Att rida lätt är inte alltid så lätt!

Att rida lätt är något man lär sig tidigt i sin ridutbildning och många gånger är det inget man tränar på eller jobbar med sen. Men man kan påverka hästen väldigt mycket med sin lättridning och när man inser det och hittar knapparna så är det ofta en aha-upplevelse!
 
Själv föredrar jag att jobba hästarna under nersittning framför lättridning eftersom jag rider bättre då, men det är ju inte alltid det går och många ryttare föredrar lättridningen. Själv så jobbar jag på att förbättra min lättridning. 
 
Man kan påverka hästens travtakt och tempo med lättridningen men många ryttare rider lätt på gammal vana bara. Dels gäller det att rida lätt i rätt takt och inte bara följa hästens takt, är den pigg och vill öka så är det lätt att luras att följa med i det och vips går hästen i för snabb fart. I stället gäller det att försöka rida lätt långsamt och lite långsammare takt än hästen. Jag brukar säga att man ska ha känslan att det är kola i sadeln och segt att ta sig upp. 
 
Det är också viktigt att rida lätt mjukt, med mjuka rörelser, att jobba med höften och att inte resa sig för högt upp ur sadeln. Just detta att rida lätt med höften och små rörelser är ofta svårt att lära sig när man börjar rida eftersom det är så mycket nytt just då, bara att hålla balansen på hästen är svårt nog, så ddt får man jobba med senare. Också väldigt viktigt att man inte kniper fast sig med knäna i lättridningen, balansen ska vara i stigbygeln. Om underskänkeln åker mycket fram och tillbaka kan det ofta vara så att ryttaren kniper sig fast med knäna. Det är för övrigt något som kan påverka hästen negativt, många hästar står emot eller blir springiga när man klämmer med knäna.
 
Om man tvärtom vill ha mer fart på hästen kan man rida lätt lite livligare och tydligare, man kan även tänka på att trycka på med sittbenen när man är på väg upp ur sadeln. Att vara lite mer upprätt och vinkla höfterna mer i lättridningen hjälper till att driva på med sittbenen. 
 
För att träna lättridningen kan man rida lätt i tretakt, dels kan man stå två steg (upp, upp, ner) eller sitta två steg (ner, ner, upp). Att träna lättridning utan stigbyglar kan vara ett sätt för att börja jobba mer med höften och att inte resa sig så högt, men det är väldigt lätt att man kniper med knäna utan stigbyglar så det gäller att passa det!
 
Så nu har jag skrivit ett helt inlägg bara om att rida lätt, det ni! Vem har sagt att det är lätt att rida?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0