åka om väglaget inte är bra. Så i stället blev det ridning hemma. Och det blev inte alls som jag hade tänkt mig!

Red Corran först, hon var cool i dag och vi red först en runda i min skog och sedan en sväng på nersidan vägen. Jag trodde verkligen inte det var is under snön och vi travade en bit utan problem, men sedan halkade hon och vi gick omkull!! Det var bara att gå hem (över ett hygge) och sitta upp igen, men då travade jag bara några varv hemma för att känna att allt var okej.

Sen skulle jag rida Räkan med Malin, men hon hade tappat en sko så jag fick göra ett snabbt byte till Taggen. Och då hade det mörknat så vi skulle rida på vägen, och där var det så halt att vi bara skrittade och ganska snabbt vände hem igen. Taggen gled runt som bambi ungefär! Red lite här hemma innan vi övergick till adventsfika i stället!

Det är så tråkigt när det är dåligt underlag! Ett ridhus skulle inte sitta fel! Men det är bara att hoppas att det blir lite snö så blir ju underlaget bättre, för något ridhus lär nog knappast tomtn ha med sig till mig i jul...


Taggen utanför boxarna innan snön!

Hårdträning!

Har lagt mig i hårdträning nu! Två pass för Annelie för två veckor sedan, red för Sara i dag och sen två pass för Annelie nästa vecka. Men man kan ju fundera över om jag verkligen skulle behöva så många pass när de ändå säger samma sak varje gång?

Men träningen verkar trots allt ge resultat. Taggen var riktigt fin i dag och jag är verkligen nöjd! Underlaget i ridhuset i Sollefteå är inte speciellt bra, men Tagg kämpade på och gjorde nog sitt bästa dressyrpass någonsin. Jag tycker det känns som det har ramlat ner några poletter hos honom, nu känns han mer som en ridhäst än en vinglig gammal galoppör... Förstår ni hur jag menar? Har tyckt att det varit svårt att jobba honom i dressyren, har mest haft känslan av att han har lurat mig och mest böjt på nacken utan att jobba. Men den känslan har verkligen släppt nu sista veckorna och det känns som jag har honom mycket mera med mig, mer i ramen och dessutom travar han mycket bättre nu! Det är också ganska intressant att Sara och Annelie säger precis samma saker till mig! Och ändå verkar det ha svårt att gå in...

Har i kväll gjort advent här hemma på Brännan och det blev så mysigt! Nu fattas bara snön! I morgon ska jag ha en lektion och tömköra en ponny. På eftermiddan ska jag försöka komma ut med Corran, blev longering i dag pga blåsten, och sen en sväng till ridhuset med Räkan. Så är planen i alla fall, så får man se hur det blir sen! Något som jag saknar är hoppträning! Är så sugen att få hoppträna ordentligt men det är inga träningar som passar just nu, måste det bli ändring på efter jul!


Tror det börjar bli dags att ta med kameran något framöver, denna bild är sen Sara träningen i augusti!

Första advent!

Är ledig i helgen vilket är skönt för då hinner jag med hästeriet bättre! I kväll har jag varit ute med Räkan tillsammans med Malin, äntligen stämde våra arbetstider så vi kunde rida i hop igen! Dock var det ju kolsvart ute som vanligt.

I morgon blir det dressyrträning för Sara Ljung, blir Taggen som får träna då. Har blivit så att jag tränat mest med Taggen för henne sista året, men det har fungerat bra så då har det liksom fortsatt. Nästa helg är det Annelieträning igen, och för henne har jag ju mest ridit Räkan. På söndag har jag lite lektioner på förmiddan (finns fortfarande tider kvar om någon i Österforse-Långseleområdet är intresserade), och sen ridning och lite adventsfika. Funderar också på att åka till ridhuset och hoppa lite på söndagkväll. Och så ska jag försöka rida Corran ut lite så hon får göra av med lite energi.

Och i morgon ska ju adventsstakarna och stjärnorna upp, kanske måste städa lite också. I år ska jag även ha julstjärna i gästhuset eftersom vi har sadelkammaren där nu. Det kommer bli mysigt! Men det blir fullt upp även denna helg, hoppas kunna titta lite på tv från Globen men det är frågan om det hinns med!?

Taggen, juni 2010
Finaste Tagg!

Frustrerade!

