Outside the box!

Ridhandboken i all ära men i bland måste man faktiskt tänka lite annorlunda och lite "outside the box"!
 
Jag tycker att det är jätteviktigt att man har en bra grund och har koll på ridteorin, att man vet vad som är en "normal"utbildningstakt och röd tråd. Ridhandboken, utbildningsskalan och andra mallar för hästutbildning och ridning är jättebra att ha som grund och utgå i från, men i bland måste man faktiskt våga tänka annorlunda.
 
Jag gillar verkligen att lösa hästproblem, dels därför att man måste använa både sin häst och ridkänsla och man måste tänka och klura, sen är det ju givetvis roligt när man lyckas för då har man ju verklign hjälpt både häst och ägare. Men just detta att hitta andra lösningar och vägar än de vanliga tycker jag är intressant och utvecklande. Känns ju självklart att alla hästar inte passar in i ramen och då måste man hitta andra vägar. Ridhandboken i all ära men den utgår ändå från en väluppfostrad, välskolad häst med bra förutsättningar för arbete. I verkligheten så har vi massor av hästar som blivit fel ridna, fel hanterade, som har alldeles för mycket attityd, som inte är optimalt byggda eller som haft skadeproblem. Men mycket går att lösa, även om det kan kännas svårt och tungt.
 
Szum är ett bra exempel på detta. Med han har jag ju gjort flera saker som inte alls är "normalt" och vanligt när man rider in en ung häst. Jag har ridit honom med graman, från början skrittade vi kanske tre meter och sen halt, vi har jobbat massor i skritt och jag har jobbat han mycket ensam, utan hjälp från marken och utan stöd från annan häst. Allt detta är helt tvärtemot hur jag jobbar unghästarna annars, jag rider ju de mycket ut med sällskap, vill komma i gång med traven ganska snabbt för att få bjudning och vill ju absolut inte ha några andra hjälptyglar än möjligen en lös spänd maringal. Men med Szum är inget normalt och jag tycker ändå min plan har fungerat ganska bra även om det ännu är mycket jobb kvar. Kom i håg i början när han var så himla spänd så fort jag hängde eller satt på honom, när det räckte med ett litet störningsmoment för att han koncentration var borta för det passet och när jag var nöjd att jag kunde skritta en sväöng runt gräsmattan... Så nog är vi på rätt väg även om vi tagit en liten annorlunda omväg!
 
Så ibland kankse man måste börja i fel ände. Man kanske får börja med att jobba hästen sidvärts för att ha koll på den och få den avspänd, innan man börjar jobba traven, man kanske får jaga runt hästen i galopp för att få den att trava bra, man kanske får börja jobba med öppna innan man kan ställa hästen rätt i nacken, man kanske får jobba med att rida hästen rak på volten innan man kan börja böja den, man kanske får hoppa för att hitta galoppen... Ja ni ser det finns många saker som kan vara bra, fast det egentligen är lite fel!
 
Men för att kunna tänka annorlunda och outside the box så måste man ha koll på det som är inuti boxen, dvs det som räknas som normalt, för har man inte koll på det så är det lätt att man går vilse, hamnar på irrvägar och aldrig kommer tillbaka till huvudvägen och en vanlig ridning.. Så målet måste vara tydligt, och enligt ridhandboken, men vägen dit kan se annorlunda och olika ut, men se till att du vet vad du gör och vart du ska så du inte går vilse på vägen!
 
Med Szum har det varit både omvägar och annorlunda vägar. Men målet är tydligt, vi ska tävla dressyr -alltså är målet att gramanen ska bort och han ska absolut fungera som det beskrivs i ridhandboken!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0