Teorier om ridteori!

Jag tycker ryttare har dåliga teoretiska kunskaper om ridning!

Jag har märkt det på mina elever men även när jag gick utbildningen till ridlärare och i diskutioner kring ridning. Hur ska man kunna rida en bra skänkelvikning om man inte rent teoretiskt vet hur den ska ridas? Och hur lägger man upp träningen till sin häst om man inte vet varför man gör olika övningar? Jag är medveten om att ridninga handlar mycket om känsla, men med goda teorikunskaper kan man hjälpa känslan på traven!

Så frågan är: Vet du vilken den vändande hjälpen i en bakdelsvändning är? Eller vilken som är huvudhjälpen i en galoppfattning? Och när berättade din tränare eller instruktör sist varför man gör skänkelvikning?

Det är inte helt ovanligt att ryttare som tränat skänkelvikningar i flera år inte vet varför man gör det egentligen. Det tycker jag är förskräckligt! Det finns så många bra ridöcker att läsa, så passa på att önska dig en i julklapp!

Boktips:
Dressyr med Kyra -Kyra Kyrklund
Spänst och harmoni i ryttarens sits -Birthe Vogelius
Utbildning av den unga hästen -Jens Fredriksson


Svar på frågorna ovan:
Innertygeln är den vändande hjälpen i en bakdelsvändning, hästen ska vara så eftergiven i innersidan att den följer det ledande tygeltaget.
Innerskänkeln är huvudhjälpen vid galoppfattning.
Jag tror tränare och instruktörer för sällan pratar om varför man gör saker, men skänkelvikning är lösgörande, stärkande för bakdelen, förbereder samling, bra arbete för rakriktningen och ryttaren får träna på att samspela med sina hjälper!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0