Jag och Corran har hamnat i en ond cirkel. Hon är superladdad och det går typ inte göra så mycket annat än att skritta och kanske trava korta sträckor just nu, så hon blir bara mer laddad och jag tycker det är jobbigt att hon är som en bomb hela tiden. Vi är lika frustrerade båda två!

Problemet är att hon var ju bra i gång i somras och har därför en bra kondition, men det har varit mycket strul så nu har hon inte jobbat riktigt på snart två månader. Det har bara varit igångsättningar och vila, varje gång vi börjar komma i gång har det blivit något. Först fick hon lite vila i samband med att boxarna kom, en dryg vecka efter vilan vurpade hon och fick då lite vila igen. Satte i gång men det visade sig att hon inte var fräsch så då blev det ny vila igen. Nu har jag ridit snart två veckor men nästan bara skrittat och hållt mig kring gården. Främst pga brist på sällskap och att det varit så halt på vägarna. Men nu är hon omskodd fram med mer brodd och i morgon får hon förhoppningsvis skor även bak, så då ska vi kunna rida mer riktigt igen.

För egentligen vill vi ju samma sak båda två, vi vill komma i gång igen och rida mera ordentligt! Jobba lite och inte bara lulla runt!  Igår tömkördes hon och nu är det ingen tvekan om att hon är fräsch igen, så det känns skönt. Jag skulle gärna vilja hinna med någon dressyrträning innan jul med henne, men vi får se hur det blir.


Cornette i somras nere på betet!

Sjukt imponerad!

Man kan ju bli så otroligt imponerad när man får tillfälle stt se någon duktig jobba eller rida en häst, det är nästan magiskt. I dag har jag haft ett sånt magiskt tillfälle!

Corrans ägare är ju en riktig hästkarl och duktig på att köra och tömköra. I dag skulle han sko Corran men jag var ute och tömkörde när han kom. Så jag övertalade honom att tömköra lite. Och det var verkligen magiskt! Corran gick så otroligt bra! Jag som har nog att kunna trava henne på en stor volt i höger varv, både när jag tömkör men framförallt när jag rider. Men nu gick hon fint i trav i mindre volter, åttvolter och vändningar, och hon travade med bra bakbensarbete och inte alls avknäppt i formen! Så fin! Och jag är så sjukt imponerad, och lite avundsjuk -jag vill också kunna tömköra sådär!!! Bara att träna!

I övrigt har jag i dag ridit dressyr på Malins häst (fin på slutet), ridit ut en pigg Räka och dressyrat lite med tagg. Har haft lektioner på kvälllen och tömkört en shettis. Ganska bra dag, men jag är väldigt less på dt här tråkiga vädret och skitunderlaget!! Vill ha lite snö nu så det går rida lite vettigt, nu är det bara is!

Tömkörning av Apollo här hemma för flera år sedan!


Nu har jag bestämt mig!

Jag har bestämt mig för att verkligen ta tag i sitsen, och till och börja med skänklarna! Jag har alltid haft problem med sitsen, vilket nog mycket beror på att jag inte fick lära mig ordentligt från början. Det gick väldigt fort när jag började rida, jag galopperade på första lektionen redan oh började hoppa efter någon månad, det gör att jag aldrig fick träna upp balans och sits från början. Sen har jag i omgångar varit lite rädd vilket gör att man drar på sig mycket spänningar, och i dag rider jag alldeles för lite för någon som håller koll på mig, då är det lätt att dra på sig ovanor. Dock tycker jag att min sits har blivit bättre de sista åren, dock inte tillräckligt bra än.

Men nu ska jag ta tag i skänklarna. Framförallt att trampa ner i stigbygeln, inte klämma med knäet och få stadigare underskänkel. Jag använder mig av tre olika sätt att jobba med detta:
* Försöka tänka på det hela tiden när jag rider, och vara på mig själv om det!
* Stretcha baksidan av vaden. Upplever att jag varit kort i de musklerna vilket har försvårat att trampa ner.
* Träna balansen på olika sätt, när jag rider ut, tex. genom att rida lätt i tre takt (sitta ett steg, stå två) och att stå upp med ganska raka ben med balansen i stigbygeln.

Jag hoppas att detaa ska ge resultat och att jag sen kan forsätta att jobba med de andra sitsfelen jag har, och även hoppsitsen. Så det finns att göra framöver! Tyvärr är det svårare att lära om, än att lära sig rätt från början. Sitsen är så otroligt viktig för ryttaren så den kan man aldrig träna för mycket på!


