Sitt i sadeln!

Här kommer en liten sammanfattning från helgens sitskurs! Det är ju egentligen inga konstigheter utan rätt logiskt.
 
Det här är mina reflektioner och det jag tar med mig från kursen, med en del egna tillägg. Vi har pratat mycket om liksidiga ryttare och hästar, om hästarnas rotation, om sadelns betydelse och om hur man kan jobba med detta.
 
-Det gäller att sitta mitt över hästen, och med huvudet rakt över kroppen, knoppen mot toppen. Och det är väl ganska lätt så länge hästen går rakt fram, men när man svänger så gäller det att ryttarna orkar sitta kvar mitt över. 
 
-För att inte tappa sitsen i svängar eller böjda spår så gäller det att ryttarna är så starka i sin sits att de inte viker sig i midjan och tappar kontakten med båda sittbenen i sadeln. Det kräver att ryttarna är lika starka på båda sidor och har en bra kroppskontroll. 
 
-Om vi ska få våra hästar liksidiga så gäller det att även vi ryttare är liksidiga. Och att man har samma kontroll på båda sidor av kroppen. Tänk på att göra mer saker med din svaga sida, om du är högerhänt så torka bordet med vänster, drick kaffet med fel hand och mocka åt båda håll. Samma sak med benen, kliv uppför stegar och trappor med det andra benet än du är van vid först, börja gå med fel ben mm. Islandsryttare sitter ofta upp från båda håll, något för oss andra ryttare att ta efter!
 
-85% av hästarna är högerroterade, tyvärr gör det att de ryttare som är högerhänta och då svaga i sin vänstersida har svårare att kompensera för detta. En högerroterad häst passar oftare bättre ihop med en vänsterhänt ryttare, fast såklart är det bästa att ryttaren är liksidig!
 
-Man måste se om problemet sitter hos ryttaren, sadeln eller hästen. På kursen fanns möjlighet att byta sadel när vi misstänkte att sadeln spelade in. Självklart är en sadel som passar väldigt viktig, och hästarna kan också vara sneda med gamla skador men det som hela tiden  gav störst gensvar var ryttarens sits. Hur vi som ryttare sitter och hur vi rider påverkar hästarna så otroligt mycket, små detaljer i sitsen har enorm betydelse!!
 
-Tycker du att det är skumpigt när du sitter ner i traven? En del i hemligheten sitter i att vara flexibel i bröstryggen och att kunna flexa där och ta upp rörelsen. Ofta är vi stumma i våran bröstrygg.
 
-Att rida med enhandsfattning kan hjälpa till att "koppla på" och stärka upp den svaga sidan hos ryttarna, så högerhänta tränar att rida med vänster hand. Det gör också att du måste styra och reglera hästen med sitsen i stället för handen. Även för att korrigera en sned häst kan man testa med enhandsfattning, vad händer med hästen om jag rider med tygeln i inner eller ytterhand? Våga prova!
 
-För ryttare är det viktigt att vara stark i bukmuskulaturen. Det är en förutsättning för att ha en stark och välbalanserad sits!
 
Som ni ser är det inga konstigheter, att vara mitt över hästen och liksidig känns ju rätt självklart. Trots detta sitter så väldigt många ryttare snett, åtminstone på böjda spår, och är oliksidiga, och får inte hjälp med detta av sina tränare eller ridlärare. Det är såklart svårt att korrigera sitsar rätt, speciellt snedheter, men förhoppningsvis blir det lättare efter den här kursen. Men även på clinicen med Patrik Kittel satt ryttarna snett, vilket de inte fick någon dom helst hjälp med!! Så visst är det ett problem, och något vi måste ta tag i för att utveckla ridsporten i Sverige. Men du som ryttare kan göra mycket själv också! Träna dig själv så att du blir liksidig och jämn stark, och har du problem med snedheter så gå till en kiropraktor eller sjukgymnast och få hjälp. Innan du är rak och liksidig kan du inte kräva det av hästen!
 
Bilder från helgen!
 
Sitsanalys på sadelbock!
 
De randiga tröjorna är specialdesignade för att underlätta att se snedheter.
 
På gymmet fick vi övningar för att förbättra sitsen!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0