Ridsugen!

Jag rider nästan alltid, oavsett väder, bara jag bestämt mig för att rida så. Regn, snö, blåst, kyla brukar inte spela mig någon roll, men det finns gränser! Åska är ett sånt väder som jag inte vill rida i! I dag har jag suttit i en varm bil hela dagen och längtat hem till att få rida. När jag sen äntligen kommer hem så brakar åskan lös! :( Så ingen ridning blev det i kväll, jag som var så laddad efter att ha titta på fina hästar i flera dagar!

Jag har haft sköna dagar i Östergötland! I söndags var vi på Norrköping Horse Show där vi spanade in framridningen till dressyren, Grand Prix så det var inte vilka hästar som helst att spana på! Roligt att se! Igår satt vi på läktarn på Vretaskolan och tittade på ridlärardiplomering, även det var väldigt intressant! Ryttarna skötte sig bra trots att de garanterat var nervösa. Är inte lätt att prestera på topp när tre examinatorer står och tittar på allt man gör! Lite har jag ridit i helgen också, fick åka lite på Stinas fina fälttävlans häst Charline! Roligt!


Taggen sommaren 2010

Men i morgon ska jag rida mina pållar! Längtar tills dess!

Snart semester!

I eftermiddag åker jag ner till Östergötland! Ska ner till min kompis Stina, det lär bli mycket hästprat men även lite funderingar kring framtiden och företagande! Stina är i startgroparna att dra i gång sin verksamhet och jag vill utveckla min. Sen ska vi även försöka hinna med Norrköping Horse Show och besök på Vreta, skolan där jag gick min ridinstruktörsutbildning. Det är ridlärarexamen där på måndag som vi ska titta på. Så det blir ganska mycket häst på semestern också, men det ska bli skönt att komma i väg några dagar! Så nu kommer det bli några dagar utan inlägg.

Men innan jag åker ska jag ha några lektioner, tömköra en häst och rida Sickan, treåringen som under inridning. Fast först av allt ska jag ut och rida Räkan! :)

Enkelhet är min filosofi!

Jag tycker det är svårt att förklara och beskriva min filosofi i ridningen, det är svårt att sätta ord på hur jag tänker, men enkelhet är nog ordet! Ridningen ska kännas enkel och det ska se enkelt ut! Nu är det ju dock ofta ganska svårt att få det att se enkelt ut och vara enkelt... Men ofta tror jag vi ryttare gör saker svårare och mer komplicerat än vad det är, man gör en stor affär av en liten detalj i stället för att släppa det och börja i en annan ände.

Jag jobbar med enkla övningar, mycket med grunderna, med hur hästarna arbetar, använder sin kropp och bär ryttaren. Att hästen är lösgjord och avspänd är viktigt. Ofta jobbar jag hästarna ute, då kan man tex. börja jobba med att hästen ska kunna gå med rak hals, rakt fram i mitten av vägen, när sen det fungerar så ska den kunna vara ställd i nacken åt båda håll och ändå gå rakt fram. Och att kunna flytta hästen fram och tillbaka över vägen i alla gångarter. Jag rider hästarna ofta runt träd, vänder och svänger runt träden och jobbar med att de ska forma sig i innersidan. När dessa enkla övningar fungerar bra är man på god väg mot en välriden häst!

Det är enkelt att rida svåra övningar och rörelser när grunderna fungerar, hästen är lösgjord och arbetar rätt med kroppen! Samtidigt tycker jag inte man ska vara rädd att prova svåra rörelser eller övningar emellanåt, så länge man gör det på rätt sätt! Dvs. korta sträckor/stunder med lägre krav, och att man inte gör någon affär av det om det inte fungerar utan då går tillbaka och försöker hitta vad i grunderna som behöver jobbas mer med.

Jag vet inte om jag alltid lyckas, men mitt mål och min mening är:
Ridning ska var enkelt!

Visst låter det enkelt? ;)


Ridning ska vara enkelt, och roligt! Här är Bedåra i Tjärnterrängens vattenhinder. Bedåra var här på utbildning sommaren 2009


Hoppning!