Ju mer jag lär mig, desto mindre kan jag!

Ju mer jag läser, ju fler hästar jag träffar och rider och ju mer erfarenhet som jag får, desto mer inser jag hur mycket det finns kvar att lära! Och jag tror att det är till den insikten man måste komma, hästar och ridning är ett så stort och komplext område att man kommer aldrig bli fullärd, det kommer alltid nya hästar och nya problem att lösa.

Jag lyssnade på en föreläsnig med en man som hade ridit mer än 3000 olika hästar. Låter inte så farligt mycket men om man räknar på det så inser man hur mycket det är, om man rider en ny häst varje dag så får man ändå hålla på så i mer än 8 år! Inte utan att man förstår vilken erfarenhet en sådan ryttare får! Ändå var han ödmjuk och ansåg att det fanns mycket kvar att lära!

Men jag träffar många ryttare och hästintresserade som tycker att dom kan det här och att dom är proffs, fast att de kanske inte har så mycket erfarenhet. Jag tycker det är tråkigt eftersom dessa ryttare sällan är lika intresserade av att lära sig eller ta till sig saker. Det är ofta även dessa ryttare som skyller på hästen, tränaren eller utrustningen om inte ridningen går bra i stället för att se sin egen del i problemen! Jag tycker attityden man har till sin ridning, sin häst och sin tränare är viktig. Det finns bara en som kan lära dig rida, och det är du själv! Du är ansvarig för din utveckling som ryttare, ingen annan!

Men det är ju just detta som är så underbart med hästar och ridning, man blir aldrig fulllärd, och man kan alltid utvecklas!

Melwin som var här på inridning våren 2010
Jag har många hästar kvar innan jag ridit 3000 stycken, men en bit på väg är jag i alla fall. Här med Melvin förra sommaren.

Min första häst!

I dag är det 17 år sedan jag köpte min första häst! Det var en svart ponny som kallades Apiie! Appie var ingen lämplig första ponny! Jag hade ridit några år och hjälpt till mycket på ridskolan men var ändå oerfaren och med en pappa som knappt visste vart svansen satt så var det inte så lämpligt att köpa en problemponny, men det var precis vad jag gjorde.. Hon hade skrämt sin förra ägare och testade mig rejält! Tog mer än ett halvår innan jag kunde rida ut ensam, hon kunde lätt stå en halvtimme på samma fläck utan att flytta på sig! Förutom att hon var istadig så var hon svår att lasta, kunde sticka med mig och var ibland lite tjurig att sköta... Så här i efterhand så var det ju knappast ett bra köp, men vi kämpade på några år och nog lärde jag mig en hel del av henne. Och det var under dessa år som delar av min affärside´växte fram. Nämligen eftersom jag saknade en instruktör som kunde komma hem till mig och hjälpa mig på hemmaplan!


Teorier om ridteori!

Jag tycker ryttare har dåliga teoretiska kunskaper om ridning!

Jag har märkt det på mina elever men även när jag gick utbildningen till ridlärare och i diskutioner kring ridning. Hur ska man kunna rida en bra skänkelvikning om man inte rent teoretiskt vet hur den ska ridas? Och hur lägger man upp träningen till sin häst om man inte vet varför man gör olika övningar? Jag är medveten om att ridninga handlar mycket om känsla, men med goda teorikunskaper kan man hjälpa känslan på traven!

Så frågan är: Vet du vilken den vändande hjälpen i en bakdelsvändning är? Eller vilken som är huvudhjälpen i en galoppfattning? Och när berättade din tränare eller instruktör sist varför man gör skänkelvikning?

Det är inte helt ovanligt att ryttare som tränat skänkelvikningar i flera år inte vet varför man gör det egentligen. Det tycker jag är förskräckligt! Det finns så många bra ridöcker att läsa, så passa på att önska dig en i julklapp!

Boktips:
Dressyr med Kyra -Kyra Kyrklund
Spänst och harmoni i ryttarens sits -Birthe Vogelius
Utbildning av den unga hästen -Jens Fredriksson


Svar på frågorna ovan:
Innertygeln är den vändande hjälpen i en bakdelsvändning, hästen ska vara så eftergiven i innersidan att den följer det ledande tygeltaget.
Innerskänkeln är huvudhjälpen vid galoppfattning.
Jag tror tränare och instruktörer för sällan pratar om varför man gör saker, men skänkelvikning är lösgörande, stärkande för bakdelen, förbereder samling, bra arbete för rakriktningen och ryttaren får träna på att samspela med sina hjälper!

