Igångsättning!

Jag tror att det finns en del funderingar kring igångsättning av hästarna, hur lång tid tar det? Hur börjar man? Och vad ska man tänka på? Här kommer lite tankar, råd och tips från mig. 
 
Hur lång tid tar det?
Till och börja med så är frågan varför har hästen vilat?
Om hästen har varit skadad så kan igångsättningen ta längre tid, det är då skadan som bestämmer rehabiliteringstiden, men hästen kan ju ha vilat av andra orsaker än skador också. Nästa fråga är hur hästen har vilat? Om den har stått på boxvila så kommer igångsättningen ta längre tid och man får vara försiktigare än om den har stått i hage. Sen är det ganska stor skillnad på om den har gått i liten ensamhage eller i en stor hage i flock, då den givetvis har rört sig mer. Har den dessutom gått i en välfungerande lösdrift så har den ju troligen rört sig ännu mer. Undersökningar visar att hästarna på en Active stable (modern lösdrift som är datastyrd) på ett dygn rör sig lika mycket på ett dygn som en timme i skrittmaskin, detta bör vara ungefär samma i en väl fungerande lösdrift. Det vill säga en lösdrift där de naturligt rör sig mellan foder, vatten och ligghall, och inte där de bara står i en lerhög och äter... Hästarna kan ju också ha haft en mer "aktiv" vila med promenader eller tid i skrittmaskin. 
 
Att det tar ungefär lika lång tid att komma tillbaka dit man var innan vilan som hästen har vilat kan vara ett bra riktmärke att utgå i från. Så har gästen vilat två månader så tar det ungefär två månader innan man är tillbaka där man var innan vilan. Detta tycker jag stämmer ganska bra på kortare vilor (upp till 6 månader) i alla fall, men återigen vill jag påminna om att om hästen haft en skada så kan det krävas en längre tid.
 
Andra saker som spelar in är hur mycket igång hästen var innan vilan. Jag tror att en häst med en bra grundkondition och som varit igång på ett bra sätt, lättare och snabbare kommer tillbaka än en häst som aldrig riktigt varit igång och hunnit bygga upp sin grundträning. Däremot får man tänka på att gamla hästar ofta behöver längre tid för att komma igång igen, och det är en anledning till att äldre hästar helst inte ska ställas av helt.
 
Hur ska man börja?
Återigen beror det lite på varför och hur hästen vilat, hur länge och hur hästen är att sätta igång. Har hästen varit skadad så får ger veterinären ofta riktlinjer hur man ska rida igång hästen. Annars är det efter längre vilor bra, om man kan, att börja med att skritta hästen någon vecka först och då såklart helst ute. Det är ju inte alla hästar som det fungerar att sitta upp direkt och skritta ut men då kanske man kan börja vid hand eller i töm.
 
När hästarna har vilat en kortare tid (under en-två månader) så brukar jag börja med ett lugnare jobb i töm ett par dagar innan jag börjar rida. Då får hästarna komma igång utan belastning på ryggen och jag ser bra hur de rör sig och ser ut. Har hästen haft problem med ryggen så är det givetvis ännu viktigare att börja utan ryttare.
 
 
 
Att tänka på under igångsättningen är givetvis att rida med lägre krav, mer fokus på lösgjordhet och avslappning än samling och teknikträning, kortare pass, längre framridning och framförallt fler skrittpauser! 
 
Något att tänka på är att galopp inte behöver vara sämre under igångsättningen än trav. Galopp är en mycket mer naturlig gångart för hästen och aktiverar fler muskler, speciellt bra för hästar med ryggproblem. Dock får man ju ha mer koll så inte hästen blir trött i galoppen då det konditionsmässigt är mer ansträngande. Överhuvudtaget måste man under igångsättningen ha noggrann koll på hästen så den inte blir för hårt ansträngd, kom ihåg skrittpauserna, genom att ha koll på puls, andning, återhämtning, svettning, arbetsvilja och andra symtom på trötthet. När vi ändå är inne på gångarterna så kan jag inte nog trycka på hur viktig skritten är för hästens uppbyggnad, längre skrittjobb (mer än 1,5 timme) är ett oerhört underskattat arbete för hästen!
 
Hästens uppbyggnad!
Under kortare vilor (mindre än 1-2 månader) så tappar inte hästarna så mycket kondition och styrka under förutsättning att de går i hage och rör sig där. Om hästen vilat någon vecka bara brukar det mest handla om att få hästen mjuk, smidig och ridbar. 
 
Det som går fortast att träna upp är kondtionen, det tar bara några veckor för att få upp flåset på en häst, men tyvärr tar övriga vävnader längre tid. Att bygga upp muskler tar 3-6 månader, leder och ligament tar ännu längre tid och skelettet tar flera år att få starkt. Det här är värt att tänka på! För när hästen har fått kondition, som ju går fort, så orkar den springa men musklerna är svaga och blir trötta (får mjölksyra), när musklerna blir trötta så orkar inte de vara stötdämpare utan då får lederna och ligamenten ta allt, vilket leder till ökad skaderisk och belastning. Är dessa då dessutom svaga efter skada eller bristande uppträning så är skaderisken givetvis ännu större.
 
Sammanfattningsvis så använd sunt förnuft och känsla när du sätter igång hästen. Fundera innan igenom era förutsättningar och tänk på att ge det tid! Det gäller att hitta rätt balans mellan arbete och vila, och rätt krav och tempo, vilket inte alltid är så lätt men har man bra koll på hästen hittar man lättare den balansen. Med tid och tålamod kommer man långt med hästar, oavsett vad det gäller. Lycka till!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0