Hoppning är ett utmärkt sätt att träna och jobba hästarna! Det ger framåtbjudning (även för ryttarna!), är bra styrketräning, förbättrar galoppen (bra för ridtravare som behöver jobba galoppen), är lösgörnade och självklart roligt! Men arbetet handlar om hur hästen hoppar och ridningen mellan hindren, och inte hinderhöjden!

Jag hoppade mina hästar hemma i dag. Började med att trava över bommar på volt, på den delen av volten där jag inte hade bommarna gjorde jag övergång till skritt eller galopp. Efter det satte jag upp ett litet räcke på den halvan där inte bommarna var. Då blev det travbommar-galoppfattning-avbrott-travbommar, hästarna fick då jobba både med lydnad och styrka genom alla övergångar. Sen gjorde jag om travbommarna till en liten studs på volten, studs är bra styrketräning, hästarna blir kvicka och får jobba med frambenstekniken. Började först med bara studsen men la sedan till även räcket. Att hoppa på volt ger extra styrketräning.


Taggen, juni 2010

Räkan behöver jobba med sin framåtbjudning, hon behöver bli snabbare i sprången ("fryser" i sprången) och få mer styrka. Taggen bör bli lydigare, förbättra sin frambensteknik, jobba galoppen och även han behöver mer styrka. Allt det här har dom jobbat med i dag! Båda två skötte sig bra, tyvärr blåste det en del så i bland blåste hindren ner, så mycket tid gick till att sitta av och lyfta upp nedfallna hinder!

Tävling!

I söndags var jag i Ånge med båda hästarna på lokal hopptävling. Räkan som inte tävlat sen juni i fjol hoppade 0,80m och 0,90m och Taggen fick starta 0,90, tyvärr var det endast de klasserna som var lokala. Räkan brukar kunna bli lite spänd på tävlingar och rejält istadig inne på banan. Det känns som hon helst skulle vilja lägga sig ner å försvinna därifrån när man kommer in på banan, vilket hon ju även försökt göra några gånger... Tror vi bara kommit runt två gånger på tävling tidigare! Även denna gång hade hon nog velat krypa ut från banan om hon hade fått, men hon bestämde sig för att göra sitt bästa trots allt! I första klassen var hon flefri och i den andra fick hon en rivning. Hon var väldigt trött och fick inte så fina språng i andra klassen, skulle tro att hon drog på sig ordentligt med mjölksyra, men hon hoppade ändå!

Taggen var jättefin, hade mycket luft i sprången på alla hinder utom ett som han rev. Men vi brukar mest riva halva banan när vi tävlar så det var ändå bra! Dessutom var han lugn, kunde stå i transporten och både drack och åt hela dan vilket han inte brukar! Men han tyckte nog om att ha Räkan med sig! Dock var det ett väldigt gnäggande mellan dom!

I 80 klassen fick alla felfria rosett, tycker Räkan blev så fin i sin! 90 klassen var det stilbedömning, jag tycker det är bra men tyvärr fattas det ännu lite poäng där innan vi kan vara med och ta placeringar. Bara att träna vidare, känns som jag är på rätt väg nu i af!

Treårs test

Lördagen tillbringades på läktaren under 3års testet i Sundsvall. Vi såg inte riktigt alla hästar som visades men många fina unghästar hann vi se. Jag tycker att i stort var alla hästana väl förberedda och i bra skick, det är kul att se! En riktig "wow"häst visades, ett svart sto efter Don Primero, den fick gångartsdiplom och såg även fin ut under ridprovet! Vill ha! :)

Jag tycker verkligen att det är roligt med unghästarna, och att visa upp unghästar på tre årstest och kvaliten är något jag hoppas få jobba mycket med i framtiden!



Melwin som jag visade på treårs testet förra året!

Underbara unghästar!

En av de första gångerna jag satt på Sickan, en 3 årig ridponny!

Unghästar!