Man vet aldrig när en aha-upplevelse ska dyka upp!

Jag har i kväll åter konstaterat att det är inte alltid när man tror det som insikter och ahaupplevelser dyker upp! I kväll var det sämsta möjliga förutsättningar för att rida, mörkt och dimmigt så jag red på en lägda där lyset från stallet nådde fram litegrann i alla fall. Tyvärr var underlaget dåligt (hårt och knöligt) så det gick bara att trava på hälften.

Gjorde lite framdelsvändningar, påbörjan till bakvändningar och övergångar, gick hyggligt (eller kankse inte framdelsvändningarna där vi inte var helt överens). Sen red jag på en liten fyrkant och vände framdelen i hörnen (som en bakdelsvändning men med rak häst). Jag fick på Annelieträningen i söndags rida volten som en fyrkant för att känna när han ramlade i väg, och det var det jag gjorde i dag med men vände ännu tydligare. Jag red halva fyrkanten i skritt och halva i trav, och försökte att rida utan hand. Dvs jag försökte rida bara för skänkeln och bara hålla i hop handen.

Jag har en förmåga att rida och hjälpa hästarna lite väl mycket, jag rider i varje steg och är hela tiden där och fixar till allt. Och det är inte alls så jag vill ha ridningen, jag vill att hästen själv ska få tänka och balansera upp sig själv. Och jag känner inte själv att jag gör det! Men kvällens övning på fyrkanten var väldigt nyttig för då kände jag vad vinglig Taggen blev när jag inte var där och fixade med tygeln! Till saken hör att Annelie tjatade om detta med mig i söndags, men det var inte förrän nu i kväll som poletten trillade ner! Blev en liten aha-upplevelse för mig, så nu jäklar ska det tränas!


Kort sammanfattning!

I dag blir det bara en kort sammanfattning av dagen, har varit en sån där dag som varken är bra eller dålig utan som bara passerar förbi...

Dagen har bestått av att rida tre hästar (utan några större ahaupplevelser eller misslyckanden), ha tre lektioner och hämta hem 42 spånbalar (som jag dock inte lastat ur släpet än...). Nu väntar Ica några dagar vilket innebär mindre tid för hästarna och ridningen, men jag måste ju dra in lite pengar också!

Den ena är sjövild och den andre är off!

Corran var väldigt stökig i dag när jag skulle göra i ordning henne för ridning. Jag sätter fast henne i en av de tomma boxarna och hon brukar alltid stå still, möjligen krafsa lite med någon hov. Men i dag var hon sjövild, for omkring, reste sig och la upp huvudet över mellanväggen (hon kom ner rätt snabbt igen) och var allmänt stökig och tramsig. Jag bestämde mig för att longera lite innan jag red, för att se om hon skulle vara lika stökig då. Men hon var som vanligt och vi kunde skritta ut i skogen som planerat utan problem. Jag undrar vad som snurrade i huvudet på henne innan...

Räkan red jag lite här hemma, jobbade lite med det vi gjorde för Annelie samt hoppade lite studs. Jag hade tre låga studs och sen tre galoppsprång till en stock. Hoppningen gick bra men hon känns lite "off" så jag har bestämt att hon ska få lite semester. Rider i morgon och sen får hon får vila några dagar över helgen när jag ändå kommer att ha svårt att hinna med allt. Taggen fick gå ut en liten lugnare sväng för att mjuka upp musklerna sen söndagens träning, han vilade i går.

Det tur de är i lite olika faser mina hästar så jag inte alla tre var sjövilda samtidigt eller att alla var i behov av vila vid samma tillfälle!

Trött Tagg förra sommaren!

Då var det dags igen!

Då var det dags igen för den där jäkla vänsterhanden att jävlas med mig! Har ridit två dressyrpass för Annelie i dag, både med Taggen och Räkan, och det var mycket tjat om händerna och då speciellt vänsterhanden! Förstår inte att det ska vara så svårt att hålla reda på den! I övrigt gick det rätt bra tycker jag, Räkan börjar gå lite mer för egen maskin även om jag gärna vill vara där och rida i varje steg. taggen har börjat trava lite mer i stället för att bara pinna på som en symaskin. Kanske även han utvecklas så pass att jag törs tävla lite dressyr på honom i framtiden.


