Ryttarkänsla!

Ridning är en idrott som handlar mycket om känsla! Vi pratar mycket om ryttarkänsla och den är viktig. Dock är den inte allt och i bland kan man behöva hjälpa den på traven, till exempel när det går tugnt och ridningen inte fungerar fullt ut. Tänkte ge några tips och tankar på hur man kan förbättra sin känsla!
 
Även om man rider mycket på känsla så tycker jag att det är viktigt att ha en bra teoretisk grund att falla tillbaka på och för att komplettera sin känsla. Jag tycker generellt att ryttare är dåliga på ridteori. Om hur man rider en framdelsvändning, varför man rider en skänkelvikning, vad är utbildningsskalan och vad gör innerhanden i en öppna. Det är klart man måste veta sånt för att kunna rida det bra, och för att kunna bygga upp sin ryttarkänsla. Läs på helt enkelt! Finns massor av bra böcker och jag ska rekommendera några längre ner.
 
Se bra ridning! Att se duktiga ryttare rida, se någon duktigare ryttare rida sin egen häst och att titta på träningar och tävlingar ger inte bara inspiration utan kan även utveckla din känsla! Jag tycker själv att man nästan kan känna hur det känns när man ser någon rida. 
 
Rid på bra hästar! Att någon gång i bland rida på en häst som ger lite "wow" känsla gör mycket för känslan, och för inspirationen också, att få känna på hur det ska kännas och vad man strävar mot. Överlag är det bra att rida lite olika hästar emellanåt för at utveckla sin känsla. Att även rida för en bra instruktör som kan säga till när det är rätt så du får chansen att känna efter är bra. Vissa instruktörer och tränare är duktiga att vidarebefodra rätt känsla bara genom att beskriva den! 
 
Att filma sin ridning är ytterligare ett sätt att jobba med sin känsla. I dag när alla har möjlighet att filma med sin mobil så är det ju ganska lätt att genomföra, så försök att filma ofta och titta gärna ganska direkt när du minns känslan i sadeln. Att tömköra sin häst är ju som att rida från marken. Då kan du ju både se hsten arbeta och känna känslan i tömme samtidigt, jättebra för att bättra på känslan!
 
Nu har ni fått lite tips! Jobba på, och känn efter!
 
 
Boktips!
Ridhandboken 1 och 2 Bra teoretisk grund, ett måste för alla ryttare!
Utbildning av den unga hästen -Jens Fredricsson Ett måste för den unghästintresserade men många inspirerande och givande bilder för alla.
Spänst & Harmoni i ryttarens sits -Bitte Vogelius Bra bok om sitsen, många bra och fina bilder!
Ridlära -Bo Tibblin Bra att ha bok, alla dressyrrörelser finns beskrivna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0