Sadelprovning!

Igår hade jag massören och sadelprovarenUlrika hemma. Det bev, som alltid när hon är här, en intressant dag med många funderingar och diskussioner. Jag ska skriva ihop ett inlägg om vårat resonemang kring de olika sadlarna senare så här kommer bara ett kortare referat om dagen!
 
Först masserade vi Chokladen, hon var öm i ett stråk på båda sidor precis bakom bogarna alltså ungefär där främre delen av sadeln sitter och gjorde går. Detta skulle kunna till en del förklara att hon varit lite spänd i ridningen. Hon var även lite öm på bakdelen på höger sida. Så vi masserar och tömkör några dagar nu!
 
Lilla Grå fick massage och laser, hon var mycket bättre än när hon gicks igenom i höstas. Dock är det en del spänning kvar i bakdelen och ryggen, så fortsatt jobb med henne. Szum fick djupvågsbehandning, hans rygg var bättre än alla de gånger hon behandlat tidigare men det finns lite kvar på höger bak och vänster rygg, som vanligt. 
 
Sen provade vi sadlar, först på Szum. Hans dressyrsadel behöver stoppas om, och kommer att ligga bra sen. Vi har ju ridit i sadeln i ett och halvt år så det är nog dags för omstoppning. Bara för skojs skull så provade vi en annan sadel på Szum också, även den passade på Szum och sen satt jag mycket bättre i den. Stor skillnad!
 
På Clarinett har alla sadlar glidit fram under våren så vi provade både dressyr och hoppsadel på henne. Hon har en svängd och kort rygg, inte alls helt enkel att hitta sadel till. Vi gillade mest en hoppsadel, Ergo X2, men eftersom Tants hoppsadel låg nästan lika bra så blir det ingen ny hoppsadel. Av dressyrsadlarna var det en som låg hyfsat, inte helt hundra stilla och hon hamnar mellan två bomvidder, men sadeln i balans och sittpunkten rätt. Den var dock inte billig... Men de andra sadlarna hamnar i bakvikt och kag får fel läge på bäckenet, inte alls lätt att rida och som gjort för att få spänningar i ryggen på hästen, som tur är så är Clarinetts rygg fortfarande mjuk och fin. Hon måste ha blivit mer svängd under sista året för Tants sadel har inte passat förut.
 
När Ulrika hade åkt så gick jag runt en av gräshagarna och kollade staketet och tömkörde Odessa. Hon var jätteduktig och vi tömkörde lite utanför banan också och styrde runt träd. Sen middag och i väg för några lektioner!
 
Till vänster Szum med de nya sadel som vi provade på honom, till höger Clarinett med den dressyrsadel som passade henne, en Ergo Xsadel.
 
Unghästarna var trötta efter tisdagens äventyr, de sov mest hela dagen!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0