Blivande dressyrhäst? Eller symaskin?


I kväll har jag haft fullt hus hemma, vi har firat att boxarna är klara med lite tårta och jag har haft chans att tacka dom som hjälpt mig med att bygga i hop dom!

Skön lördag!

Har haft en riktigt skön lördag. Började på förmiddagen med att motionera alla hästar. Red Räkan och Taggen, småhoppade lite lågt som förberedelse för morgondagens dressyrträning. Longerade sedan Corran, hon såg inte halt ut så jag ska börja sätta i gång henne igen. Däremot såg hon rätt laddad ut, gick i balanstrav och bockade när jag smackade på henne. Men trava kan hon, och det kommer bli en väldigt fin häst det där!

På eftermiddan hade jag två lektioner, två mindre tjejer hoppade kombination för första gången och det gick superbra! Kul! Dessutom red Sickans ägare lektion med henne och tränade början till skänkelvikningar, vilket också gick bra! Efter lektionerna var det dags att klippa två hästar åt en kund. Först en liten shettis (finns mycket päls på en shettis!!!) och sen en lite större ponny. Den lite större ponnyn hade inga planer på att bli klippt, tyckte det var väldigt otäckt i början och jag visste att de hade försökt klippa för några år sedan utan att lyckats. Men efter att ha tryckt upp honom i boxväggen så jag kunde klippa några tag så insåg han att det inte var någon fara och stod som ett ljus! Blev inte jättesnyggt klippt (mycket päls och dåligt lyse) men klippta är dom!

Nu väntar en lugn slapp kväll i soffan! I morgon är det dressyrträning som gäller!

Lediga boxar!

Nu när jag har mina fina boxar så vill jag ju såklart gärna fylla dom med hästar! Och då inte egna hästar, för det har jag nog tillräckligt av (eller det har man väl aldrig!?), utan utbildningshästar. Just nu har jag jättefina förhållanden att ta emot hästar med bra ridunderlag och de fina, nya boxarna.

Min filosofi vad det gäller utbildning av hästar är ju att jobba dom mycket ute. Ofta när man lämnar i väg hästen för inridning eller vidareutbildning så jobbas hästarna inne i ridhus eller på ridbana i en skyddad miljö. Sen tar ägaren hem hästen, och ska rida ute kanske utan tillgång på ridbana eller sällskap, det är som bäddat för att få problem. Här jobbas hästarna ute, utan staket, i alla väder och mycket i skogen, dessutom jobbar jag ofta hästarna ensam. Mitt motto är att utbilda hästar för vanligt folk, dvs vanligt folk ska kunna rida dom och vanligt folk ska ha råd att lämna sin häst på utbildning. Det kostar 1100 kr per vecka inkl moms, då ingår foder, spån, skötsel och arbetet med hästen.


Totte som är under inridning nu, han står kvar hos sina ägare

En annan grej som jag är att jag är öppen för alla raser, vilket inte kanske alla hästutbildare tyvärr är. Jag har erfarenhet av att skola om travare till ridhästar, men även av att förbereda och visa på treårs test. Genom åren har jag haft lite olika typer av hästar här för utbildning; ridtravare (både nordisar och varmblod), halvblod, en tinker, haflinger, ponnyer och arab. Precis som med lektionerna så gillar jag mångfalden bland hästarna och tycker det är lärorikt med många olika typer av hästar!

Är du intresserad av att få hjälp med inridning, vidareutbildning, omskolning eller i gångsättning så tveka inte att höra av dig! 070-594 61 64


Bedåra var här på utbildning sommaren 2009, här på besök på Tjärnterrängen!

Fullmåne och frost!

I kväll var det ganska ljust när jag red, fullmånen och frosten lös upp, så det var betydligt bättre än vanligt! Blev en lugn tur då det är rätt hårt på vägarna nu. På söndag är det dressyrträning för Annelie Elofsson. Tanken från början var att Räkan och Corran skulle gå den, men eftersom inte Corran var fräsch förra fredagen när vi var till ridhuset så får Taggen åka i stället. Jag tänkte longera Corran i morgon och se hur hon ser ut, och sen bestämma om jag ska sätta i gång henne igen nu. Räkan och Taggen ska nog få jobba lite med bommar och små hinder i morgon som genomkörare inför träningen.