Det är så härligt att jobba med unghästar! Håller just nu på och hjälper en kund att rida in hennes 3 åring. Det är en ridponny som har gjordtvång, hon har fått ordentlig panik av tömkörningsgjorden och är lite känslig även för sadelgjorden. Vi har tagit det väldigt lugnt och försiktigt, men har ridit ut nu ett par gånger, och i dag travade vi lite också! Hon är avspänd och har fattat att hon ska lyssna på mig som ryttare i stället för sin matte som går framför eller bredvid, känslan när poletten trillar ner och de fattar är underbar! Det är så roligt med unghästar!

En pusselbit!

Hästutbildning och ridning är som ett pussel, på många olika sätt. Det kräver tålamod och tid, ju fler pussel man lägger desto lättare blir det för man lär sig en strategi (ju fler hästar man rider och utbildar desto lättare blir det) och det gäller att alla bitar ligger rätt för att det ska bli bra. Det är samma med ridning och hästutbildning, man behöver kunna många delar inom häst för att bli en komplett ryttare så man behärskar många pusselbitar. När det börjar krångla gäller det att hitta den pusselbit som fattas eller sitter fel. När man börjar med ett nytt pussel börjar man oftast med ramen, för att sedan fortsätta med mönster och till sist detaljerna. Samma med ridningen, man börjar med grunderna, försöker se hur mönstret och bilden ska bli, och sen börjar man jobba med detaljer och hitta de där små pusselbitarna. Detta jobb går oftast lättare om man i bland tittar på bilden på pusslets förpackning, så man ser hur det ska se ut när det blir klart. När man jobbar med en häst gäller det att ha bilden och känslan för hur hästen ska se ut och kännas att rida när den är välutbildad och "fädig". Igår hittade jag en pusselbit i mitt pussel tillsammans med Taggen. Vi var på hoppträning, han började riva, vilket ju inte är helt ovanligt för honom. Men då fick jag höja handen något, och helt plötsligt började han hoppa upp sig och slutade riva! Fick direkt en annan känsla, det sa bara klick! :) Tror och hoppas att det var den pusselbiten som behövdes för att få hoppningen att fungera bättre! Nu gäller det bara att hitta alla de andra bitarna som fattas, och kunna lägga de på rätt ställe sen!

Melwin


Ny blogg

Jag tänkte jag skulle försöka blogga lite om livet här ute i skogen! Om mig och mina hästar, om mitt hästföretag och de hästar som är här på utbildning. Det kommer inte bli någon blogg med "dagens outfit" och flera inlägg varje dag. Jag kommer skriva när jag har något att skriva om, och inläggen kommer förutom att beskriva vad som händer här på gården, handla om utbildning och träning av hästar, och det som rör detta. Utbildning av hästar och ryttare är precis vad jag brinner för! Att få vara med och leda och guida hästen eller ryttaren på dens väg fram mot nya mål! Jag möter verkligen alla typer av hästar, och ryttare också för den delen, och utmaningen ligger i att få varje häst att utvecklas maximalt oavsett förutsättningar. Jag har haft många ridtravare här för utbildning och omskolning, men även en stor och valpig 3 åring som jag red in och visade på 3års test, en tinker, arab, nordsvensk och någon korsning. Även mina elever har mycket olika typer av hästar, det gör att jag ser mycket häst och är öppen för alla typer! Själv har jag två fullblod som jag försöker utbilda och träna för tävling. Det är fd galoppörer som jag skolat om till ridhästar. Räkan (Out of Reach) är ett sto född 2002, jag har haft henne i tre år och det är en dam med mycket humör! Hon är emellanåt väldigt mycket sto och väldigt mycket fullblod, men när hon är med på samma spår som mig så är hon jättetrevlig! Jag har tävlat henne i några lätta dressyrklasser och lite hoppning. Taggen (Top Rebel)är en valack född 2003, imp Irland. Jag har haft honom ett år och han är lite knepig i bland, han tycker att galopp i sidled är en lämplig gångart att alltid rida hemåt i, luftsprång löser alla problem och har lite svårt att slappna av. Däremot gillar han att hoppa, dock är han startad häcklöp på Irland så i bland hoppar han mer i genom än över hindren!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0