En salig blandning!

Jag har verkligen en salig blandning av elever och kunder, jag tycker det är jättekul och väldigt lärorikt! Som exempel kan vi se hur dagens lektioner sett ut:
* Först ut en 9 årig tjej med en shettis som red dressyrlektion tillsammans med sin mamma som har en lite större ponny. Tänk bara vad roligt att kunna rida lektioner tillsammans med sina barn!
* Sen en nybörjarlektion med två barn, de fick träna på lättridning, att göra volter och enklare styrbana
* På nästa ställe väntade Totte, 2 åringen som jag suttit på en gång förut. Nu har hans ägare tagit hem honom till sitt eget stall så det var några veckor sen vi höll på med insittningen sist. Han var lite spänd och busig när vi började longera men lugnade sig och jag kunde både hänga, sitta och gå några steg!
* På kvällens sista stall började jag med en markarbetslektion för två vuxna, de fick jobba med att flytta hästarna på volten i kombination med bommar. En "favorit i repris övning", de gjorde det för några veckor sedan men det gick inte så bra då, men i dag lyckades båda mycket bättre!
*Dagens sista ryttare red dressyrlektion med sin 26 år gamla ridtravare! Inte en dålig ålder på en häst som är i full gång, och dessutom går bättre i dressyren än någonsin!

Så har min kväll sett ut! Jag har verkligen förmånen att få se mycket olika typer av hästar och ryttare, och får vara med och utveckla och hjälpa många olika ryttare vilket är oerhört lärorikt! Och jättekul!


Långa tyglar!

Det här med skritt på långa tyglar verkar försvinna mer och mer. På Strömsholm har de förbjudit skritt på långa tyglar vid uteritt efter en olycka, och jag kan förstå dom. Jag låter de mest orutinerade ryttarna bara skritta på halv lång eller kort tygel, för att det är säkrare än helt lång (speciellt som orutinerad ryttare då man inte är lika rekationssnabb). Men jag tycker man förlorar lite om man alltid skrittar på kort tygel. Skritt på lång tygel är lösgörande, och för många hästar är det bra mentalt att skritta på långa tyglar. Dessutom är det lätt att man tappar bjudningen i skritten på kort tygel, och därmed till slut försämrar hästens skritt.

Har testat lite med Taggen de sista dagarna. Han taggar ju gärna upp sig, taktar och gör luftsprång, speciellt på hemvägen och det är svårt att skritta där han brukar trava. Har nu travat och galopperat bortåt och sen skrittat hem på långa tyglar. Första turen taktade han en del, då bromsade jag och sen längde ut tygeln igen. I dag kunde jag trava delar på hemvägen, och sen skritta på långa tyglar -även där vi brukar trava! Och han skrittar ganska avspänt! Tror inte alls det skulle ha fungerat alls lika bra att skritta på kort tygel, eftersom det ger fler spänningar och han då skulle gå och vänta på att vi ska börja trava.


Att rida ut ensam!

Jag fick en fråga angående mitt inlägg i morse om Räkan (Årets sista tävling). Frågan löd: Hur tränade du för att kunna rida ut ensam?

När jag börjar rida ut hästarna ensamma så börjar jag alltid med korta svängar, nära gården, och svängar som de gått förut med sällskap och känner igen. Helst vill jag inte ut på vägen om det skulle bli strul, och gärna en runda så man slipper vända hemåt. Jag rider ju ut väldigt tidigt med unghästarna, men innan jag rider ut ensam så vill jag att gasen och bromsen fungerar hyggligt och att hästen är styrbar, detta för att kunna lösa problem som kan uppkomma. Det är sällan några problem att rida ut ensam, hästarna kan testa att stanna eller backa men med lite tålamod brukar det fungera och det brukar släppa efter några gånger.

Men i bland är det inte lika enkelt. Med Räkan var det mycket krångel i början, en gång höll jag på i 40 minuter utan att komma från gården. Hon stannade, vände, backade och drog ner huvudet i snön! Att backa snabbt är hon expert på! Lösningen för henne var att jag travade och galopperade hela vägen bort från stallet och skrittade hem. Jag skrittade bara ner på vägen och sen var det trav som gällde! Några gånger fick jag börja trava direkt vid stallet! Det är logiskt eftersom man oftast har bättre bjudning i hästarna i trav och galopp än i skritt, och galopphästar (som Räkan) är sällan vana att skrittas ut, de har mest cantrat i grupp. Sen är det inget jag rekomenderar att börja trava direkt utan framskrittning men för att lösa problem så kan man i bland få offra vissa saker och principer under en period. Jag har använt detta knep även på andra hästar, och om jag känner att hästen tvekar för något eller tappar bjudningen ute så jag är orolig att den ska bli istadig, så sätter jag ofta i gång den i trav direkt, innan det blir något! I dag kan jag skritta ut på Räkan på långa tyglar utan problem!

Sen är det ju så att en häst som inte går att rida från de andra hästarna är oftast inte rikitigt framme för skänkeln och lydig, så dressyrarbete är viktigt på dessa hästar. Det hänger ju i hop all ridning och allt arbete med hästarna, så det jobb man lägger ner på dressyren det får man igen sen när man ska rida ut, hoppa eller vad man nu vill göra. Så att lägga lite extra tid på dressyrträning lönar sig oftast oavsett vilket problem man har!


Den här bilden är från Corrans första uteritt ensam i somras!


Skört hästliv!

Det har stått mycket i dag om Hickstead, hopphästen som dog under en världscuptävling i går. Det är givetvis fruktansvärt och tragiskt, men det påminner oss om hur skört vårat hästliv är. Vi får bara rå om våra vänner en kort tid och man vet aldrig hur lång tiden med sin häst blir, det är därför det är så viktigt att verkligen utnyttja tiden tillsammans!

Ibland får jag känslan, när jag läser bloggar och på Facebook att för vissa ryttare är hästlivet mer som en strid med hästen i stället för ett nöje. Man kan läsa; "Nu ska jag ut och ta en kamp med min häst" eller " Nu ska jag rida min tjuriga pålle". Och visst kan det kännas så i bland, men känns det så ofta så tror jag nog man ska fundera om man har rätt häst. Jag tycker att ridningen ska vara som en dans, eller en resa som man gör tillsammans! Visserligen är det en dans med svåra steg, och visst kan man hamna på avvägar på sin resa, men vi gör ju detta för vi älskar våra hästar. Eller hur?

 

Årets sista tävling!

Gårdagens tävling gick inte så lysande. Jag var med Räkan till Timrå och hoppade 90 cm och 1 meter. Det var hennes andra inomhustävling och hon var väldigt spänd och stod emot på den förra. I går kändes hon kanonfin på framridning och framhoppning. Cool och inget spänd när jag började rida, bjöd bra och hoppade jättefint på framhoppningen! Men inne på banan tog det stopp. Ändå tyckte jag att jag hade bättre galopp (inte bra men bättre) än sist, men det kändes som hon tittade mest på allt annat än hindren. Till andra klassen hade nog både jag och Räkan gett upp redan innan...

Nu är det bara att ta nya tag inför nästa år. Kanske satsar jag mer på att låta henne gå utetävlingarna än inne. Hur det än är så har hon under detta år gått från att vara superspänd på framridning till att kännas cool och fullt ridbar! Från att hon mest ha velat krypa ut från banan till att faktiskt nollat flera klasser och bjudit bra, hon har ju dessutom gått 1 meter med 4 fel. Vi hade inte ens hoppat något hinder på en meter innan i år.. Jag tycker det har hänt mycket med Räkan sista året/åren så jag ska ge henne lite mer tid, även om det känns lite jobbigt emellanåt. Har jag lagt all denna tid på henne kan jag lika gärna lägga ännu lite till! Men lite sugen är jag på att betäcka henne också, men vi får se!

De som inte var med när jag precis köpte Räkan, för snart 4 år sedan kan jag berätta att det inte var helt enkelt i början. Hon stannade och gömde huvudet i snön så fort hon blev osäker eller inte visste vad hon skulle göra, hon vägrade gå in i stallet, in i transporten, gick inte rida ut ensam och sprang in till mitten och drog ner huvudet när vi skulle galoppera... Flera gånger la hon sig ner, tex. när jag skulle sitta upp, en gång la hon sig mitt i ett hinder! Så vissa framsteg har vi ändå gjort!

Bilder sen igår kommer!

Matfos i augusti!

Hopphelg!

Den här allhelgonahelgen har verkligen varit en hopphelg! Igår var vi till ridhuset med Räkan och Corran efter jobbet. Hoppade Räkan och hon kändes jättefin. Jag hade tre studs på medellinjen och två räcken på diagonalerna. Så jag kunde hoppa studs och sen svänga ut på räcke, och tvärtom räcke till studs. Corran kändes inte riktigt fräsch. Jag red kanske 10 min och kände inget förrän vi hade ridit några lite mindre bågar och svängar, efter en stund stod hon emot lite och sen kändes hon inte riktigt fräsch. Kan vara någon sträckning efter vurpan, jag hoppas det ska släppa. Har inte känt det när jag ridit i skogen innan.

I dag har jag haft hoppkurs hos Nylands Hästsport lag. Det var ett blandat gäng ryttare och hästar som kämpade på i det något blöta underlaget! Vi red markarbete, och lite låg "lydnadshoppning" på förmiddagen och sen lite banhoppning på eftermiddan.

Nu laddar jag för morgondagens hopptävling med Räkan. Det är årets sista tävling och jag hoppas det ska gå bättre än när vi tävlade sist, då hon var spänd och stod emot mycket. Har varit ut på henne en sväng i mörkret nu i kväll och då bjöd hon bra i alla fall!


Det här hoppas vi på i morgon igen! Felfria rundor vill vi ha!


Nyklippt!

Klippte Räkan i kväll! Tyckte egentligen att det var lite tidigt för hon har inte satt så mycket päls än, men vi ska tävla på söndag och Timrås ridhus brukar vara varmt. Men jag insåg ganska snabbt att hon verkligen inte hade mycket päls, det syns knappt att hon är klippt! Jag har bara klippt halva halsen och bogen eftersom hon ska gå ute mycket i vinter. Snäll att klippa var hon i alla fall!

Spännande i skogen!

I dag blev det väldigt spännande när vi var ute och red. Jag red Corran och Malin var med på Räkan, på hemväg var Corran löite spänd och vi satt och diskuterade det lite när hon plötsligt flyger rakt upp i luften! Ut ur skogen kommer en älghund! Den skäller och går runt oss men hästarna lugnar sig snabbt och sen försvinner även hunden i väg lagom tills hundföraren dyker upp.

Måste säga att jag trots att Corran är unghäst inte vet om jag velast sitta på någon annan häst i det läget i stället. Hon reagerar snabbt och med ganska stora grejer men sen lyssnar hon bra och lugnar sig snabbt. Även om hon nog helst skulle vilja dra i väg så lyssnar hon och stannar när jag tar tag i henne, så upplever jag att hon är varje gång det blir något och det känns bra!

Taggad till tusen!

Taggen var väldigt taggad och lite halvvild i dag!
Men jag började dagen med att rida Räkan. Hon var lugn och cool som vanligt, vi red ut och galopperade mycket. Med henne fokuserade jag mest på att hon skulle gå fram av sig själv. Eftersom hon gärna går och trycker emot lite så är det så lätt att man sitter och driver hela tiden och rider i varje steg i stället för att se till att hon verkligen är framme för skänkeln. Kyra Kyrklund beskriver det så bra när hon jämför med att åka spark. Då sparkar man ju bara på när det behövs, resten av tiden åker man ju bara med, så ska ridningen också vara. Hästens belöning är att vi inte inverkar och det blir mycket lättare för hästen att förstå vad vi vill. Men det är lättare sagt än gjort..

Sen var det Taggs tur. Han var laddad och kändes frustrerad. När vi skulle galoppera blev han så till sig att han hoppade ner i diket. På hemväg, i sista backen (där vi travade) så exploderade han två gånger, som tur var satt jag kvar! Båda bootsen lyckades han tappa så dom fick jag åka och plocka upp sen. Måste bli någon ordning på Taggen nu, för så här kan vi ju inte ha det! Men jag tror det kan bli bra när jag kan använda hans energi och kraft till arbete i stället!

Corran skrittade i söndags och har annars vilat sen vurpan i torsdags. Hon har varit lite svullen i ett ben, men jag tror hon har sparkat sig i hagen, efter löshoppningen. I söndags var hon som en bomb, men i dag var hon som vanligt men väldigt pigg! Red en kortare tur ensam, och travade lite. I morgon blir det en längre tur för henne om inte svullnaden på benet skulle ha försämrats.

Kvällen ägnades åt några lektioner, och när jag kom hem var det full fart på gårn då belysningen i boxarna höll på att monteras!

RSS 2.0